Friday, January 19, 2007

Ω, (μεγάλε) αδελφέ που είσαι;

Αντιλαμβάνομαι ότι το blog μου τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύ βαρύ για τον μέσο αναγνώστη, με θέματα υπαρξιακού/θεολογικού περιεχομένου (24) επομένως καιρός είναι να ασχοληθούμε και λίγο με θέματα της επικαιρότητας.

Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο post μου, ο κάθε άχρηστος δημοσιογραφίσκος ξαφνικά έμαθε τον Όργουελ και το 1984, και τα επικαλείται σε κάθε αναφορά του θέματος των καμερών σε δημόσιους χώρους. Φυσικά οι ίδιοι ποτέ δεν αναφέρουν τις παραβιάσεις της προσωπικής ζωής των πολιτών που κάνουν οι ίδιοι. Το θέμα όμως είναι πολύ πιο σοβαρό από τη νοοτροπία του "τί μιλάς εσύ;", όταν το κράτος θέτει το εκβιαστικό δίλημα "προσωπική ζωή ή ασφάλεια". Τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά.

Σε αντίθεση με πολλούς έλληνες (κι αυτό δεν πρόκειται να το ακούσετε σε κανένα κανάλι) οι οποίοι υποστηρίζουν την τρομοκρατία ("εδώ που τα λέμε καλά τους έκαναν τους κωλαμερικάνους" κτλ) εγώ είμαι βαθύτατα υπέρ της άποψης ότι δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση η Ελλάδα να γίνει λατινοαμερικάνικη μπανανία με αντάρτικα πόλεων που χτυπάνε πολιτικούς στόχους. Όποια κι αν είναι η πολιτική τον ΗΠΑ, είναι ΗΛΙΘΙΟ να μεταφέρουμε σε ελληνικό έδαφος τις διενέξεις της. Η λύση του προβλήματος όμως απέχει ΜΑΚΡΑΝ από τη λογική των μαζικών συστημάτων παρακολούθησης.

Δεν είναι απλά θέμα παραφιλολογίας οργουελιανού εφιάλτη. Είναι θέμα αποτελεσματικότητας. Σε μία αγγλόφωνη εργασία μου για λογαριασμό του Πολυτεχνείου πριν 3-4 χρόνια με αφορμή το Echelon είχα γράψει ότι η χρήση μαζικών συστημάτων παρακολούθησης για τον εντοπισμό τρομοκρατών δεν είναι τίποτε άλλο από την λογική του να καίμε το πάπλωμα για έναν ψύλο. Δημιουργούνται τερατώδεις βάσεις δεδομένων, που η αξιοποιήσιμη πληροφορία δύσκολα εντοπίζεται, ενώ η συντήρηση τους απαιτεί τρομερούς κρατικούς πόρους.

Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι μικρά κι ευέλικτα συστήματα παρακολούθησης που θα λειτουργούν εστιασμένα με βάση τη συλλογή στοιχείων που θα προκύπτει από αστυνομική έρευνα. Η πρόληψη ενός χτυπήματος δεν έγκειται στην παρακολούθηση κάθε δρόμου της Αθήνας, μπας και περάσει κάποιος "ύποπτος", αλλά στην σωστή κι ακριβή συλλογή πληροφοριών, παρακολούθηση δικτύων διανομής όπλων, μαύρου χρήματος, συναντήσεων "σεσημασμένων"
κτλ και μετά στην συστηματική παρακολούθηση των εκάστοτε υπόπτων.

Τώρα όσον αφορά τις κάμερες της τροχαίας, οι οποίες είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ, το θέμα είναι πάρα πολύ απλό. Το λογισμικό τους πρέπει να είναι OPEN SOURCE, γραμμένο με βάση διεθνή πρότυπα και δημοσιευμένο προς μελέτη κάθε ειδικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν περιέχει μηχανισμούς που καταγράφουν πράγματα πέρα από αυτά που χρειάζονται.

Το πρόβλημα της μαζικής παρακολούθησης φίλοι μου δεν είναι ότι το κακό κράτος θα ξέρει που είμαστε ανα πάσα στιγμή και θα στείλει τα SWAT σπίτι μας αν μας πετύχει ένα βράδυ μεθυσμένους να βρίζουμε την κυβέρνηση. Όπως θα έχετε δει και στο youtube, το πρόβλημα είναι οι ηλίθιοι σκατόμπατσοι που χειρίζονται αυτά τα συστήματα, έχουν την τάση να κυκλοφορούν τα video απο δω κι απο κει, και μερικές φορές για χάρη τρίτων. Επομένως είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να θέτουμε την καθημερινότητα μας στην διακριτική ευχέρεια του κάθε σαπιοκοιλιά δημόσιου υπάλληλου.

