Tuesday, February 20, 2007

Νηστεία εν έτει 2007;;; Πάμε καλά;

Πρόσφατα σε μία εκπομπή της Καθαράς Δευτέρας είδα έναν προασπιστή των παραδόσεων να δηλώνει:
"την παλιά (σσ: καλή, άγια, αγγελικά πλασμένη) εποχή για 40 μέρες νήστευαν όλοι στην οικογένεια, μέχρι και οι άρρωστοι, οι λεχόνες και ΑΥΣΤΗΡΩΣ τα παιδιά. Μάλιστα οι γονείς έφτιαχναν ένα σκιάχτρο και το έβαζαν στο δωμάτιο τους για να τα φοβερίζουν να μην παραβιάσουν την νηστεία".
Τα παραπάνω ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΑ πράγματα τα έλεγε ο ομιλών μες την τρελή χαρά ενώ οι υπόλοιποι στην εκπομπή κουνούσαν συγκαταβατικά (και νοσταλγικά) το κεφάλι τους.

Ας ξεκαθαρήσουμε τα πράγματα. Η νηστεία κάνει καλό ΑΝ είσαι μεγάλης ηλικίας τίγκα στη χοληστερίνη και στα τριγλυκερίδια. Για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία ανθρώπων είναι βλαβερή. Φαντάζεστε παιδάκια να μην τους δίνουν κρέας να φάνε; Φαντάζεστε 40αρα με οστεοπόρωση να μην πίνει γάλα; Φαντάζεστε νέο άντρα/γυναίκα να μην παίρνει πρωτεϊνες; Έχετε σκεφτεί το μέγεθος της οικογένειας των θρεπτικών στοιχείων που αφαιρεί από τον οργανισμό η νηστεία μόνο από την έλλειψη ελαιόλαδου;;;

Η νηστεία φτιάχτηκε για έναν και μόνο σκοπό, απόρεια της γενικότερης φιλοσοφίας που διέπει τις οργανωμένες θρησκείες: να ελέγχει τον κόσμο. Αν ο λαός πεινάει, με το να του πλασάρεις την νηστεία του λές "καλά κάνεις και πεινάς, είναι καλό, μην επαναστατείς". Φυσικά ποτέ ο επίσκοπος δεν θα αναφέρει ότι το χαβιάρι και κάτι εξωτικά εδέσματα (που τρώει αυτός) είναι νηστίσιμα. Επιπλέον, μαθαίνει στον άνθρωπο τον μαζοχισμό, την αυτοκαταπίεση κι εν τέλει την μιζέρια. Δημιουργεί ακριβώς τον άνθρωπο που ονειρεύεται ο κάθε Χριστόδουλος.

Μην ακούτε λοιπόν τους παπάδες που επικαλούνται έρευνες (ξέρετε, του πανεπιστημίου Δενμεξέρειημάναμου, σε δείγμα 4 ατόμων, για λογαριασμό του pathfinder.gr) ότι η νηστεία κάνει καλό, έχοντας ως αντιπαράδειγμα ακραίες περιπτώσεις κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και junk food. Πάνω από όλα τρώμε ισορροπημένα, κι αν είναι κάποιος ανώμαλος, τουλάχιστον να αφήσει τα παιδιά ήσυχα να φάνε το κοτόπουλο τους και να πιούν το γάλα τους.

UPDATE:το 5^5 θα είναι το αμέσως επόμενο post μου! (το 3μερο έλειπα κι έχασα τις εξελίξεις, κι αυτό το post έπρεπε να βγει άμεσα)

11 comments:

Γιώργος Μαργαρίτης said...

Η νηστεία νομίζω πως έχει την έννοια της απάρνησης των υλικών αγαθών, και είναι συμπληρωματική (και όχι κύρια) άσκηση που εντάσσεται στα γενικότερα πλαίσια της απάρνησης των υλικών αγαθών και της εξιλέωσης του ατόμου κατά την διάρκεια των ημερών αυτών. Δεν αρκεί κάποιος απλά να νηστεύει για να είναι καλός χριστιανός.

Δε πιστεύω στην ερμηνεία που δίνεις εσύ:
"Η νηστεία φτιάχτηκε για έναν και μόνο σκοπό, απόρεια της γενικότερης φιλοσοφίας που διέπει τις οργανωμένες θρησκείες: να ελέγχει τον κόσμο."

Είναι νομίζω τραβηγμένο. Σκοπός είναι απλά να καταλάβει ο άνθρωπος πως δεν είναι το παν τα υλικά αγαθά, πως υπάρχουν ανώτερα ιδανικά, και πως πρέπει να κάνει κάποιες "θυσίες" για να τα αποκτήσει. Είμαι και γω κατά της νηστείας πχ στα παιδιά, γιατί καταρχήν για να κάνεις νηστεία πρέπει να καταλάβεις και γιατί την κάνεις, τον απώτερο σκοπό. Σκοπός δεν είναι να μεταλάβεις, σκοπός δεν είναι απλά να μην τρώς κρέας η λάδι. Big deal, δε τρώω κρεάς και αμέσως συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες μου?! Σκοπός είναι τις μέρες αυτές να αλλάξεις και εσωτερικά, να διώξεις όποια κακία έχεις μέσα σου, να συγχωρήσεις όσα σου έχουν κάνει. Ας ήταν καλύτεροι οι άνθρωποι τις ημέρες αυτές, πχ να μη βρίζαν και να μη τσακώνονταν, και ας τρώγανε και 15 κιλά κρεάς κάθε μέρα.

