Thursday, February 01, 2007

Cretan History X

Ένα πρόσφατο post του Χάρωντα ήρθε κι έδεσε με κάποιες συζητήσεις που κάνω κατα καιρούς με διάφορους "κρητίκαρους", οι οποίοι έχουν μία σαφή εικόνα στο μυαλό τους για το ποιοί είναι φυλετικά "γνήσιοι κρητικοί". Όχι ότι I GIVE A DAMN για τις νεοναζιστικές φανφάρες νεοελλήνων περι φυλών κτλ, αλλά έχει πολύ πλάκα πως κάποιοι μαλάκες αυτοκολακεύονται νομίζοντας ότι ανήκουν σε κάποιου είδους εκλεκτή φυλή. Οι εν λόγω "κρητίκαροι" λοιπόν υποστηρίζουν ότι ο "γνήσιος κρητικός" είναι ο ξανθός γαλανομάτης (!!!) κι απόδειξη ότι οι κάτοικοι (διαπιστωμένα βαρβάτων) ορεινών περιοχών (που δεν τις άγγιξε ο εβραιοκινούμενος δυτικός πολιτισμός...) έχουν πολλούς τέτοιους ανοικτού χρώματος!!!

Εγώ γιατί πιστεύω ότι στην ύπαρξη όλων αυτών των ξανθούληδων είχαν βάλει το χεράκι τους οι γερμανοί κατά την κατοχή;;; Και γιατί όταν το λέω αυτό βγάζουν όλοι αφρούς απ' το στόμα λέγοντας με κουμμουνιστή;;; Χεχεχεχε πόσο πονάει η αλήθεια!!!


ΥΓ1: οι μινωίτες στις τοιχογραφίες πάντως δεν μου φαίνονται και πολύ ξανθοί...
ΥΓ2: α, κι αν νομίζετε ότι "άριος" είναι ο ξανθός γαλανομάτης βόρειος ΑΠΑΤΑΣΤΕ. Για εκατοντάδες χρόνια (και διαστρεβλώθηκε επι ναζισμού) όταν η επιστήμη έλεγε "άριος" εννούσε ινδοευρωπαίος. Πάπαλα.

10 comments:

Pixie said...

Πρίν κανενα μήνα είχαμε βγεί με τον ξάδερφο απο Κρήτη και μιλούσαμε και του είπα οτι μου αρέσουν πολύ τα σκουρα χαρακτηριστικά που έχουν κάποιοι Κρητικοι.Και μου απάντησε;Πια σκούρα χαρακτηριστικα, οι Κρητικοι οι αυθεντικοί είναι ξανθοι με γαλανα μάτια (παρένθεση έχει ξανθά μαλλιά αλλά ολα τα υπόλοιπα ξαδέρφια μου οχι).Τελοσπάντων διαφώνησα μαζί του και του είπα οτι αν είναι ξανθοι οι αυθεντικοι Κρητικοι τότε σιγουρα προτιμώ τους μη αυθεντικούς.Τι να του πεις!Πάντως πρώτη φορά το είχα ακούσει αυτό και μου κάνει εντύπωση που το ανάφερες.

υ.γΤελικά δεν μου είπες ποιος είναι ο Χάρωντας αλλα απο τα λεγόμενα σου μάλλον θα φρικάρω αν δω το site του.

Stormrider said...

"Πάντως πρώτη φορά το είχα ακούσει αυτό και μου κάνει εντύπωση που το ανάφερες."
πάρα πολλοί το λέμε πάντως! ίσως έχεις χάσει επεισόδια στην Κρήτη (τυχερούλα...)

"παρένθεση έχει ξανθά μαλλιά"
είναι κλασσική τακτική ένα δικό σου χαρακτηριστικό να το αποδίδεις ως γνώρισμα κάποιας ανώτερης ιδιότητας...

υγ: όχι καλή μου, θα φρικάρεις όσο δεν μπορείς να φανταστείς, ο τύπος θέλει ψυχιατρείο...

