Monday, January 29, 2007

Γιατί δεν πάω (πλέον) τον Μίμη Ανδρουλάκη

Το ευρύ κοινό (ναι, συμπεριλαμβανομένου κι εμένα) τον γνώρισε από τις μεσαιωνικού τύπου αντιδράσεις για το περιβόητο βιβλίο του Μν. Το μυθιστόρημα ήταν μετριότατο προς άθλιο, όμως ο Μίμης κατάφερε να κερδίσει επαρκή αναγνώριση για να συνεχίσει την πολιτική κ συγγραφική του καριέρα.

Ο Μίμης ήταν στο ΚΚΕ. Αυτό όμως δεν πρόκειται να το διαπιστώσει ΚΑΝΕΙΣ νεότερος από τα σημερινά του κείμενα, τα οποία εκφράζουν σκληροπυρηνικό φιλελευθερισμό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμένα να σκεφτώ πως γίνεται ένας του ΚΚΕ να το γυρίσει στο άλλο άκρο, ενώ παράλληλα να δηλώνει ακόμη αριστερός!!! Μάλιστα, στο (πολύ ωραίο) βιβλίο του "βαμπίρ κ καννίβαλοι" καταθέτει όλους τους φιλελεύθερους προβληματισμούς του, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι αριστεροί (!!!). Βγάζετε άκρη; εγώ όχι. Μάλλον η πολύ παρέα με τον Παπανδρέου τον πείραξε...

Επιπλέον, πάντα αντιπαθούσα την νοοτροπία μερικών ανθρώπων "αν έχεις σφυρί, βλέπεις όλα τα θέματα ως μπρόκες". Έμαθε λοιπόν ο πρώην ΚΚΕς τις "απαγορευμένες" έννοιες της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, του management, κτλ και ΜΑΣ ΤΙΣ ΚΟΠΑΝΑΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΟΥΝ. Ένταξη ρε Μίμη, καταλαβαίνω ότι τόσα χρόνια στο Κόμμα αν έλεγες μία τέτοια λέξη θα σε στέλναν στην Σιβηρία, αλλά τώρα θα βγάλεις όλα τα απωθημένα σου;;; Ακόμη και για τον γαύρο τον ρωτήσανε ποιά είναι η γνώμη του και τους έλεγε για καινοτομία κι ανταγωνιστικότητα!!!

Ο Μίμης έχει σκοπό να χωθεί για τα καλά στην πολιτική:
- Γυρνάει σε όλες τις εκπομπές και το παίζει ο γραφικός κρητίκαρος με τις μαντιναδούλες του κτλ. Αυτό "γράφει" πολύ τηλεοπτικά.
- Γράφει βιβλίο ("θηλυκό πόκερ") αφιερωμένο στις γυναίκες, κωλογλύφοντας ότι γυναίκα δει μπροστά του, πράγμα που του δίνει συμπάθεια από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος.
- Προσπαθεί να τινάξει το "γαυριλίκι" από πάνω του, αποτάσσοντας τον Ολυμπιακό ("με έχει απογοητεύσει ο ΟΣΦΠ","πήγαινα γήπεδο μόνο για να ψωνίσω πολιτικούς συντρόφους") και δηλώνοντας θαυμαστής των παικτών του ΠΑΟ. Φυσικά αυτό κι αν του δίνει δημοτικότητα.
- Έχει αρχίσει και κρατάει αποστάσεις από τον όλο και πιο σαπιζόμενο Παπανδρέου, για να μην φθαρεί η εικόνα του (παλιά ήταν κώλος και βρακί).

Κι αλίμονο μας...

16 comments:

bizwriter said...

Από την άλλη, δεν θα ήταν χειρότερο εάν ο Ανδρουλάκης, ενώ έβλεπε πως η ιδεολογία του ΚΚΕ είναι για τα μπάζα, παρέμενε πιστός οπαδός και στέλεχος του κόμματος; Όπως είχε πει κι ο Κέϋνς όταν κάποιος του την "είχε πει" επειδή άλλαξε τη γνώμη του: "Αλλάζω τη γνώμη μου, όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Εσείς δεν κάνετε το ίδιο, κύριε;"

Τώρα, όσον αφορά στο:

"καταθέτει όλους τους φιλελεύθερους προβληματισμούς του, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι αριστεροί (!!!). Βγάζετε άκρη; εγώ όχι."

