Friday, January 12, 2007

The Underdog Syndrome

Αν και με πρόλαβε η Ευγενία σε ένα καταπληκτικό άρθρο της θα ήθελα να θίξω λίγο το σύνδρομο αυτό που εμφανίζεται από τις καθημερινές μας δραστηριότητες μέχρι τις επιχειρήσεις και την διεθνή πολιτική, με έμφαση στην αγορά της πληροφορικής.

Τον όρο αυτό τον πρωτοδιάβασα πριν κάτι χρόνια σε ένα άρθρο του Α. Παπαχελά στο Βήμα, όπου περιέγραφε την τάση του κοινού όσον αφορά την διεθνή πολιτική να υποστηρίζει τον "δεύτερο" και να χτυπάει τον "πρώτο", ανεξάρτητα το ποιός έχει δίκιο. Ένα άλλο άρθρο οικονομικής εφημερίδας είχε τον τίτλο "ο 2ος τα παίρνει όλα", θέλοντας να περιγράψει στον επιχειρηματικό τομέα ότι ο ανταγωνισμός κολλοσών CocaCola vs Pepsi, McDonalds vs BurgerKing, Microsoft vs Apple ευννοεί μακροπρόθεσμα τον 2ο, αφού το κοινό δαιμονοποιεί τον 1ο, μέχρι φυσικά ο 2ος να γίνει 1ος, κοκ. Το ίδιο ισχύει και για τις ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως πχ όταν η Ρεαλ τα είχε σαρώσει όλα κι όλοι την βρίζανε, ενώ την σειρά της τώρα πήρε η Chelsea και η Barcelona (το ίδιο δεν ισχύει φυσικά για τον Ολυμπιακό ο οποίος πράγματι ΕΙΝΑΙ η πηγή κάθε κακού στη γη ενώ ο Κόκκαλης έχει πολλά ποδάρια, όπως έχω τόσες και τόσες φορές θίξει).

Ας σταθώ όμως στο θέμα Microsoft-Google. Όσον αφορά την 1η, όπως θα μας διαβεβαίωνε κι ο κάθε σαπιοκέφαλος ελληναράς που πρωτοέπιασε πληκτρολόγιο πριν κανα-δυο χρόνια (ενώ πριν έλεγε ότι είναι "του διαόλου"), η Microsoft βγάζει ΜΑΠΑ λογισμικό, τα Windows είναι άχρηστα, εφαρμογές όπως το Office δεν προσέφεραν τίποτε στην ανάπτυξη, κανείς δεν έμαθε προγραμματισμό από BASIC, αν κάνουμε αριθμολογία στο όνομα του Gates βγαίνει το 666, κτλ. Φυσικά κανείς από αυτούς ΠΟΤΕ δεν έκατσε να καταπιαστεί με προϊόντα του ανταγωνισμού όπου η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι η Microsoft είναι η κορυφαία εταιρία λογισμικού καθημερινής χρήσης στον κόσμο, που έφερε το PC στο κάθε σπίτι και στον κάθε χώρο εργασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η δε Google; Ξεκίνησε ως η ονείρωξη του κάθε μαλάκα αρθρογράφου του RAM: "τα 2 ανεξάρτητα νεαρά παιδιά που σε ένα γκαράζ άλλαξαν τον κόσμο" (κανείς δεν αναφέρει φυσικά τα εκατομύρια αρχικού κεφαλαίου, μέρος των οποίων τους τα έδωσε η Sun). Δύο νέοι άντρες, μία απλή (και κορυφαία συνάμα) μηχανή αναζήτησης, περιβάλλον εργασίας τραλαλί-τραλαλό (όπου ο κάθε ελληνάρας νόμιζε ότι στο Googleplex παίζουν μπιλιάρδο όλη μέρα κι ο κώδικας γράφεται μόνος του) κι όλα ωραία κι αγγελικά πλασμένα, στα πλαίσια της νεοελληνικής-αριστερίστικης αντίληψης για την εργασία και του "greek dream". Φυσικά τα χρόνια πέρασαν, το Google γιγαντώθηκε, έβγαλε δικές του υπηρεσίες (τις ξέρετε, μην τις απαριθμώ), κλείνει συμβόλαια με γίγαντες της αγοράς, με γίγαντες της έρευνας (πχ NASA) κι επιρρεάζει το τεχνολογικό γίγνεσθαι. Τελειωτικό χτύπημα στην αγνότητα του Google ήταν η υπόθεση με την Κίνα, για την οποία κατ' αυτούς έφταιγε το Google κι όχι οι μαλάκες οι κινέζοι, λες και το θέμα είναι επιχειρηματικό κι όχι πολιτικό, κι αν απελευθερωθεί η Κίνα από το καθεστώς, το Google θα συνεχίσει να φιλτράρει τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Καθώς λοιπόν οι 4 αράχνες του Google περπατάνε αργά πάνω στον Παγκόσμιο Ιστό καταγράφωντας την ηλεκτρονική καθημερινότητα της ανθρωπότητας, αρχίζουν και πληθαίνουν οι απόψεις ότι τόσα χρόνια κάναμε λάθος, και δεν είναι ο Bill Gates ο Αντίχριστος, αλλά ο Larry Page (βασικά και πάλι λάθος γιατί είναι ο Κόκκαλης αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) και η αγορά πρέπει να επίκεντρωθεί στο μποϋκόταρισμα του Google. Ξαφνικά λοιπόν, το gmail φακελώνει, το writely (στο οποίο γράφονται τώρα αυτές οι γραμμές) βγάζει στη φόρα τις εργασίες σου, το google earth θα γίνει το νέο πλανητικό σύστημα παρακολούθησης, ενώ η ομώνυμη μηχανή αναζήτησης χειραγωγεί την παγκόσμια ροή πληροφορίας.

