Monday, January 08, 2007

Ξεφτίλα και Παραλλαγή

Ανέκαθεν αναρωτιόμουν γιατί πρέπει να απολογείται κάποιος ο οποίος απέφυγε τη στράτευση και γιατί σε πολλά πρόσωπα της δημοσιότητας χρησιμοποιείται ευρέως η κατηγορία "δεν έκανε φαντάρος".

Η υποχρεωτική στράτευση είναι ένας τριτοκοσμικός, απάνθρωπος, αντικοινωνικός και ταπεινωτικός θεσμός ο οποίος παρ' όλα αυτά λατρεύεται κι επαινείται από την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η βάση του είναι η εξής: καλλιεργούμε φόβο, παίρνουμε νέους ανθρώπους ακριβώς την στιγμή που είναι έτοιμοι να φτιάξουν την ζωή τους και τους περνάμε από εξεφτελιστικά βασανιστήρια με σκοπό να εμπεδώσουν τις "αξίες" της ανελευθερίας, της καταπίεσης και του μηδενισμού της αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Φυσικά η κοινωνία "την βρίσκει" στην ιδέα της καταπίεσης, του ανθρώπου-"φρέσκου κρέατος" με μηδέν δικαιώματα (καταργούνται με το που γίνει κάποιος φαντάρος, μαζί με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως έχουν διατυπωθεί από τον ΟΗΕ) που είναι έτοιμος να πεθάνει για το τίποτα αλλά και να σκοτώσει ενώ αναδύει την βαρβατίλα της στρατιωτικής ενδυμασίας.

Ο στρατός είναι μία δομή που συναρπάζει όλους τους λοβοτομημένους σκατο-εγκέφαλους, τους αρτηριοσκληρωτικούς κωλόγερους, τα φασιστοειδή κάθε τύπου, τους ανθρώπους-πρόβατα, τις πουτάνες αναγνώστριες-cosmopolitan, τους μεσαιωνικού τύπου θρησκευτικούς προπαγανδιστές.

Νέα παιδιά τελειώνουν τις σπουδές τους και στέλνονται στον Έβρο ή σε οποιαδήποτε άλλη διασταύρωση δρόμων διακίνησης ναρκωτικών, λευκής σάρκας, όπλων κι εγκληματιών. Φυσικά το κράτος αρνήται να φτιάξει μισθοφόρους γι αυτές τις θέσεις, γιατι πολύ απλά το διαθέσιμο κρέας εκτός από φρέσκο είναι και τζάμπα. Κι αν κάποιος σκοτωθεί, ο στρατός το συγκαλύπτει κι οι έρμοι γονείς ψάχνουν το δίκιο τους για το αν ο γιος τους "αυτοκτόνησε". Όσο για την κοινή γνώμη, σιγά μην ενδιαφερθεί, "να υπηρετούμε την μαμά πατρίδα" λένε με το χαμόγελο στα χείλη όταν έρθει η σειρά τους να πάνε φαντάροι.

Αλλά ακόμη κι αν δεν πάει σε κάποιο επικίνδυνο μέρος, δεν είναι εξεφτελιστικό να βάλεις κάποιος (χωρίς την θέληση του) να βαράει σκοπιά; Δεν είναι καταστροφικό για την καριέρα κάποιου να τρώει τους μήνες του σε ένα ΚΨΜ; Δεν είναι ταπεινωτικό για το μορφωτικό επίπεδο του να παίρνει εντολές από έναν τελιωμένο κωλο-λοχία φαστιστοκατάλειπο της χούντας;

Επειδή λοιπόν το κράτος είναι τόσο ΑΝΙΚΑΝΟ ώστε να φτιάξει ένα σωστό μισθοφορικό στράτευμα (=πάει όποιος θέλει και πληρώνεται) κι επειδή η κοινωνία καυλώνει με το φανταριλίκι, όσοι θέλετε να το αποφύγετε δεν χρειάζεται να ντρέπεστε γι αυτό. Στο βαθμό που δεν κινδυνεύετε να σας στείλουν εκεί, να το φωνάζετε και να είστε περήφανοι γι αυτό.

