Saturday, February 03, 2007

Καφενείο γίναμε ρε Γιώργοοοο

Πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ! Έε;!

Πάμε καλά; Πρόταση μομφής κάνει ένα κόμμα όταν γίνει κάτι ΤΟΣΟ ΧΟΝΤΡΟ που ακόμη και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αμφισβητούν τις κυβερνητικές αποφάσεις! Η συγκεκριμμένη πρόταση τί συγκεκριμμένη αιτιολόγηση είχε; "Δεν μας αρέσει η ΝΔ";;;

Χθες παρακολούθησα το απόγευμα εκτεταμμένα στην συνεδρίαση της Βουλής. Από το βήμα παρέλασαν όλοι οι πικραμένοι ΠΑΣΟΚ-οι, παλιοί και νέοι, να ορίωνται για "ταξική πολιτική" (!!!) και "πραξικόπημα" (!!!;;;!). Μα ΤΙ ΠΙΝΟΥΝ;;; Καλά, το "πραξικόπημα" δεν το σχολιάζω, αλλά το "ταξική πολιτική";;; Που ζουν ρε παιδιά αυτοί οι άνθρωποι, στη δεκαετία του 70; Πέρα από το γεγονός ότι πολλοί δικοί τους έχουν ΙΔΙΟΥ χαρακτήρα πολιτική όσον αφορά το άρθρο 16 και την επιχειρηματικότητα...

Ο κύκλος του Παπανδρέου είχε μία συγκεκριμμένη στόχευση: ζητώντας πρόωρες εκλογές μειώνει την πιθανότητα ο Καραμανλής να τις κάνει (για να μην πει κανείς ότι αποδέχτηκε την πρόταση μομφής), να αποφύγει την πανολεθρία των εκλογών και φυσικά να παρατείνει την (σίγουρη) διαδοχή του από τον Βενιζέλο. Είναι ένας ελιγμός "ανασυγκρότησης", μπας κι από την συσπείρωση προκύψει κάτι. Από την συσπείρωση ναι, αλλά από την πόλωση; Οι "μεσαίου χώρου" ψηφοφόροι θα πάνε σε ένα παλαιο-αριστερίστικο τσίρκο;

Δεν μπορείς όμως να χρησιμοποιείς μία "ύψιστη συνταγματική πράξη", όπως χαρακτηρίζουν οι νομικοί επιστήμονες την πρόταση μομφής, για εσωκομματικά παιχνίδια. Αυτό δείχνει εσωστρέφεια, απαξίωση του κοινοβουλευτικού συστήματος και διατήρηση της νοοτροπίας τάυτισης κόμματος-κράτους.

Φαντάζεστε να είχαμε κι απόλυτα αναλογική βουλή; Όλη η χώρα θα βυθιζόταν σε μία άβυσσο παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας και οι μόνοι που θα κέρδιζαν θα ήταν οι Γκέμπελς του εκάστοτε κόμματος...

Το ΠΑΣΟΚ καλά θα κάνει να σοβαρευτεί, να παρατήσει τις βλακίες και να πάει στις εκλογές με ένα σοβαρό πρόγραμμα. Ο Παπανδρέου με έχει απογοητεύσει, δεν είναι ο φιλελεύθερος νέος πολιτικός που έλεγε ότι είναι, αλλά μία παλαιο-αριστερίστικη καρικατούρα, κι αρχίζω να νοσταλγώ την εποχή που αν και το ΠΑΣΟΚ ήταν μία μαφία, τουλάχιστον υπήρχε ένας Κώστας Σημίτης να μου εμπνέει εμπιστοσύνη κ σοβαρότητα.

ΥΓ: Ποιός ήταν ρε παιδιά αυτός ο αρχι-καραγκιόζαρος της ΝΔ που είπε ότι θα φάει πήδημα το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές;;; ΈΛΕΟΣ! Μερικοί πάνε στη Βουλή και νομίζουν ότι μιλάνε στο καφενείο της περιφέρειας τους...

9 comments:

Anonymous said...

Μα, αγάπητε stormrider, δεν ήταν χοντρό αυτό που έκαναν οι κ. Τραγάκης και Σταύρου; Από την ένδοξη εκλογή του Σαρτζετάκη και τα χρωματισμένα ψηφοδέλτια του 1986 είχαμε να δούμε τέτοια ξεφτίλα! Σας παραπέμπω στη σχετική ειδησεογραφία την οποία πιθανώς να μην έχετε υπόψη: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_02/02/2007_214428
και http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18754&m=N10&aa=1.

Αυτό, λοιπόν, το συμβάν δεν είναι (υπερ)αρκετό για να κατατεθεί πρόταση μομφής;

Ίσως είναι λεκτικό ατόπημα η χρήση του όρου 'πραξικόπημα', αλλά ως προς την ουσία, κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι πριν από λίγες μέρες παρακολουθήσαμε μία προσπάθεια νόθευσης του κοινοβουλευτισμού.

Φαντάζομαι ότι υπολογισμοί σχετικοί με συσπειρώσεις κτλ έγιναν προτού ληφθεί η απόφαση από το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά δε νομίζω ότι πρέπει να ασχολούμαστε με την παραπολιτική.