Η "κορυφή" δεν επιρρεάζει μόνο (με τους γνωστούς τρόπους) αυτόν που την κατέκτησε. Επιρρεάζει και το κοινό, όπου του δημιουργείται δέος, φόβος που αγγίζει τα όρια της δεισιδαιμονίας, και καχυποψία. Παράλληλα, εξιδανικεύει τον ανταγωνισμό, με κορυφαίο παράδειγμα (πέρα από το Google) το Linux. Άπειροι συμφοιτητές μου, νομίζουν ότι αυτοί που συνεισφέρουν στο Linux δεν είναι μεγάλες εταιρίες που κάνουν στρατηγική επένδυση στον Ανοικτό Κώδικα, αλλά κάτι κουμμούνια με μπλούζα Τσε που πίνουν ρακές, σκάνε μπάφους και πάνε σε πορείες (ο κώδικας, το 'παμε και πριν, γράφεται μόνος του).

Τέλος, άλλο παράδειγμα είναι η Apple, όπου έβγαζε τους πανέμορφους υπολογιστές-πορτατίφ που κάναμε δώρο στις γυναίκες μας κι ο Jobs ήταν ο ρομαντικός "σοφός" της πληροφορικής (το ότι είναι στριμμένο άντερο κι άκρως επιθετικής φιλοσοφίας επενδυτής κανείς δεν το έλεγε), έκανε εν τέλει το λάθος να βγάλει το ipod+itunes με αποτέλεσμα όσοι τα έχουν να είναι fashion-victims (κι ανδρείκελα του σατανά, καθώς το ipod μου χθες με δάγκωσε κι έκανα 10 επικλήσεις στο Βελζεβούλη να το ηρεμήσω). Υπάρχουν επίσης οι κόντρες Intel-AMD (αν και λίγο πιο περίπλοκη είναι αυτή η περίπτωση), Nvidia-ATI, Nokia-Ericsson κτλ οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι υπερ του 2ου.

Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε το Excel για αριθμητικά προβλήματα, το Google για αναζητήσεις, το Visual Studio για ανάπτυξη κώδικα, ακούτε μουσική στο ipod κτλ, όχι δεν είστε πρόβατα του καπιταλισμού, αλλά κάνετε χρήση του δικαιώματος σας να επιλέγετε αυτό που είναι καλύτερο για τις ανάγκες σας. Πρόβατα θα είσασταν αν αλλάζατε προϊόντα κάθε λίγο και λιγάκι, όχι με βάση τις ανάγκες σας, αλλά ακολουθώντας την λογική μαζικής υστερίας που προκαλούν οι εκάστοτε προπαγανδιστές.