20 comments:

Ψηφιακά Οχυρωμένος said...

Επιτέλους θα ημι-διαφωνήσω και σε κάποιο θέμα μαζί σου.

Και λέω "ημί" γιατί συμφωνώ *ιδεολογικά* με την ιδέα του στρατού, διαφωνώ σε πρακτικό επίπεδο με την μαλακία που λέγεται στρατός εν Ελλάδι 2000.

Αν και δε μπορώ να ταχθώ καθαρά υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης, αν με ρωτούσες θα έκλινα υπέρ του στρατού.

Ο αρχικός λόγος της ύπαρξης του στρατού υποθέτω πως είναι να εκπαιδεύσει τον νεοσύλλεκτο, τόσο σε στρατιωτικά θέματα (πες απλά που σχετίζονται με τον πόλεμο), όσο και να του δώσει κάποιες αξίες-εφόδια για την ζωή του: πειθαρχία, σεβασμό, υπακοή, που μέχρι στιγμής πιθανόν να μην είχε. Το θέμα είναι τώρα αν θα *κερδίσεις* σαν λοχαγός, στρατηγός και δε ξέρω γω τι, το σεβασμό, την πειθαρχία και την υπακοή από τον στρατιώτη, ή αν θα την *επιβάλλεις*.

Για να το πω πολύ ωμά και απλά, θα ήθελα πολύ κάτι κακομαθημένα φλωράκια που το παίζουν μάγκες να παν λίγο στρατό να στρώσουν. Από την άλλη σιχαίνομαι που θα πρέπει να σέβομαι κάποιους που δεν αξίζουν τον παραμικρό σεβασμό.

Μιας και ρωτούσες πρόσφατα για βιβλία, σε περίπτωση που δε το έχεις διαβάσει, διάβασε τις "Πύλες της Φωτιάς". Ίσως αναθεωρήσεις κάποια πράματα. Είναι, αν όχι το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει, από τα 3 καλύτερα.

Pixie said...

Storm ήθελα να το κάνω θέμα.Με πρόλαβες!Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.Κανείς δεν θα έπρεπε να πηγαίνει στρατό παρα τη θέληση του!Αυτοι που κατάφεραν και δεν πήγαν καλά έκαναν.Απορώ και με γυναίκες που θέλουν να πηγαίνουν στρατό αντι να χαίρονται και συνδέουν τον στρατο με την ισότητα.Μακρια!

υ.γ ψηφιακα οχυρωμένος
ο στρατός δεν μαθαίνει καμία αξία και δεν στρώνει.Δεν έχω πάει αλλά ξέρω απο φίλους αρκετά.Σε κανέναν δεν αξίζει να πάει στρατο για να μάθει.

Stormrider said...

@οχυρωμένος
να μάθεις σε επίπεδο προσωπικότητας από το στρατό τί;;; έλεος!

ναι, τις "πύλες" του presfield τις έχω διαβάσει, όπως και το "300" του miller και ήταν και τα 2 αριστουργήματα. όμως δεν καταλαβαίνω τί σχέση έχουν με το θέμα :(

είσαι υπερ του στρατού; εγώ σε είχα για αριστερό!...

@pixie
έχω γνωρίσει πολλές που λένε ότι θα θέλαν να πάνε (με την λογική "να δείξουμε ότι είμαστε καλύτερες") αλλά μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουν.
και να πάνε γρήγορα κάνουν αίτηση για δουλειά γραφείου γιατι νομίζαν ότι ο στρατός είναι όπως την ταινία με τη Βλαχοπούλου!...

Ψηφιακά Οχυρωμένος said...

@pixie
ότι στρώνει, στρώνει. Οτι δε σου μαθαίνει καμία αξία, δε σου μαθαίνει καμία αξία. Και αυτό ήταν αυτό που είπα: ΔΕΝ θα θελα να υπάρχει στρατός γιατί δε σου μαθαίνει καμία αξία, ΘΑ ήθελα να υπάρχει για να στρώσουν οι ψευτόμαγκες (και αυτός είναι ουσιαστικά και ο μόνος λόγος).