Όσον αφορά την απαξίωση της συνταγματικής αναθεώρησης, πρέπει να επισημανθεί ότι η ΝΔ απαξίωσε τη διαδικασία, μη δεχόμενη καμία πρόταση του ΠΑΣΟΚ (ούτε καν εκείνη για την αναθεώρηση της διάταξης περί προσηλυτισμού!) και επιχειρώντας με απαράδεκτες μεθόδους να την αλλοιώσει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τι άλλο θα έπρεπε να πράξει το ΠΑΣΟΚ, αφού η συμμετοχή του δεν είχε κανένα νόημα δεδομένης της στάσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας; Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία να ληφθούν αποφάσεις με διευρυμένη πλειοψηφία 180 ψήφων για όλα τα θέματα, οπότε και αναγκαστικά θα επικρατήσει κλίμα συναίνεσης με ουσιαστικά αποτελέσματα (αφού τότε θα αποφασισθεί το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων).

Θα έπρεπε ακόμη να αναφέρεται τις πλήρως συγκροτημένες ομιλίες των κ. Μάνου και Χριστοδουλάκη, οι οποίοι βέβαια δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των πικραμένων πασόκων.

Τέλος, πιστεύετε ότι μία 'αριστερίστικη καρικατούρα' θα μπορούσε να είναι ο πρώτος και μόνος μέχρι στιγμής πολιτικός στην Ελλάδα που θα πρότεινε την εφαρμογή του συστήματος των κουπονιών του Φρίντμαν; ;)

Stormrider said...

Άκουσα την ομιλία του Μάνου κι ήταν πολύ καλή. Τον Χριστοδουλάκη δεν τον πέτυχα. Όσον αφορά τον πρώτο, σίγουρα δεν εντάσεται στην ομάδα των πικραμένων πασόκων.

Ποιός ήταν ρε παιδιά αυτός ο αρχι-καραγκιόζαρος της ΝΔ που είπε ότι θα φάει πήδημα το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές;;; ΈΛΕΟΣ! Μερικοί πάνε στη Βουλή και νομίζουν ότι μιλάνε στο καφενείο της περιφέρειας τους...

Ο Παπανδρέου πολλά "φιλελεύθερα" έχει πει, τα οποία τα έχει ξε-πει, κυρίως λόγω εσωκομματικών πολιτικών πιέσεων.

Anonymous said...

Ἴδε ὁ ἄνθρωπος! Αντώνης Φούσας, βουλευτής Ιωαννίνων.
(http://edrana.blogspot.com/2007/02/blog-post_8799.html)

Stormrider, θα ήθελα να μου αναφέρεται διάφορες φιλελεύθερες θέσεις του ΓΑΠ, τις οποίες 'πήρε πίσω', γιατί δεν έχω καμία υπόψη μου. Απ' όσο γνωρίζω, βέβαια, ούτε την υποστήριξη του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, ούτε της αναθεώρησης του άρθρου 16, ούτε αυτή στην οποία αναφέρομαι ανακάλεσε..

Anonymous said...

Μία διόρθωση των γραφομένων μου: Του ΓΑΠ είχε προηγηθεί ασφαλώς ο Μάνος κατά αρκετά έτη στην πρόταση για τα εκπαιδευτικά κουπόνια.

Stormrider said...

η πρόταση για τα κουπόνια δεν νομίζω να ξανακούστηκε, ειδικά αυτή την περίοδο έντασης για την παιδεία έτσι;

εγώ προσωπικά πρώτη φορά ακούω ως θέση του ΓΑΠ.

Anonymous said...

Αντιγράφω μέρος του δέκατου από τα 15 σημεία για την παιδεία από ολοσέλιδη δημοσίευση του ΠΑΣΟΚ σε εφημερίδες της προηγούμενης ή παραπροηγούμενης Κυριακής (εγώ τη βρήκα στην 'Καθημερινή' και στο 'Βήμα'): 'Οι νέοι που παίνουν απολυτήριο Λυκείου,(sic) θα έχουν εγγυημένο ποσό στο όνομά τους από το κράτος, στο ύψος του κόστους σπουδών. Το ποσό αυτό θα κατευθύνεται στο δημόσιο Ίδρυμα που θα τους δέχεται.'
Επίσης, ομιλία ΓΑΠ στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο όπου προσθέτει 'έτσι ΑΕΙ και ΤΕΙ θα έχουν κίνητρο για την εισαγωγή φοιτητών'.
(http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?d=6&rd=7739474&f=1318&rf=2089669191&m=7872&rm=20454403&l=2)

Ίσως, ο πιο παρεξηγημένος Έλληνας πολιτικός...

Pixie said...

Πραγματικά παρακολουθούμε άφωνοι πολιτικά τερτίπια και διπλωματική ορολογιά (eufemisms).Ο Παπανδρεου παρόλο που φανταζόμουν οτι θα έφερνε κάτι θετικό μιας και έζησε στο εξωτερικό και σπούδασε εκεί μου φαίνεται τώρα απο τους χειρότερους πολιτικούς.Αισθάνομαι οτι είναι σε μια θέση που δεν την θελει πραγματικά και κάθε του ομιλία ειναι γεμάτη σλόγκαν και επιθέσεις στην κυβέρνηση χωρίς προτάσεις.Εμένα προσωπικά δεν μου ταιριάζει για πολιτικός και ξέρεις οτι το λέω αυτο χωρίς να ανήκω σε καμιά παράταξη.

Eugenia said...

All the political parties in Greece they talk in a way that it would absolutely shock any other politician or citizen in the western world. If there were politicians talking like that in the French or US congress, I can tell you right now that he would have been pushed by their own people to resign just 24 hours later.

But in Greece, this crap is going on since 1821.

ο δείμος του πολίτη said...

Πέστα Γιάνηηηη.