24 comments:

bizwriter said...

Εύστοχο post.

vpapanik said...

Καλά τα λες, αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Σε ένα διαφωνώ μόνο, ότι το iPod είναι του Σατανά. Τις προάλλες ήμουν στο ταμείο ενός μεγάλου καταστήματος υπολογιστών και ένας ιερομόναχος από το όρος αγόρασε δύο και φυσικά τα χρέωσε με τιμολόγιο στην μονή του (ονόματα δεν λέω). Απορώ το δεύτερο για ποιον ήτανε...

Phantasmak said...

Καλά για το λίνουξ μην είσαι και πολύ βέβαιος. Σαφώς τα μεγάλα distros βγαίνουν από εταιρίες αλλά εκείνες ασχολήθηκαν μαζί του χρόνια αφού τα "τελειωμένα κομμούνια" είχαν βγάλει ένα προϊόν που δούλευε. Σήμερα συμβάλλουν στο λίνουξ και εταιρίες και τελειωμένοι με μούσια και μπλουζάκια!

Το GoogleMail ξέρουμε όλοι όσοι το χρησιμοποιούμε ότι παρουσιάζει διαφημίσεις με βάσει το περιεχόμενο των e-mail μας. Όσο παπαριά κι αν είναι αυτό, απέχει πολύ απο το ότι μας φακελώνει, όπως λένε κάποιοι.

Stormrider said...

@vpapanik
για το γκόμενο του, ποιόν άλλο!;

@phantasmak
δεν κόλλησα τόσο στο πώς είναι και τί πιστεύουν οι ανεξάρτητοι προγ/τες ανοικτού κώδικα, όσο στο γεγονός ότι το linux δεν είναι τόσο "σοσιαλιστικό" όσο πιστεύουν κάποιοι, και το στηρίζουν μεγάλες πολυεθνικές. πράγμα το οποίο έχει θίξει ευρέως και ο ίδιος ο Stallman

Pixie said...

Ελλάδα έχουμε εμμονές με το να βρίζουμε τον Gates (+ Aμερικάνους) αλλά να θεοποιούμε Linux και Apple γιατι δεν είναι Μicrosoft(μα καλά αριστερά και στην πληροφορική;)
Παρόλαυτα οι επικρητές έχουν Microsoft (μιας και τα παιχνίδια βρε αδερφέ ειναι στη Microsoft), πινουν Cola (για να γευθούν τον καπιταλισμο οχι γιατι τους αρέσει)κτλ...στα κρυφά.

ο δείμος του πολίτη said...

Πολύ ωραίο κείμενο. Μου άρεσε η καυστική σου κριτική (όχι στον Κόκκαλη, δεν ασχολούμαι με εταιρίες και προέδρους εταιριών) και το τελικό σου συμπέρασμα. Συμφωνώ σε όλα. Ωστόσο, ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά αξιόλογα προγράμματα τα οποία στην Ελλάδα είναι γνωστά μόνο σε ειδήμονες, γιατί κολλάμε στο τζάμπα-πίθηκος MS που μας δίνουν οι φίλοι.

dop said...

Η Microsoft είναι μια "περίεργη" εταιρία: ξοδεύει πολλά λεφτά σε έρευνα, έχει πολύ καλούς ανθρώπους και (συνήθως) ακούει τι θέλει το κοινό.

Παρόλα αυτά, χρόνια λάθος επιλογών και μία περίεργη αντίληψη για τον κόσμο της πληροφορικής (θέλουμε διαλειτουργικότητα και όχι proprietary αηδίες) έχει τα εξής αποτελέσματα: ο απλός κοσμάκης να λέει "η κακιά η MS που θα κατακτήσει τον κόσμο" και όσους ασχολούνται ενεργά με τον χώρο "μα πως στο διάολο το έχουν κάνει πάλι αυτό και δεν παίζει με τίποτα άλλο;".