@storm
ΔΕΝ μαθαίνεις τίποτα από το στρατό σήμερα. Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α. Δεν είπα ότι μαθαίνεις. Είπα ότι θα πρεπε να ήταν έτσι.

Δε θα λεγα ότι ανήκω σε κάποια κατεύθυνση, αλλά αν το πας με την εις άτομο απαγωγή, σίγουρα δεν είμαι δεξιά.

Όσο για το βιβλίο, κολλάει στο ότι κάποτε υπήρχαν αρχές, τότε ο σεβασμός κερδίζονταν, δεν επιβάλλονταν.

Και από την άλλη, ας ηρεμήσουμε λίγο ρε παιδιά, δεν είναι και τόσο τραγικό το θέμα του στρατού. Είναι απλώς μία φάση της ζωής σου, όπως το σχολείο (μη τα συγκρίνεις, δεν είναι καλή παρομοίωση, άστο...). Ένας χρόνος είναι, παρέες κάνεις, μαλακίες λες, περνάει ο καιρός.

(και τέλος οι "γυναίκες" που παν στρατό δεν είναι "γυναίκες". Απλή συνωνυμία...)

Taliesin said...
This comment has been removed by the author.
Taliesin said...

O thesmos tou stratou einai arestos kai se alles katigories peran auton pou aneferes kai den nomizw oti ean kapios thelei na ipiretisei (opos kai gia ton opion logo) prepei na anikei se kapia apo autes.
Fisika to thema simera einai to pos tha kathierothei enas epagelmatikos stratos (to misthoforikos einai kapos atopo) ethelonton dioti to na strateuete kapios para tin thelish tou einai sklavia.
Diskolo vevea,kathos auto tha apetouse parapano dapanes (kai malista se enan tomea opos h misthodosia pou den mporoun oi gnostoi na klepsoun xrimata opote...) gia tin amina pou os gnoston einai kati axristo kata tin pliopsifia tou politikou kosmou kathos den eiparxei kanenas kindinos kai den ginonte pleon polemoi,sin to oti to kathe stratopedo pou klinei einai kai xamenoi psifoi kathos ta xiliades stratopeda ana tin xora prostateuoun apoklistika tous topikous souvlatzides-taxidides-idioktites kafe apo tin xreokopia(to oti to strateuma eglovizete stin filaxi auton ton xoron den apasxolei kanenan dioti eipame,den eiparxei kanenas logos na iparxei outos h allos,to eipe o korovesis) o aritmos ton opion mono mikros den einai.
Gia na min anaferoume tin anagi dimiourgias pragmatikis dinamis antimetopisis fisikon katastrofon (enas tomeas pou xronia tora apasxolei xiliades asxetous kakomirides fadarous me petsetes kai paguria anti gia ekpedeumenous epagelmaties) h ton apotropiasmo tou kathe proedriskou xoriou epidi epagelmaties stratiotes den eiparxei periptosi na dextoun na menoun peran tou orariou gia na kanoun eparseis simeas ston kathe vraxo pros terpsin ton giagiadon kai ton opion tsoulion tis perioxis.
kai telos panton os pote tha milame gia tin ellada les kai einai kratos?
eleos pia!


p.s
oi aristeroi einai megistoi stratokavloi arkei vevea o stratos na skotonei astous,fasistes, opion milaei xenh glosa,opion foraei gialia,opion den xoneuei o komisarios kai allous luben foreis tis mauris sintirisis.

Apotheosis said...

The reason why most get the stones out of their pockets and ready their hands is because of envy and hate towards the ones who managed to not go, while they had no option or chance of doing the same thing they abhore publicly (but envy privately).

Stormrider said...

@taliesin

δεν καταλαβαίνω γιατί η προοπτική δημιουργίας ενός καλού μισθοφορικού στρατεύματος μοιάζει ΤΟΣΟ ουτοπία!