Κλείνωντας, θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη και την απογοήτευση μου για τον κ Μανδραβέλη, ο οποίος αν και τώρα υποστηρίζει την μαζική χρήση κάμερας (άποψη που με βάση την επιχειρηματολογία του ΣΕΒΟΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ), σε παλαιότερα άρθρα του έχει γράψει κατεβατά ολόκληρα καταστροφολογίας για τον "Μεγάλο Αδελφό" και την εξάλειψη της προσωπικής μας ζωής (όλα επι ΠΑΣΟΚ). Αναφορές στο site του.

11 comments:

Λύσιππος said...

Οι Ελληνες ξεχνού γρήγορα ποιός έστειλε εκατομμύρια δολλάρια, τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια, φάρμακα και τεχνογνωσία στο Ελλαδιστάν μέσω του σχεδίου Μάρσαλ. Αλλά βέβαια οι Ελληνες ήταν και τότε προσηλωμένοι στο εθνικό σπορ, αυτό της εξαπάτησης και της μοναχοφαγιάς. Οταν το κράτος αδυνατεί να χειριστεί και να διανείμει κονδύλια που του χαρίζονται αλλά τα καταχράζεται μέσω των εκάστοτε ημετέρων, πως να πάει μπροστά ο τόπος;

Pixie said...

Είχα δει ένα ντοκυμαντέρ για το Echelon και ήταν αρκετά τρομακτικό,νομίζω οτι η μαζική παρακολούθηση δεν συμβάλλει στην μείωση της εγκληματικότητας.Πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση σου και η εργασία σου,δεν είχα σκεφτεί το οικονομικό κόστος!Απο την άλλη βέβαια αμφιβάλλω αν και μικρα συστήματα παρακολούθησης βοηθούν στην μείωση της εγκληματικότητας μιας που για παράδειγμα και σε τράπεζες υπάρχουν τετοια συστήματα αλλά συνεχίζουν να συμβαίνουν ληστείες!Στην Αγγλία που υπάρχουν συστήματα παρακολουθησης προηγμένα συνεχίζουν να συμβαίνουν πολλα street mugging και ληστείες και κυριολεκτικά υπάρχουν κάμερες σε κάθε δρομο!Και εγώ θεωρώ τις κάμερες τις τροχαίας απαραίτητες στην Ελλάδα πάντως μιας και δεν έχουμε οδική συμπεριφορά.

Eugenia said...

Agreed with Stormrider and Pixie. I lived in UK and while there were cameras everywhere, crime was everywhere too.

Personally, I have nothing really to hide, so cameras wouldn't normally bother me. However, in the event that the government has turned into totalitarianism (like it starts to happen right now in some western countries -- there are blips of this) and the public would like to overthrown them, this would be near impossible because every movement would be monitored. By the time you lose your ability to demonstrate or to act, then it's pretty much over for democracy. The French Revolution would have never happened if cameras were everywhere. It would be impossible to put such a wave together.

ο δείμος του πολίτη said...

Λύσιππε, οι Έλληνες τελικά δεν κέρδισαν τίποτα από τα δολάρια του Μάρσαλ. Οι μεγάλες εταιρίες και η βασιλική οικογένεια κέρδισαν. Άσε που συγχέεις καταστάσεις απέχουσες μισό αιώνα με τις διαφορετικές σημερινές συνθήκες.

Stormy συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και στο πρώτο και δεύτερο σκέλος. Προσθέτω απλά ότι το ζήτημα είναι απλά ένα δίλημμα επιλογής ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων. Βέβαια η ασφάλεια δεν είναι αυτή των πολιτών, αλλά άλλων από δικά τους δοσίλογα προβοκατόρικα όργανα.

Dawkinson said...

Συμφωνώ απόλυτα με το πρώτο σκέλος του ποστ σου. Η παρακολούθηση είναι όμως ένα μεγάλο θέμα.Πιστεύω ότι δεν οριοθετείται. Είναι σαν την κλωνοποίηση, τεράστιο δεοντολογικό θέμα. Απαντάς σε ένα ερώτημα και προκύπτουν άλλα δέκα.

Ψηφιακά Οχυρωμένος said...

Και γω με τη σειρά μου θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ με το πρώτο κομμάτι του post σου.

Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι, για τις κάμερες της τροχαίας, συμφωνώ και επαυξάνω για την αναγκαιότητα της ύπαρξης τους στην Ελλάδα, καθότι ο Έλλην είτε διδάχθηκε τον κοκ και με το που πήρε το δίπλωμα τον ξέχασε, είτε δεν διδάχθηκε κοκ και πήρε το δίπλωμα με το "σπαθί" του (=κάποια ευρώ μπουρμπουάρ στους εξεταστές). Αυτό που σίγουρα δεν έχουμε είναι "οδική παιδεία" και πολιτισμένη συμπεριφορά όταν βρισκόμαστε στον δρόμο. Εν μέρει είναι καλό μέτρο και τα αυξημένα πρόστιμα, αλλά αυτά εξυπηρετούν και άλλα συμφέροντα, και ήδη έχω ξεφύγει από το θέμα!

Δε συμφωνώ με την ύπαρξη καμερών σε κάθε δρόμο, όπως γίνεται στην Αγγλία σύμφωνα με την pixie, κυρίως γιατί όπως είπες και συ, δε θέλω ο κάθε μ@λ@κ@ς υπάλληλος να βλέπει τι κάνω, να τα γράφει σε video ή να τα διανέμει στο ιντερνετ. Και να αναφέρω δύο παραδείγματα επί του θέματος.

Το ένα το έμαθα πρόσφατα, δε θυμάμαι αν είναι και πρόσφατο (αν θυμάται/γνωρίζει κάποιος...). Αν δεν κάνω λάθος ήταν στην αμερική, όπου ένας αστυνόμος χρησιμοποιούσε την κάμερα του περιπολικού για να κάνει zoom και να βιντεοσκοπεί "λουόμενες γυμνόστηθες κοπέλες" (αγγλιστί topless) σε παραλίες και κυρίως στις ντουζιέρες των παραλιών, τα οποία μετά διέθετε στο ίντερνετ. Φυσικά λοιπόν και η ύπαρξη της κάμερας στην συγκεκριμένη περίπτωση μπήκε για άλλο λόγο, και μάλιστα αρκετά σημαντικό, όμως η χρήση της από τον εν λόγω "αστυνόμο" σίγουρα παρέπεμπε σε καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων (νομίζω συνελήφθη, αλλά πόσοι άραγε έχουν κάνει τα ίδια και τα έχουν κρατήσει για προσωπική τους χρήση?!)

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά μία "ανακάλυψη" που είχα κάνει σε κάποιο site σχετικά με την επικινδυνότητα που έχουν οι public κάμερες που υπάρχουν σε διάφορα καταστήματα και άλλους χώρους, και στις οποίες έχει οποιοδήποτε πρόσβαση από το ιντερνετ.

Με λίγα λόγια, χρησιμοποιώντας το google, βρήκα διάφορες κάμερες από τις οποίες είδα ένα δρόμο στο Λονδίνο, μία πλατεία στη Γαλλία, την αυλή ενός Πανεπιστημίου, τις κάμερες ασφαλείας ενός super market και ενός κοσμηματοπωλείου, την αυλή μιας φυλακής, το εσωτερικό ενός σπιτιού, τους φοιτητές σε ένα μπαρ, τους υπαλλήλους σε 2 εταιρίες, και δε θυμάμαι τι άλλο, ενώ καθόμουν αναπαυτικά στον υπολογιστή μου, χωρίς καν όπως λες να είμαι κάποιος υπάλληλος ασφαλείας.

Για να πω την αλήθεια, το γεγονός με είχε σοκάρει, καθώς όπως έγραφα και στο άρθρο μου, με τη βοήθεια του google μπόρεσα και βρήκα 10.300 public web cams σε 0,15 secs!

Και εννοείτε πως όλα αυτά ήταν προφανώς εν αγνοία των περαστικών, μαθητών, θαμώνων, εργαζομένων στα εν λόγω μέρη. Και να γνώριζαν ότι βιντεοσκοπούνται, δε πιστεύω να γνώριζαν ότι οποιοσδήποτε χρήστης του ίντερνετ μπορούσε να δει σε πραγματικό χρόνο τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι.

Stormrider said...

@λύσιππος
έχω θίξει πολλές φορές το θέμα του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, και μου κάνει εντύπωση που υπάρχουν κάποιοι ακόμη που υποστηρίζουν ότι ΠΟΤΕ δεν υπήρξε σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ των 2 χωρών.