Bottom line: δεν μου αρέσουν τα προϊόντα της MS. Δε με βολεύουν και προτιμώ τον unix-δρόμο. Τα θεωρώ bloated όπως και πολύς κόσμος και μην αγνοείς αυτήν την παράμετρο. Επιπλέον είναι και επικίνδυνα επειδή επιτρέπουν στον χρήστη να τα κάνει έτσι. Το ίδιο σκέφτονται πολλοί αλλά το δηλώνουν λάθος.

Optimus said...

Απολαυστικό post!

Stormrider said...

@pixie
η μιζέρια του "βρίζω κάτι που έρχομαι σε επαφή καθημερινά και δεν κάνω τίποτε να το αλλάξω" είναι χαρακτηριστική του έλληνα!

@δήμος
σωστά, πολλά πράγματα θάβονται, αλλά όπως είπε και η pixie, δεν κάνουν και οι άλλοι τίποτε να γίνουν γνωστά όσα είναι ποιοτικά και καλά.

@dop
η microsoft έχανε πάρα πολλά λάθη, κυριώς γιατί η πλατφόρμα των windows δεν έχει το transparency των unix-based συστημάτων έτσι ώστε να υπάρχει διασύνδεση των προγραμμάτων.

φυσικά αυτό δεν αναιρεί την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει στον τομέα των εφαρμογών καθημερινής χρήσεως, αλλά όποιος έχει απαιτήσεις δεν του απαγορεύει κανείς να ψάξει το "κάτι παραπάνω" σε άλλες πλατφόρμες

Anonymous said...

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές, αλλά... νομίζω ότι το θέμα στην περίπτωση της Κίνας είναι πολιτικό. Θα μπορούσε η google να προβάλει κάποια ελάχιστη αντίσταση και να μη συμμορφωθει ασμένως με τις προσταγές του στυγνού απολυταρχικού καθεστώτος.
Υπενθυμίζω την -ισχύουσα και σήμερα, κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον- αρχή του ρωμαϊκού δικαίου: 'Quis tacet consentire videtur', 'Ο σιωπών θεωρείται συμφωνών'.

Stavros said...

couldn't agree more..

alla diafwnw me ton Phantasmak
"Το GoogleMail ξέρουμε όλοι όσοι το χρησιμοποιούμε ότι παρουσιάζει διαφημίσεις με βάσει το περιεχόμενο των e-mail μας. Όσο παπαριά κι αν είναι αυτό, απέχει πολύ απο το ότι μας φακελώνει, όπως λένε κάποιοι."

Εγώ σου λέω ότι μας φακελώνει.. Οι διαφημίσεις δεν έχουν καμία σχέση με το φακέλωμα. Απλά όλα τα email που στέλνουμε και παίρνουμε μένουν στους servers της google. Αυτό, μόνο να το αποδεχθείς μπορείς.. Αν δεν σου αρέσει, έχεις το ταχυδρομείο.

Άσε που δεν είναι μόνο τα emails και δεν είναι μόνο η google που κρατάει στατιστικά και κινήσεις μας.. Αλλά αυτό είναι μεγάλο κεφάλαιο..

Ψηφιακά Οχυρωμένος said...

Η άποψη μου για την Microsoft είναι ότι στον τομέα των fs είναι κάκιστη, αλλά αυτό γιατί την συγκρίνουμε με τα unix-like fs, που έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό λόγω κυρίως του open source χαρακτήρα τους (και όχι επειδη οι unixάδες είναι καλύτεροι προγραμματιστές από τους προγραμματιστές της M$). Και αν θες, αν πάρεις το πόσα άτομα εργάζονται στη Microsoft στον τομέα δημιουργίας λειτουργικών, και πόσα άτομα ανά τον κόσμο έχουν ασχοληθεί με την ανάπτυξη & αποσφαλμάτωση του linux, λογικό είναι τα windows να είναι υποδεέστερα και με περισσότερα κενά ασφαλείας από ένα λειτουργικό που αναπτύσσεται από τόσες χιλιάδες προγραμματιστές ανά τον κόσμο.

Αν κάποιος θέλει ένα απλό fs για το σπίτι ας πάρει Win. Αλλά κατά τη γνώμη μου δεν έχει τη "σοβαρότητα" του linux (Win χρησιμοποιώ, για το σπίτι είναι μια χαρά).