Μελαχροινός δικηγόρος said...

Αυτά τα λένε στην άγρια Δύση....
ντροπή..

dop said...

Στην Άγρια Δύση, είναι όντως με ανοιχτά μαλλιά και μάτια, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους... Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών γαλανά μάτια και ξανθά μαλλιά.

ο δείμος του πολίτη said...

Μέσα σε όλα να πούμε ότι δεν ξέρουμε αν οι Μινωίτες ήταν ελληνόφωνες -μάλλον απίθανο. Ούτε καν ξέρουμε αν ήταν ινδοευρωπαίοι, γιατί απλά ακόμα δεν ξέρουμε τι γλώσσα μιλούσαν (δεν αποκρυπτογραφήθηκε η Μυκηναϊκή Α΄). Δεν ξέρουμε αν οι θεοί τους συνδέονται με τους ινδοευρωπαϊκούς ή όχι. Η γραφή τους σχετίζεται (ομοιάζει) με γραφή που βρέθηκε στον λιμναίο νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού στην Καστοριά.

Ξέρουμε ότι η Ελλάδα κατοικούνταν από μη ελληνόφωνες (μη ινδοευρωπαίους ως το 3500 περ. π.Χ.) στους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλο και του Διμηνίου. Εξάλλου και το "Όλυμπος" (και άλλα τοπωνύμια) δεν είναι ινδοευρωπαϊκή λέξη, αλλά προ-ελληνική. Το ίδιο πιστεύουν πολλοί αξιόλογοι αρχαιολόγοι και γλωσσολόγοι για τον "Μίνωα".

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν αποκρυπτογραφήσαμε τίποτα.

Συγνώμη για την κατάληψη του χώρου σου και το μεγάλο σχόλιο. Μου βγήκε η πολυλογία.

Stormrider said...

@δείμος
ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες, παρακαλώ μην απολογίστε για το μέγεθος των σχολίων, δεν είναι ndimou εδώ ;)

Αταίριαστος said...

Περίπου αυτά που έγραψε ο Δείμος ήθελα να γράψω κι εγώ. Οι μινωίτες κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν Έλληνες ούτε καν Ινδοευρωπαίοι. Φυσικά οι ελληνολάτρες που υποστηρίζουν ότι εδώ φυτρώσαμε και δεν ήρθαμε από πουθενά τους αντιμετωπίζουν κι αυτούς ως Έλληνες. Οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις εγώ τους ρωτάω "είστε σίγουροι ότι τους θέλετε για προγόνους σας; Πρέπει να ήταν γύρω στο ένα και πενήντα ο ψηλότερος και μελαμψοί. Μόνο τον περίφημο θρόνο του Μίνωα στην Κνωσσό να παρατηρήσει κανείς, που μοιάζει με παιδικό κάθισμα, θα καταλάβει. Πού να χωρέσει ελληνικός κώλος εκεί;"

g.manoussakis said...

Απ΄ότι γνωρίζω(κρητικός ων):

α)όπως πολυ σωστά ανέφεραν οι προλαλήσαντες, οι Μινωίτες πιθανότητατα δεν ήταν ελληνική φυλή

β)Πρώτοι Έλληνες που έφτασαν στην Κρήτη ήταν οι Αχαιοί και πολύ αργότερα ακολούθησαν οι Δωριείς. Η δωιείς μάλιστα, άλλαξαν κάποια τοπονύμια ανάλογα με την προφορά τους (βραχαία - μακρά φωνήεντα). Για παράδειγμα η πόλη Λατώ (κοντά στην σημερινή Κριτσά) λεγόταν πριν τους Δωριείς Λητώ και ήταν αφιερωμένη στην ομόνυμη θεότητα.Στο χωριό μου υπήρχε πόλη που λεγόταν Μίλητος (έτσι την αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα) και οι Δωριείς την μετονόμασαν σε Μίλατο, (όπως λέγεται σήμερα το χωριό).