θέμα χρημάτων; μα τόσοι και τόσοι προσλαμβάνονται στο δημόσιο και παίρνουν τρελά λεφτά (σε σχέση με άλλους του ιδιωτικού τομέα) χωρίς να κάνουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Αφού λοιπόν στην Ελλάδα η ανάγκη ύπαρξης μεγάλου στρατού είναι τόσο επιτακτική, δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα κρατικό πρόγραμμα που να κάνει ορθολογικές προσλήψεις στο δημόσιο, στην προκειμένη περίπτωση να προβλέπει την ύπαρξη πολλών μισθοφόρων;;;

Θα μου πεις ποιός θα πάει. Μα αν γίνει σωστά, με τις κατάλληλες οικονομικές παροχές (=όσα παίρνουν τόσοι και τόσοι στις Νομαρχίες που δεν κάνουν τίποτα για παράδειγμα), σωστά κι ενδιαφέροντα προγράμματα εκπαίδευσης κτλ εγώ σου λέω ότι πολλοί θα πάνε. Η ανεργία εξάλλου είναι μεγάλη.

Κι εκτός από απλούς οπλίτες, μπορεί κάλλιστα τα άτομα που θα προσληφθούν να γίνουν τεχνικοί, επιστήμονες κτλ ανάλογα το πτυχίο τους ώστε να συνεισφέρουν ακόμη καλύτερα!

ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ!

Taliesin said...

Xanadiavase to sxolio,iper eimai alla to thema einai poli aplo, den einai xisimo kai araliki gia na psarevoun psifous me diorismous,tha prokalouse apolia psifon apo ekatontades xiliades pou sintirounte me tin thitia, tha xanontan xiliades simvolea kai erga pou mporoun na dothun stous gnostous meta mizas, tha apetouse kondilia ta opia den mporoun na ipexerethoun me tous gnostous tropous kai fisika tha tsantize tin mesi anagnostria tou kosmopolitan.
Opote xehna to. Aloste se kanei antra (h kati tetio,to kefali mou einai hdi toso gemato me neoelinies pou exw arxisei na xehnaw kai ta pleon tetrimena slogan,HELP ME!)

Stormrider said...

@taliesin

την κατάλαβα την θέση σου απλά μίλησα λίγο πιο γενικά.

η σωστή έκφραση όπως μου την διατύπωσε η Χριστίνα (της Διαμάντας η φίλη, ξέρεις...) είναι πάνω-κάτω:
"1ον)εμείς οι γυναίκες έχουμε την γέννα, ας κάνετε κι εσείς τίποτα (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
εξάλλου 2ον) οι άντρες σήμερα έχουν χάσει το έντστικτο του πολεμιστή κι ας υπάρξει τουλάχιστον ένα μέρος που μπορεί να το ξαναβρούνε"

Pixie said...

Αστείο το εμείς οι γυναίκες έχουμε τη γέννα.Δεν είναι κόπος το να κάνεις παιδί αλλά επιλογή και έτσι θα έπρεπε να είναι και ο στρατός.Αν οι άντρες έχουν χάσει το ένστικτο του πολεμιστή φταίμε εμεις που είμαστε control freaks και τους πρήζουμε κατα μια έννοια.Ποτε δεν είμαστε ευχαριστημένες, αν βγάζει αντρίλα είναι βάρβαρος αν είναι ρομαντικός έχει χάσει τον πολεμιστη που κρύβει μεσα του.Αμάν.
Ψηφιακά οχυρωμένος καταλαβαίνω τη θέση σου αλλά οι μάγκες που ήξερα και πήγαν στρατό δεν έστρωσαν όπως θα περίμενες αλλά έγιναν Ελληνάρες στην νοοτροπία.

libertarian said...

να πάνε να στρώσουν... παίζοντας playstation και βλέποντας nova έναν χρόνο;

Ο στρατός είναι σαπίλα, όποιος πάει απλά σκοτώνει τον χρόνο του.

Anonymous said...

*** ADERFIA MOU ALHTES POULIA

*****Loipon... To na upoxrewneis polites na pane strato tha katantisei antisuntagmatiko se ligo... Pws mporoun na se upoxrewnoun na kaneis kati tetoio
(na sou steroun tin eleutheria k na sou epibaloun na kaneis pragmata)

*****Giuauto k opoios den thelei na paei apoti kserw mporei...

******opoios den thelei dilwnei antirisias suneidisis - i oti tasetai kata twn oplwn (kati tetoio -> k apla den pigainei)

***********To basiko pou den kserw einai ti sou menei... Autos pou kanei kanonika tin thiteia pairnei to klasiko kwloxarto ... Autos pou ti skapoularei etsi denk kserrw (mporei na stigmatizetai se megalo bathmo!!!)