Εννοείτε πως δε φταίνε οι προγραμματιστές της M$ -οι οποίοι δε παίζονται- αλλά οι κακές επιλογές των "κεφαλιών" όσον αφορά την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος (βλέπε και διατήρηση του αισχρού DOS για λόγους συμβατότητας των παλιών προγραμμάτων. Εντωμεταξύ εδώ και πόσα χρόνια υπόσχονται ένα τρομερό και φοβερό WinFS, το οποίο θα υπήρχε επιτέλους στα Vista και θα έλυνε τα άπειρα προβλήματα του απαρχαιωμένου NTFS, αλλά πάλι δε πρόλαβαν την προθεσμία...και να θυμίσω ότι οι πρώτες αναφορές στο WinFS έχουν ημερομηνία προ 2000)

Πέρα από τον τομέα του λειτουργικού, οι Microsoft έχει πολύ καλά προιόντα (και δεν εννοώ φυσικά τα Office και VB, αλλά Visual Studio και .NET platform κτλ). Από την άλλη, για κάποιον που δεν έχει ιδέα από προγραμματισμό, τα Win επαναλαμβάνω είναι μια χαρά (απλά ίσως όχι όσο ασφαλές είναι το linux).

Tο google δεν σε φακελώνει: αν το πάρεις έτσι *κάθε* mail server σε φακελώνει, απλά ήταν πολύ κάρτα οι διαφημίσεις βάσει περιεχομένου email. Και πέρα από τη λογοκρισία στην Κίνα δε βλέπω τι άλλο κακό έχεις να τις προσάψεις.

Τέλος, πάρα πολύ εύστοχο και ενημερωτικό το άρθρο.

dop said...

Στα open-source λειτουργικά επιβιώνει η λύση του καλύτερου - και δεν φοβούνται να σπάσουν την συμβατότητα προς τα πίσω, αφού όλοι έχουν τον κώδικα για να ξανακάνουν compile. Η κοινότητα απομονώνει αυτούς που δεν παρέχουν καλές λύσεις, ξεκαθαρίζοντας τους αμνούς από τα ερίφια.

Στο Windows, υπάρχει από την μία η φοβέρα της προς τα πίσω συμβατότητας (σε βαθμό ηλιθιότητας) και επιπλέον ο κώδικας γράφεται και από καλούς και από κακούς προγραμματιστές - πληρώνονται για να κάνουν κάτι. Αν είναι καλό, όλα βαίνουν καλώς. Αν είναι κακό, τότε θα το επιδιορθώσουν όπως-όπως όταν το ανακαλύψουν και θα ξαποστείλουν ίσως τον προγραμματιστή.

Eugenia said...

>Στο Windows, υπάρχει από την μία η φοβέρα της προς τα πίσω συμβατότητας (σε βαθμό ηλιθιότητας)

I do not agree with this at all. What GNU/Linux and its peripheral libraries actually do by breaking compatibility all the time is a terrible thing for the user and for their own market share. Breaking APIs and ABIs is a great thing for the developer because he doesn't have to do extra testing, but it's bad usability for the consumer.

In fact, how Win95 got a monopoly was exactly by this ability to run business DOS apps compiled in 1982. Compatibility is a good thing if you want to take over a market. And users love it. Now, if developers hate it because it's extra work, that's their problem. I always side with the consumer, even if I am a programmer, and this is something that I was taught when I started writing reviews rather than coding. Anyways, all this is off topic.

Stormrider, thanks for the good words and link! Excellent post, as always.

Stormrider said...

@anonymous
Μα αυτό είπα κι εγώ, ότι είναι πολιτικό το θέμα. Κι όλοι δε λέμε ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν λόγο σε θέματα που αφορούν το κράτος;

@σταύρος
όλοι οι web-mail provider μπορούν εν δυνάμει να φακελώσουν. ούτε carnivore χρειάζεται (πρόγραμμα παρακολούθησης e-mail του FBI) ούτε τίποτα.
αν κάποιος θέλει ντε και καλά total privacy μπορεί να βάλει ένα βαρύ encryption. το υποστηρίζουν όλοι οι mail clients πλεον.