@pixie
μικρά κι ευέλικτα συστήματα παρακολούθησης δεν είναι το κλειστό κύκλωμα του super market, αλλά πιο εξελιγμένα εργαλεία, που μπορεί να μην έχουν και καμμία σχέση με κάμερα. πχ έξυπνα φίλτρα για e-mail, βάσεις δεδομένων εμπόρων όπλων, συσχετίσεις τραπεζικών λογαριασμών κτλ

Φυσικά, (για το παράδειγμα της Αγγλίας) ποτέ η κάμερα από μόνη της δεν δίνει λύση.

@ευγενία
είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα που θέτεις, δηλαδή το όλα ΟΚ με τη δημοκρατία, αλλά αν όλη αυτή την υποδομή την παραλάβει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς τί γίνεται;

Σε ποιές δυτικές χώρες παρατήρησες ενδείξης στροφής σε ολοκληρωτισμό;

@δείμος
παρ' όλα αυτά και ο απλός πολίτης κινδυνεύει από την τρομοκρατία. ακόμη και οι μαρξιστές αντάρτες που γενικά δεν πάνε για τους άμαχους, ποτέ δεν ξέρεις ποιόν μπορεί να πάρει παραμάζωμα η ρουκέτα.

@dawkinson
πράγματι, μεγάλο θέμα. κλασσική περίπτωση όπου η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τόσο γρήγορη που δεν την φτάνει η εξέλιξη της νομικής επιστήμης.

@οχυρωμένος
αυτό ακριβώς είναι το θέμα, μπαίνουν οι κάμερες και δεν κάνουν την δουλειά για την οποία προορίζονται.

ναι, έχω δει κι εγώ live stream από κάμερα δρόμου στην ΝΥ και (αυτό είναι λίγο αστείο) είχα την φοβία ότι μπορεί να γίνω μάρτυρας κάποιου εγκλήματος εκείνη τη στιγμή, και να είμαι στην άλλη άκρη του κόσμου και να μην μπορώ να κάνω τίποτα...

Eugenia said...

>Σε ποιές δυτικές χώρες παρατήρησες >ενδείξης στροφής σε ολοκληρωτισμό;

Maybe not exactly totalitarianism, but close. People are starting to notice.

Anonymous said...

Σε ποιές δυτικές χώρες παρατήρησες ενδείξης στροφής σε ολοκληρωτισμό;

Λίγα από τα πολλά ανησυχητικά σημάδια: η κατάργηση του habeas corpus στις USA, η παρακολούθηση όλων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δες και το post της 10 Ιανουαρίου στις Διαστάσεις και ένα πολύ καλό άρθρο στο τελευταίο 'Επτά Ημέρες' της Καθημερινής.

Phantasmak said...

Σε έκθεση της Privacy International, η Βρετανία κατατάσσεται στις κοινωνίες "ενδημικής παρακολούθησης", μαζί με χώρες σαν τη Ρωσία και την Κίνα. Για τη Ρωσία και την Κίνα λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο, αλλά μια δημοκρατική δυτική χώρα; Και μάλιστα υπάρχει μια ΑΔΕΙΑ κατηγορία πριν τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης! Οι ΗΠΑ είναι λίγο καλύτερα, στην πιο πάνω κατηγορία. Βέβαια δεν ξέρω τι ακριβώς κριτήρια χρησιμοποιηθηκαν στην έρευνα, δηλ. τι θεωρείς εισβολή στην ιδιωτικότητα κάποιου εσύ πχ και τι θεωρώ εγώ.

Δεν κατάλαβα πού διαφωνείς με το Μανδραβέλη. Στο ότι οι κάμερες δεν είναι όπλο στα χέρια ενός κράτους που μπορεί να φασίσει ή στο αν μπορούν οι χειριστές τους να βγάλουν υλικό παραέξω και να μην πιαστούν;

Δεν έχω αποφασίσει αν οι κάμερες συμβάλλουν στην εισβολή στην ιδιωτικότητα του ατόμου εδώ στις ελεύθερες, δυτικές δημοκρατικές κοινωνίες. Δε θα ήμουν τόσο επιφυλακτικός, αλλά αυτό γιατί τώρα έχουμε δημοκρατία. Δεν αποκλείεται, όπως λέει η Ευγενία, στο μέλλον μια δυτική χώρα να φασίσει. Και τότε...

Anonymous said...

Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει το σχετικό άρθρο ας βάλει στο Google 'Σημειωματάριο γύρω από το μήνυμα'.