Osoi einai uper as skeftoun ligo ton 1.5 epagelmatiko xrono pou mas trwne(a den kserw an ta mathate alla mallon auksanetai k pali o stratos - sulipitiria se mas -> enoeitai oti apetuxe to programma me tous epagelmaties oplites-->> giauto k tha ton pioume emeis 14mino i 16mino ginetai k stadiaka......)

ο δείμος του πολίτη said...

Εγώ πάντως θεωρώ δικαίωμα την υπηρεσία στο στρατό. Δικαίωμα που κατακτήθηκε άμα τη ανεξαρτησία και την απόκτηση της ιδιότητας της πατρίδας. Σαφώς διαφωνώ κι εγώ κατά του πολέμου, αλλά εν γένει περισσότερες είναι οι βάφλες που ακούγονται για το στρατό παρά ό,τι πραγματικά ισχύει (εγώ απολύθηκα το 2000) και σήμερα είναι ακόμα καλύτερα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν χαμένα χρόνια.

exastal said...

Στρατός χρειάζεται οπωσδήποτε, γιατί με την Τουρκία δεν έχουμε τελειώσει. Μερικοί διεθνολόγοι προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αρχίσει να διαλύεται από ένα ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας(σενάριο είναι). Δέστε ότι διεθνώς οι τοπικισμοί και οι εθνικισμοί δεν έχουν εκλείψει και μάλλον κάνουν κύκλους και επανέρχονται ως εξισορρόπηση μάλλον στην παγκοσμιοποίηση που έρχεται(παρά ως αντίθεση), δηλαδή οι κοινωνίες με συντηρητικό τρόπο προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα νέα οικονομικά δεδομένα. Γι' αυτό επιστρέφει και ο Χριστιανισμός. Έπειτα ίσως θα ήταν σωστή η δημιουργία μισθοφορικού στρατού αλλά αυτό επιβαρύνει επικίνδυνα τις τσέπες όλων μας ή δίνει κίνητρα στην κρατική μηχανή για περαιτέρω αφαίμαξη των μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αυτό είναι χειρότερο από τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού. Γι' αυτό καταλήγω στην κατάσταση ως έχει γιατί η προοπτική μας πρέπει να είναι λιγότερο, φτηνότερο και μικρότερο κράτος και όχι να δίνουμε περισσότερα χρήματα σ' αυτό το τερατούργημα μισθοφόρων "του φραπέ με γάλα". Πρέπει δηλαδή να σκεφτόμαστε πως να μειώσουμε τους επικίνδυνους δημόσιους υπάλληλους και όχι πως να τους αυξήσουμε. Φαντάζεστε σε λίγα χρόνια να έχουμε μισθοφόρους-ακριβοπληρωμένους στρατιώτες; Όλη η Ελλάδα θα θέλει να πάει στρατό να τα ξύνει......εφιάλτης δηλαδή.

Azrai said...

Εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Και στο λέω όντας σμηνίτης αυτήν την περίοδο

Ψηφ.Οχ.: Προτιμώ να κάνω παρέες και φιλίες εκτός στρατού και να μην χρειάζεται να τρώω στην μάπα ένα κάρο ηλίθιους που υπηρετούν μαζί μου. Γιατί νομίζω είναι προφανές ότι εκτός από φίλους θα κάνεις και αντιπάθειες. (δεν ήθελα να πω εχθρούς)

Ο αντιρρησίας συνείδησης έχει δύο επιλογές. Άοπλη στρατιωτική θητεία, οπότε κάνει στρατό σαν να ήταν Ι3 άοπλο, οπότε δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερο και επιπλέον κάνει διπλάσιο χρόνο. Ή να κάνεις εναλλακτική θητεία, οπότε είναι υποχρεωμένος να πάει να ζήσει σε πόλη μακριά από το σπίτι του ή μεγάλα αστικά κέντρα και να κάνει μια δουλειά γραφείου ή κάτι τέτοιο, χωρίς χρήματα, απότι ξέρω και για 30 μήνες!