@οχυρωμένος
όπως είπες είναι καθαρά θέμα του τί χρειάζεται ο χρήστης.
όπως ένας προγραμματιστής νοιώθει περιορισμένος στα windows έτσι και στα unix-based συστήματα δεν υπάρχει λόγος να παιδεύεται ο απλός χρήστης (ειδικά παλιά, που για να βάλεις ένα usb-mouse ήταν ολόκληρη διαδικασία, βλέπε woody-debian)

@dop+ευγενία
η προς τα πίσω συμβατότητα δεν είναι μία εμμονή έχει φάει η microsoft αλλά μία αναγκαία στρατηγική λύση αφού την πλατφόρμα της χρησιμοποιεί κοντά το 90% του πλανήτη με τρομερές ανομοιογένειες σε εκδόσεις.
είναι δημοκρατικό κι άκρως βοηθητικό και να τονίσω ότι παρ' όλα αυτά ΔΕΝ το κάνει κατα 100%

είναι εντέλει μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία ανάπτυξης κώδικα, με βάση το συγκεκριμμένο target group χρηστών που απευθύνεται κάθε πλατφόρμα.

Taliesin said...

Katapliktiko post!
H grinia me tin microsoft eixe xekinisi ean thimase tote me ta win95 kai eftase sto apokorifoma me ta milenium (xriste kai apostole,o gatos mou grafei kalitero kodika). H arxi egine tote pou griniazame epidi ta panta arxisan na apetoun windows eno emeis eimastan kolimenoi me to dos kai den antexame na vlepoume mple othones kathe 5 lepta (ta win 3.1 de kontepsan na me kanoun na faw to 386 apo ta neura mou) h na vlepoume to 90% ton resources tou ipologisti,ite xrisi cpu ite tis ram na xrisimopiite apo to os gia na vlepoume orea xromata stin othoni. Pleon den gnorizw kapio OS pio filiko gia ton meso xristi apo ta windows xp opote den griniazw.apla.

Stormrider said...

@taliesin
ω θέε μου, windows millennium! ΕΛΕΟΣ τί βγάλαν τα άτομα... σε αντίθεση με τα windows 2000 που ακόμη και σήμερα όλοι τα παραδέχονται

Stavros said...

@Ψηφιακά Οχυρωμένος και stormrider..

To google σε φακελώνει..
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Δεν λέω ότι το πχ Yahoo δεν σε φακελώνει. Όλοι οι mail providers μπορούν να σε φακελώσουν. Αυτό λέω..
και πολύ εύκολα και απλά..

dop said...
This comment has been removed by the author.
dop said...

@eugenia: ναι, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Σε κάθε νέα έκδοση του Windows υπάρχει κώδικας για να διορθώνει τα πιθανά σφάλματα που μπορεί να δημιουργήσει μια κακογραμμένη εφαρμογή.

Επιπλέον, υπό προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να βάλει drivers για Windows2000 στα XP. Φυσικά τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα θεμιτά.

API και ΑΒΙ compatibility είναι καλό να υπάρχει, αλλά προτιμώ το να έχω ένα σύστημα που δεν έχει στο μυαλό του ότι μπορεί να εγκαταστήσει Word95.

Και στο κάτω-κάτω, δες τι έκανε η Apple: Rosetta. Τι θεωρώ καλύτερη σαν κίνηση. Ας είχαν υλοποιήσεις για DOS, Windows 95/98/NT/2000 και ας έσπαγαν την ρημάδα την συμβατότητα.

Απλώς λέω ότι η MS κάνει πολλές λάθος επιλογές και το πληρώνει. Δεν πιστεύω να υπάρξει εταιρία που να φάει περισσότερες κατάρες από την MS.

Ψηφιακά Οχυρωμένος said...