Είναι just semantics το θέμα. Ίσως και σοφιστεία θα έλεγα. Τι κάνει ο Ανδρουλάκης; Λέει ότι ο αριστερός θέλει το καλό του ανθρώπου, του περιβάλλοντος, την πρόοδο κ.λπ., αυτά παραδέχεται πλέον ότι έρχονται μέσω των φιλελεύθερων πολιτικών άρα οι φιλελεύθερες πολιτικές είναι αριστερές πολιτικές!

Stormrider said...

έχεις απόλυτο δίκιο, είναι βλακώδες όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις άδικο να συνεχίσεις να πιστεύεις σε αυτό μόνο και μόνο από εγωισμό.

στην περίπτωση του Μίμη, καλά έκανε (αφού αυτό πίστευε) αλλά να μην συνεχίζει να αυτοπροσδιορίζεται στον πολιτικό χώρο που άφησε!!!

ειδικά για τον όρο "αριστερά", είναι σαν να παραδέχεται ότι αξίες όπως η προστασία του περιβάλλοντος, ανθρώπινα δικαιώματα κτλ είναι copyright των αριστερών, επομένως ακόμη παίζει το παιχνιδάκι του ΚΚΕ

bizwriter said...

"στην περίπτωση του Μίμη, καλά έκανε (αφού αυτό πίστευε) αλλά να μην συνεχίζει να αυτοπροσδιορίζεται στον πολιτικό χώρο που άφησε!!"

Politics as usual! ;-)

Pixie said...

Μάλλον δεν θα έπρεπε να σχολιάσω γιατι δεν ξέρω πολλά για τον ίδιο και δεν ξέρω για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το βιβλίο του (αλλά δεν έχω διαβάσει κιόλας βιβλίο του).Υπάρχει ένα ωραίο κενο που έχω για θέματα τις ελληνικής πραγματικότητας όταν ήμουν Αγγλία.Παντως ξέρω οτι ήταν στο ΚΚΕ και τελευταία τον έχω δει σε κανάλια αρκετά.Δεν ξέρω αν θέλει να χωθεί στην πολιτική αλλά είναι ο καλύτερος manager του εαυτου του.Μαντινάδες,προσεγγίζει τις γυναίκες,φαίνεται προσιτός,πίνει τσικουδιές,διασκεδάζει σε δωρεάν ΤV οινοποσίες...Υπάρχει μπέρδεμα στην αριστερά το παρατηρείς παντού.Α ξέχασα!Και στην πρώην αριστερά, αντε να οριοθετηθείς μετα.

Stormrider said...

βασικά είπες το πιο σωστό pixie, είναι ο καλύτερος manager του εαυτού του.

όσον αφορά την αριστερά, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, μπορεί ο καθένας να την ορίζει όπως θέλει και να αυτοπροσδιορίζεται ανάλογα...

Dawkinson said...

τα προιόντα της αυτοκαθαίρεσης, μέσω κακών εκτιμήσεων και αυτοπροσδιορισμών...Πόσο καλά τα λέτε κύριε καταιγιδοκαβαλάρη!

ο δείμος του πολίτη said...

Με απλά λόγια ο άνθρωπος μεταλλάχτηκε ξεπουλώντας όλες τις παλιές ιδέες του μόλις είδε ότι αλλού τώρα έχει ψωμί. Έμαθε την ανταγωνιστικότητα με λίγες ρήτρες αντιχριανισμού και μπόλικη διαφήμιση (όλο και κάποιος φανατισμένος θα ξεσηκωθεί).

Αφού έφτασε στο σημείο να συμφωνεί με το Μάνο σκέψου πού φτάσαμε. Αριστερά και νεοφιλευθερισμός, δύο έννοιες συμβατές μόνο στην περίπτωση του Μίμη. Αφού και ο υπολογιστής μου άρχισε να βγάζει φωτιές μόλις το έγραψα.

Douridas said...

Κατά τύχη έπεσα στο blog σου και πάνω σε αυτό το ποστ...