Μάπα το καρπούζι της επιλογής.

Ψηφιακά Οχυρωμένος said...

Ρε azrai, λες και σου είπα εγώ να πας στρατό για να κάνεις φίλους. Εννοείτε πως δεν πας για να κάνεις φίλους εκεί, αλλά αυτοί που θα είναι μέσα δε θα είναι και πολύ διαφορετικοί από σένα (οι υπηρετούντες). Όπως κάνεις φίλους έξω θα κάνεις φίλους και κει. Και θα περάσει, ένας χρόνος είναι.

"Προτιμώ να κάνω παρέες και φιλίες εκτός στρατού και να μην χρειάζεται να τρώω στην μάπα ένα κάρο ηλίθιους που υπηρετούν μαζί μου."

Και γω θα προτιμούσα τα ίδια να γίνονταν στο λύκειο, που είχα ένα κάρο μαλάκες να μοιράζομαι μαζί τους την ίδια αυλή και την ίδια τάξη. Που στον κενό χώρο εντός του οστού που υπήρχε κάτω από τα τσουλούφια τους (τότε ήταν της μοδός) το μόνο που υπήρχε ήταν μία εξάτμιση και μία γκόμενα. Αναγκάστηκα και τους έφαγα στη μάπα. Ξέρεις όμως δεν ήταν και τόσο τραγικό.

Optimus said...

Η γνώμη μου για τον Ε.Σ. μέχρι στιγμής, εδώ και 5 μήνες που υπηρετώ: Νοιώθω σαν κορόϊδο που βρήκανε για να κάνω τη δουλειά των ανωτέρων στελεχών που τα ξύνουν και σου την λένε και από πάνω. Λες και σε πληρώνουν κάτι (8.60 ευρώ :P) ή το ζήτησες εσύ. Και τσιγγουνεύονται να σου δώσουν καμιά άδεια παραπάνω γιατί πρέπει να υπάρχουν άτομα στο στρατόπεδο και αν φύγει ή αρρωστήσει κόσμος τότε ποιός θα κάνει τις αγγαρίες; Μα οι φαντάροι φυσικά! Επίσης είναι κάτι που δεν το ζήτησα, οπότε και εγώ το αντιμετωπίζω σαν αγγαρία αναγκαστικά και σκέφτομαι με την λογική του νεοέλληνα, πως να λουφάρω απέναντι σε αυτή την κοροϊδία, βάλε και το πολύμπριζο να δουλεύει, γιατί μαλάκας είμαι εγώ να κάνω τις δικές του δουλειές και να μη με σέβονται;

Έτσι αν βάλεις όλη τη νεολαία με το ζόρι να συγκροτήσει τον Ε.Σ., αυτός λογικό είναι να μην πηγαίνει καλά και ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του. (Μερικές φορές πάντως με παραξενεύει όμως που και οι ανωτέροι ακόμα κοιτάνε τον εαυτό τους και γίνονται μεγάλοι τρόμπες, αυτοί που το επιλέξανε(;) σαν επάγγελμα!)

Να μου δινότανε η επιλογή να επιλέξω, να είμουνα στρατόγκαβλος και να έλεγα "Wow! Γουστάρω πολύ τον Ε.Σ., θα ήθελα να υπηρετήσω, με μια καλή πληρωμή, ουσιαστικά αυτό να είναι το χόμπυ και να έχω σαν υπέρτατο challenge να βελτιώνομαι στο πως να σκοτώνω (!!!).", αυτό μάλιστα. Μπορεί σε κάποια άλλη ζωή να είμαι στρατόγκαβλος και να γουστάρω άπειρα, και να θέλω να κάνω στρατιωτική καριέρα, why not?