Έχω να νηστέψω από το Γυμνάσιο (όπου νηστεύαμε υποχρεωτικά με το σχολείο). Τα έχω καλά με τον εαυτό μου στην καθημερινή μου ζωή, δεν είμαι μαλωμένος με κανέναν, όπου και όποτε μπορώ θα βοηθήσω κάποιον. Δε χρειάζομαι τη νηστεία για να γίνω καλός άνθρωπος. Απλά όποιος θέλει να είναι ΤΥΠΙΚΑ καλός χριστιανός, καλείται να νηστέψει.

btw, πες και 5 πράματα για τον εαυτό σου:
http://gmargari.wordpress.com/2007/02/19/five-by-five/

Stormrider said...

το 5^5 θα είναι το αμέσως επόμενο post μου! (το 3μερο έλειπα κι έχασα τις εξελίξεις, κι αυτό το post έπρεπε να βγει άμεσα)

Eugenia said...

While I agree that fasting is supposed to be about realizing that the material world is not everything, on the other hand Stormrider said it well about how bad it can be for some people's health.

I will never forget, about 15 years ago, walking in to the home of our local priest in my hometown, during the afternoon of Great Friday. He was eating an OMELETTE (which he quickly tried to hide from us). Not only eggs are not allowed during fasting, but you are supposed to not use olive oil on that day.

If the priests don't give a monkey about fasting, why should we? :)

Γιώργος Μαργαρίτης said...

Συμφωνώ ότι η νηστεία μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως. Γενικά, δεν νομίζω να είναι κακό να μη φας κρέας η λάδι ή τυροκομικά για κάποιες βδομάδες, αρκεί να καλύπτεις τις ανάγκες σου με άλλα τρόφιμα.

@Eugenia
"[...]if the priests don't give a monkey about fasting, why should we?"

Πολύ απλή η απάντηση Ευγενία: επειδή σήμερα οι παπάδες και γενικότερα η κλήρος είναι αντιπαραδείγματα και όχι παραδείγματα καλού χριστιανού.

Φαίνεται πιστεύω το ποιόν τους ακόμα και από τις ειδήσεις, πέρα από τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός (πως γίνεται και οι παπάδες έχουν τις μεγαλύτερες κοιλιές...μήπως είναι άραγε τυμπανισμός από την πολύ νηστεία?! Μήπως όμως άραγε "τυμπανίστηκε" και ο μισθός τους από τη νηστεία? Γιατί αλλιώς δεν εξηγούνται οι βίλες, τα 2-3 αμάξια που έχει ο καθένας, και μάλιστα ακριβά κτλ τα οποία σίγουρα αντιβαίνουν στην χριστιανική διδασκαλία της λιτότητας και του "όποιος έχει δύο χιτώνες να δίνει τον ένα". Θα μου πεις η διδασκαλία μιλάει για χιτώνες, όχι για αμάξια, οπότε γιατί να μην έχει δύο αμάξια ο παπάς? Αν είχε ποτέ πάντως δύο χιτώνες, σίγουρα θα έδινε τον ένα...)

Pixie said...

Eιναι καλό να μην τρώς μόνο κρέας για λόγους υγείας και να προσέχεις τον εαυτό σου και αυτό δεν θα έπρεπε να έχει σχέση με την εκkλησία.Ειναι υποκριτικό να σου λέει κάτι η εκκλησία και εσυ να το κάνεις οχι γιατι το θέλεις αλλα γιατι έτσι θα εξασφαλίσεις τον παράδεισο!Εγώ δεν έχω νηστέψει ποτέ ασε που δεν πιστεύω.Ημουν όμως για πολλά χρόνια χορτοφάγος.Οπότε έχω "νυστέψει"αρκετα στην ζωή μου.

H αναμονή του 5 με σκοτώνει
¨)

rockordie said...

Ακόμα καλύτερα ήταν την εποχή της Ιεράς Εξέτασης και του κυνηγιού των μαγισσών.

Πάω να αυτομαστιγωθώ τώρα γιατί έκανα το λάθος εχθές να μυρίσω μια μπριζόλα.
Άντε γιατί πολύ χαλαρώσαμε όλοι.

Pixie said...

Οταν γράφω γρήγορα κάνω ορθογραφικά στον υπολογιστή.Συγνώμη Γιάννη!
¨(

Stormrider said...