γ)Τόσο οι Αχαιοί, όσο και οι Δωριείς ήταν Ινδοευρωπαϊκά φύλα και ήταν πιθανότατα Ψηλοί, Ξανθοί κλπ Ο καζαντζάκης στο παιδικό βιβλίο του "Στα παλάτια της Κνωσού" περιγράφει την πτώση των Μινωϊτών και την κατάληψη της Κρήτης από τους ξανθούς Αχαιούς από τον βορά.

δ)Τόσο οι Αχαιοί, όσο και οι Δωριείς εγκατάσταθηκαν στο νησί, ίδρυσαν πόλεις και αποτέλεσαν για αιώνες τον ελληνικό πληθυσμό του νησιού. Οι Κρήτες με βασιλιά τον Ιδομενέα, που περιγράφει στην Ιλιάδα ο Όμηρος, προέρχονται από αυτόν τον ελληνικό πληθυσμό και φημίζονταν για την επιδεξιότητα τους στην τοξοβολία.

ε)Στο πέρασμα των αιώνων, λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού, πέρασαν δεκάδες φυλές από αυτό, είτε ως κατακτητές (Ρωμαίοι, Άραβες, Ενετοί, Τούρκοι) είτε ως εποικιστές (πόντιοι του Νικηφόρου Φωκά), με αποτέλεσμα να υπάρξει αναγκαστικά κάποια ανάμιξη των φυλετικών χαρακτηριστικών.

στ)Οι ψηλοί, ξανθοί, γαλανομάτες που πράγματι συναντώνται στα πολύ ορεινά χωριά της Κρήτης, ενδεχομένως και να είναι απόγονοι των Αχαιών και των Δωριέων, που λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης απέφυγαν την φυλετική ανάμιξη. Ενδεχομένως όμως να είναι απόγονοι Ρωμαίων στρατιωτών, γερμανών μαχητών του Βυζαντίου ή Ενετών ευγενών. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το ξέρει.

...αυτά, και ευχαριστώ για την φιλοξενία.

SuperNova said...

Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ γράφει:
"...Οι Έλληνες ξεχώριζαν στο σωμα και στο νου από τους Προέλληνες ή Πελασγούς, που βρήκαν στη νέα πατρίδα τους, καθώς κι από τους Μικρασιάτες, Λυδούς, Κάρες, Μυσούς, τους Σύρους και τους άλλους σημίτες΄ακόμη κι από τους Πέρσες. Η απόσταση αυτή έγινε μεγαλύτερη όσο καλύτερες έγιναν οι συνθήκες της ζωής τους... οι Έλληνες ήταν ψηλοί, μεγαλόσωμοι, άσπροι και ξανθοί...
Είναι διδαχτικό το ανέκδοτο που διηγιέται ο Ηρόδοτος και δεν προσέχθηκε όσο έπρεπε. Οι Αθηναίες κοπέλες, που τις αρπάζουν οι Πελασγοί στη γιορτή της Βραθρώνειας Αρτέμιδας, τις παν στην πατρίδα τους τη Λήμνο και τις κάνουν παλλακές, γεννούν παιδιά πιο μεγαλόσωμα, δυνατότερα και τολμηρότερα από τα νόμιμα παιδιά τους, που τα είχαν από τις πελασγίνες γυναίκες τους (Ηρόδ.VI', 136-140).

ΜΕΤΑ από αυτά τα λίγα βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματα. Το σπάνιο βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ:
http://e-vivlia.blogspot.com/2008/10/blog-post_06.html
ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ...

elena said...

ναι ρε, γιατι ως γνωστόν ξανθοι κρητικοί δεν υπήρχαν πριν το '40 και μετα ξαφνικα γεννηθηκαμε όλοι εμείς.
τρομερο επιχειρημα.
μπραβο.