Αλλά με το ζόρι;

Όσον αφορά τις αξίες, δεν διαφωνώ ότι δεν σου δίνει κάτι ο στρατός (όπως όλα τα πράγματα πιστεύω) αλλά ελάχιστα σου δίνει όταν αυτές οι αξίες σου επιβάλλονται και δεν ζήτησες εσύ να σου δωθούν. Είναι σαν μια προγραμματισμένη πειθαρχία που δεν καταλαβαίνεις το γιατί πρέπει(;) κάποια πράγματα να είναι έτσι π.χ., και όχι μια προσωπική πειθαρχία που την επιλέγεις εσύ. Να έλεγες π.χ. "Είμαι καμμένος και πιστεύω ότι ο στρατός θα με στρώσει" και οικιοθελώς να επέλεγες να καταταγείς, ναι!

Αυτό που μου έμαθε προσωπικά ο στρατός πάντως είναι τι ωραία που είναι η ζωή και πόσο περισσότερο την εκτιμείς αν τη στερήσαι. Ένα επίπεδο πιο κάτω από τη φυλακή είναι. Φτου ξελευθεριά! (Ναι μερικές φορές, ακόμα και στο στρατό μέσα με πιάνουν ενδιαφέρουσες σκέψεις και αναλύω διάφορα πράγματα, μια ακόμα κοινωνική δομή είναι, διαφορετική από ότι είχα γνωρίσει πριν). Αλλά το έμαθα το μάθημα μου, ένας χρόνος πολύς είναι :P

Και προσωπικά εντυπωσιάστικα από την αίσθηση ισότητας που υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων (Αυτό βέβαια επειδή υπερέχουν τα αστέρια. Ως συνέπεια, και επιστήμονας να είσαι σκατά θα καθαρίζεις. Οπότε αρσενικό ή θηλυκό αυτά δεν μετράνε πολύ εκεί μόνο για αυτόν το λόγο.. Ειρωνία :P) και προσωπικά κάπως συμπαθώ όταν συναντώ γυναίκα στρατιωτικό (η στολή όμως είναι αντισέξυ :)

Υπάρχουν δηλαδή κατά τη γνώμη μου κάποια ενδιαφέροντα και ίσως θετικά στοιχεία στη διαφορετική κοινωνική δομή που λέγεται στρατός. Αυτά όμως επισκιάζονται από τη μαλακία των καραβανάδων και το γεγονός ότι ο συντρηπτικός πληθυσμός βρίσκεται παρά τη θέληση του εκεί. Και έτσι δεν δουλεύει τίποτα και ο Ε.Σ. χάνει την όποια αξιοπρέπεια θα γούσταρε ένας στρατόγκαβλος.

Θέλετε σωστό στρατό; Καταργήστε την υποχρεωτική στράτευση! Κάποιοι έχουν άλλα σχέδια για να καταστρέφονται από αυτήν και έτσι δεν πάει τίποτα μπροστά..

Anonymous said...

Ισως να είναι πιο υγιές να γίνει ο στρατός μισθοφορικός και να μην μπαίνουν σε αυτόν έφεδροι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποχρεώνονται να παίρνουν οι πολίτες όπλα. (Είναι απαράδεκτο ένας νέος που δεν ξέρει αν θα πάει φαντάρος να παίρνει το χαρτί ακριβώς εκείνη την καταραμένη στιγμή όταν ετοιμάζεται να φτιάξει τη ζωή του). Πάντα θα υπάρχει ένα κατακάθι της κοινωνίας που θα θέλει να μονιμοποιείται στο στρατό και πάντα το καταπιεστικό κράτος θα περιέχει αρκετούς λοβοτομημένους κλπ. που θα συναρπάζονται (και θα πληρώνουν από τους φόρους) από τη "δομή" που είναι ο στρατός. Ποιο είναι το στέλεχος ("διοικητής") που θα ήθελε να μαζεύει απρόθυμους νεοσύλλεκτους, με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο (άρα την αφρόκρεμα της κοινωνίας), να τους δίνει όπλα και πυρομαχικά και να τους καταπιέζει να ζουν σε ένα μίζερο και ανελεύθερο βασανιστικό τρόπο ζωής, με πιθανότητα να "αυτοκτονήσει" και κανέναν, όταν θα μπορεί να το κάνει με τα ανωτέρω κατακάθια;

anthony 13 said...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΟΧΙ.ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ,ΑΠΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΕΙΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ.ΕΜΕΙΣ?