(επειδή πρέπει και να διαβάσω κάποτε:)
Ευγενία φυσικά και το backward portability είναι critical για ένα fs (και όχι μόνο για fs εννοείται, για οποιαδήποτε εφαρμογή). Είναι αναγκαίο, το λιγότερο επιθυμητό.
Αυτό που ήθελα να πω για το DOS είναι πως ήταν ένα πολύ κακής ποιότητας "layer" ας πούμε, πράγμα το οποίο οι ίδιοι οι σχεδιαστές γνώριζαν, και το διατηρούσαν μέχρι πριν τα XP για λόγους συμβατότητας με τα παλαιότερα προγράμματα.

Την άποψη που εξέφρασα περί DOS την άκουσα από δύο καθηγητές μου ("Αρχιτεκτονική" και "Δομές Δεδομένων"), ο δεύτερος εκ των οποίων ασχολείται με τον τομέα των Systems. Αυτό που είπαν και οι δύο τους είναι πως κάποτε έπρεπε τα Windows να το πάρουν απόφαση, να αφήσουν το άθλιο DOS και απαλλαχτούν από τα πολλά προβλήματα που αυτό κουβαλούσε μαζί του. Έπρεπε να πάρουν αυτή την απόφαση. Την πήραν επιτέλους στα XP, που είναι κατά την γνώμη μου και το πρώτο αξιόλογο λειτουργικό της M$.

Τώρα η συμβατότητα με το DOS που έχουν τα XP ("combatibility mode") είναι για γέλια, σχεδόν ποτέ δε λειτουργεί, αλλά δε νομίζεις πως είναι καλύτερα χωρίς το DOS?! (ακόμα και αν δε μπορούμε να παίζουμε DOOM, γαμώ τη συμβατότητα. Και ήθελα να γίνω λίγο ακόμα επικίνδυνος για την κοινωνία...)

Eugenia said...

Dop, Digital,
this is a blog post posted today, by the creator of Debian Gnu/Linux:
http://ianmurdock.com/?p=400

I am 100% in agreement with him and of course the quoted Joel (from 'Joel on Software' fame). Here is a guy in the OSS community that DOES get it. Backwards compatibility is super important. Developers who abolish it is simply because they want an easy ride in their coding hobby. But blaming MS for doing the right thing, is plain wrong.

Anonymous said...

stormider said: "Μα αυτό είπα κι εγώ, ότι είναι πολιτικό το θέμα. Κι όλοι δε λέμε ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν λόγο σε θέματα που αφορούν το κράτος;"

Αυτό που εννούμε είναι ότι δεν πρέπει να επεμβαίνουν για να μη δημιουργούνται διαπλεκόμενα κτλ κτλ. Όχι να δέχονται χωρίς καμία απολύτως διαφωνία ό,τι προστάζει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς και να συναινούν στον περιορισμό των ελευθεριών!

Δεν έχουν -ηθικό- χρέος να βοηθήσουν από την ισχυρή θέση τους για έναν καλύτερο κόσμο;

Ψηφιακά Οχυρωμένος said...

@Eugenia,

"Backwards compatibility is super important."

Το ίδιο ακριβώς είπα και γω λίγο πιο πάνω απο το σχόλιο σου: "Ευγενία φυσικά και το backward portability είναι critical για ένα fs (και όχι μόνο για fs εννοείται, για οποιαδήποτε εφαρμογή). Είναι αναγκαίο, το λιγότερο επιθυμητό."

"Developers who abolish it is simply because they want an easy ride in their coding hobby."

Πέρα από την περίπτωση του DOS της MS, δε δικαιολογώ άλλη περίπτωση να "σπάσει" κάποιος compatibility προς τα πίσω. Και φυσικά στην MS δε το κάνανε από hobby, είχαν σοβαρούς λόγους, και δε νομίζω πως θα προτιμούσε κανείς να υπάρχει σήμερα στα XP το DOS, δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργούσε.

"But blaming MS for doing the right thing, is plain wrong."

ΔΕΝ κατηγόρησα την MS. Κάθε άλλο, είπα πως σωστά διατηρούν σε κάθε fs το compatibility, ενώ ήταν μία πολύ σωστή κίνηση να σταματήσουν το DOS, σπάζοντας μεν την συμβατότητα (ενός είδη απαρχαιωμένου "fs") και απομακρύνοντας έτσι πολλά προβλήματα από το fs.

Μάλλον παρεξηγηθήκαμε!