Με το συμπάθειο αλλά σαν να μην βγάζουν νόημα πολλά από αυτά που λές για τον Ανδρουλάκη. Του τα χώνεις με το (γενικό) επιχείρημα ότι κινείται έτσι ώστε να κατάφερει να εδραιωθεί ως πολιτικός.Δεν κάνεις και καμια σοβαρή αναφορά στον ίδιο τον πολιτικό του λόγο και δεν παρουσιάζεις καποια κριτική επαυτου πέρα από το ότι σε ενοχλεί το γεγονός ότι άλλαξε πολιτικό χώρο..Δεν ξέρω για σένα αλλά προσωπικά εξετάζω τον λόγο του άλλου και όχι τις υποτιθέμενες "πολιτικές του καταβολές" οι οποίες στο κάτω κάτω δεν είναι τίποτα άλλο από μια ηλίθια ταμπέλα.
Η αρνητική σου άποψη βασίζεται και σε επιχείρηματα που νομίζω στερούνται λογικής (βλέπε: "προσπαθεί να αποτινάξει το γαυριλίκι από πάνω του κτλ "...).Τι σχέση έχει αυτό τώρα δεν ξέρω..

Επίσης τα περί copyright του όρου "αριστερός" κτλ είναι λίγο αστεία...

Stormrider said...

η κριτική μου στους πολιτικούς χώρους τους οποίους κινήται είναι διάσπαρτη σε όλο το blog και την ξέρουν οι αναγνώστες μου.

το post αυτό αφορά την κριτική στο πρόσωπο και το πως μανατζάρει τον εαυτό του για να κερδίσει μία θέση στον (πολιτικό) ήλιο του ΠΑΣΟΚ, όπως και κάθε κατάλειπο της διάσπασης του ΚΚΕ.

σου φαίνονται ηλίθια γιατι προφανώς είσαι ο ίδιος ηλίθιος, από αυτούς που μπουκάρουν στα blog και νομίζουν ότι μάθαν τα πάντα για τον γράφων και τα θέματα που πραγματεύεται.

Mimi said...

Ζηλιάρηδες όλοι σας,επειδή
έχει τόσες κατακτήσεις

Anonymous said...

Λοιπόν, δεν είναι μόνο ο Μίμης που συνδέει το φιλελευθερισμό με την αριστερά. Παραθέτω δύο Link, το πρώτο η άποψη ενός ιστορικού της δεξιάς, το δεύτερο η άποψή μου (για όποιον ενδιαφέρεται) και το τρίτο η ιστορική διερεύνηση της χρήσης του όρου από τη wikipedia.
1)http://multitudes.samizdat.net/La-gauche-doit-reconquerir-le.html
2)http://democracy.pasok.gr/democracy/content/forumthread.aspx?d=3&rd=18137924&f=6046&rf=-211522130&m=-1&rm=0&l=2&order=3&subjectID=6063&backorder=0&backitem=31
3)http://en.wikipedia.org/wiki/Left-Right_politics#Historical_origin_of_the_terms

Anonymous said...

Προφανώς είναι τρία και όχι δύο τα links. Sorry

Stormrider said...

σε ευχαριστώ πολύ για τα links, ειδικά το πρώτο πολύ ωραίο και μου έδωσε και την ευκαιρία να ξεσκονίσω τα γαλλικά μου ;)

Stormrider said...

α, η σύντμηση αριστεράς-φιλελευθερισμού είναι πολύ διαδεδομένη σε πολλούς κύκλους του ΠΑΣΟΚ

Anonymous said...

Δεν νομίζω ότι πρόκειται για σύν-τμηση... Μάλλον θα έλεγα ότι, κατά την άποψή μου, ο φιλελευθερισμός αποτελεί οργανικό τμήμα της αριστεράς. Ας μην ξεχνούμε ότι, απ' όσο ξέρω, ο όρος leftist είναι συνώνυμος με τον όρο liberal στις US. ;))

Κυκλοφορεί, επίσης, ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τις εκδόσεις 'ΠΟΛΙΣ', το 'Σοσιαλισμός και Φιλελευθερισμός' που προσεγγίζει από θεωρητική οπτική το θέμα της φιλελεύθερης παράδοσης στους κόλπους του σοσιαλισμού.

Κάνε ένα ψάξιμο στη σχετική συζήτηση του forum, αν δε βαριέσαι, και θα δεις ότι τέτοιες απόψεις ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν έχουν και πολύ μεγάλη απήχηση.

Anonymous said...

Για τη σχέση φιλελευθερισμού και (μη μαρξιστικής) Αριστεράς, μπορείτε επίσης να δείτε και το βιβλίο των Τάκη Μίχα και Δημήτρη Σκάλκου "Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία" (εκδόσεις Ελάτη, 2005) καθώς και άρθρα των συγγραφέων στο www.ppol.gr.