στον Μπαμπινιώτη τις συγγνώμες... ;ρρ

chryso said...

agapite stormrider,

sevasti i apopsi sou peri nisteias alla epitrepse mou na diafonisw ka8eta mazi sou.

eimai 23 xronon, den eixa idiaiteri sxesi me tin ekklisia alla siga siga ir8e kai emena i katallili ora na tin gnorisw kalitera.

sinoptika, i nisteia 8eorite mia apo tis kaliteres me8odous gia igieini zwi kai diatrofi. apotoxinonete o organismos apo tis toxines pou katanalonoume kyrios me to kreas kai balansaroume me tin nisteia afou katanalonoume kyrios laxanika, frouta, psari kai amilo.

elpizw na xanameletiseis tin apopsi sou sauto to 8ema kai na epanaproseggisis to 8ema me pio antikimeniki apopsi. 8a r8ei kai i diki sou i stigmi...

kala na pernas
chryso, kypros

Anonymous said...

De gustibus non disputandum.

Νομίζω ότι είναι τραβηγμένη η άποψη ότι η νηστεία είναι μέσο χειραγώγησης.

Σε παλιότερες εποχές δυστυχώς στην Ελλάδα επικρατούσε πείνα. Σήμερα νομίζω αυτή δεν επικρατεί στην ίδια έκταση. Υπάρχει πλέον αρκετή ελευθερία στο άτομο να επιλέξει τη δική του διατροφή. Το εμπόριο έχει μεγάλη ποσότητα και ποικιλία στα είδη διατροφής. Και ακόμη και σήμερα μπορούμε να φυτέψουμε ή να βρούμε έναν έμπιστο παραγωγό. Και επιπλέον μαθαίνουμε περισσότερα για την ίδια τη διατροφή, υπάρχουν ελεύθερες και άφθονες οι πηγές γνώσης. Τα προβλήματα βρίσκονται στα θέματα της δημόσιας υγείας.

Το συμπέρασμα είναι ότι η νηστεία δεν μπορεί να μάς επιβληθεί. Αποτελεί δικαίωμά μας να νηστέψουμε ή όχι.

Πάντως η διατροφή αποτελεί μέσο χειραγώγησης για τα ζώα, αφού είναι παραδεκτό ότι για τα ζώα που εξημερώθηκαν, αυτό έγινε με επιλεκτική διατροφή που τους προσέφεραν οι άνθρωποι με τους οποίους άρχισαν να συμβιώνουν.

Από όσα διάβασα και καταλαβαίνω, η δημοσίευση κάνει λόγο κατά της νηστείας γιατί:

1) Συμπορεύεται με οπισθοδρομικές παραδόσεις, οι οποίες μάς επιβάλλονται από την οικογένεια και την τηλεόραση.
2) Προκαλείται σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας, διότι δεν είναι ισορροπημένη διατροφή.
3) Αποτελεί μέσο χειραγώγησης από την Εκκλησία, η οποία χρησιμοποιεί και ψευδο-επιστημονικές έρευνες για να την υποστηρίξει.

Anonymous said...

Αν κάποιος θέλει να κάνει πλήρη νηστεία πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα το γιατρό για το αν ο οργανισμός του είναι σε θέση να στερηθεί για 40 μέρες όλες αυτές τις απαραίτητες για τον οργανισμό ουσίες.

Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να στερήσει τα παιδιά του από το γάλα, το κρέας, το λάδι κλπ. Είναι εγκληματικό να στερηθούν τα παιδιά και όποιος το κάνει όχι μόνο δεν είναι καλός χριστιανός αλλά είναι ένας μαλάκας και κανονικά θα έπρεπε να συλληφθεί για κακοποίηση ανηλίκου.

Σαν ενήλικος μπορείς πολύ απλά να ελαττώσεις το κρέας τις μέρες της νηστείας ή ακόμα και να το κόψεις αν ο οργανισμός σου το αντέχει για να κάνεις και λίγο αποτοξίνωση. Δεν βλέπω όμως κανένα λόγο να κόψεις τα υπόλοιπα.

Οι φανατικοί του είδους θα πουν ότι τα κόβεις για να δείξεις εγκράτεια και να εξαγνιστείς ώστε να πας να κοινωνήσεις. Εγκράτεια στη νηστεία δεν είναι μόνο να τρως νηστίσιμα φαγητά αλλά και να τρως λιτά. Βλέπω κάτι θρησκόληπτους ώρες ώρες να κάνουν κήρυγμα για την νηστεία τη στιγμή που τρώνε σε ημερήσια βάση ½ κιλό ταραμά, 1 κιλό χαλβά, 2 φρατζόλες ψωμί, 750 γραμμάρια ελιές … αλλά είναι όλα νηστίσιμα και έχουν την συνείδηση τους ήσυχη. Που είναι η εγκράτεια σε αυτό; Όταν πας να κοινωνήσεις σκασμένος από τα καλαμαράκια, τις γαρίδες και το τσίπουρο είσαι εξαγνισμένος; Αυτό το πράγμα είναι ξεφτίλα.

Δεν έχω πρόβλημα με τη νηστεία σαν θεσμό αλλά όποιος θέλει να νηστέψει να το κάνει επειδή το νιώθει και όχι επειδή πρέπει, να το κάνει σωστά, και μην το επιβάλει στα παιδιά.