Friday, October 13, 2006

Ξεφτιλίζοντας και υποβαθμίζοντας μεγάλους διανοητές

Στον σύγχρονο media-κό λόγο η επικρατούσα τάση είναι η ισοπέδωση των εννοιών. Στην προσπάθεια να κεντρίσουν τον κοιμησμένο τηλεθεατή τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν υπερβολικές εκφράσεις για να περιγράψουν απλά γεγονότα. Πρόσφατο παράδειγμα είναι οι νεροποντές, όπου με αφορμή υπόγεια που πλημμυρίσανε (μεταξύ αυτών κι ενός κολλητού μου), οι τρισάθλιοι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν όρους "θεομηνεία", "βιβλική καταστροφή" κτλ. Αν βιβλική καταστροφή είναι μία νεροποντή, τότε το τσουνάμι της Ινδονησίας τί ήταν;;;
Παραδείγματα άπειρα, αλλά από όλα αυτά μία είναι η κατηγορία η οποία μου ανάβει τα λαμπάκια.

Αυτή δεν είναι άλλη από τον χαρακτηρισμό που αποδίδουν οι εν λόγω αγράμματοι λεχρίτες δημοσιογράφοι σε ανθρώπους (νέους κυρίως) που είχαν κάποια επιτυχία στην ζωή τους: "νέος Αϊνστάιν/Μότζαρτ/Μπιλ Γκέιτς/Μαραντόνα/κτλ κτλ". Αυτοί και μόνο οι χαρακτηρισμοί δεν δείχνουν τόσο την μανία των δημοσιογράφων να φουσκώσουν ένα γεγονός, αλλά το επίπεδο της άμαθειας και ηλιθιότητας τους.

Πρόσφατα είχα δει σε εξώφυλλο της (αναντικατάστατης για μένα) πασοκο-βαζελο-τυπίας τον τίτλο "ο νέος Μπιλ Γκέιτς είναι έλληνας". Εγώ ξεφύλλισα την αγαπημένη μου φυλλάδα για να διαβάσω για το υποτιθέμενο ανερχόμενο αστέρι της πληροφορικής. Τί ήταν;;;; Ένα 13χρονο (αν θυμάμαι καλά την ηλικία) που πήρε το ECDL!!! Ομοίως τα βρωμο-κάναλα πριν καμμία 5-6ετία ανακοίνωναν τον νέο Μπιλ Γκέιτς στο πρόσωπο ενός 10χρονού ο οποίος ...κρατηθείτε.... ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΙ ΕΣΤΕΛΝΕ e-mail!!!!

Ομοίως για την μουσική. Το πρώτο παιδάκι που παίζει από μικρό κλαρίνο-πιάνο-κιθάρα-βιολί βαπτίζεται "νέος Μότσαρτ". ΡΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΟΠΑΝΟΙ έχετε ιδεά τί θα πει Μότσαρτ;;;; Αν οι μότσαρτ έβγαιναν με το τσουβάλι όπως εσείς πιστεύετε τώρα οι παρτιτούρες θα γράφονταν με την μορφή χαοτικών διαφορικών εξισώσεων!

Πως θα μπορούσα να ξεχάσω τους "νέους Αϊνστάιν". Το κάθε κωλόπαιδο που πήρε μέρος σε διαγωνισμό φυσικής γίνεται ξαφνικά διάδοχος της "πιο ακραίας περίπτωσης δημιουργικής ευφυίας που γνώρισε ο 20ός αιώνας" (Απόστολος Δοξιάδης). Έτσι απλά! Δυστυχώς η μπάλα παίρνει και καταξιωμένους έλληνες φυσικούς όπως πρόσφατα αυτήν την αξιοπρεπέστατη κυρία που δουλεύει στο CERN, ή τον τρισμέγιστο Χριστοδούλου.

Ρε παιδιά, έτσι εύκολα γεννιούνται οι μεγάλοι άνδρες; Απλά έχουν έναν κομπλεξικό πατέρα με κονέ σε κανάλια που θέλει να κάνει τους γείτονες να σκάσουν από την ζήλια τους;;; Αλλά τί να περιμένεις από ΜΜΕ στα οποία γράφουν οι αντίστοιχοι "νέοι Λάρυ Κίνγκ"....

2 comments:

rockordie said...

Μου θύμησες τον κάθε τραγουδιστή (του κώλου συνήθως) που στις συνεντεύξεις στην (στημένη) ερώτηση πότε άρχισες να τραγουδάς παίρνει το σοβαρό ύφος και απαντάει από τα 4.
xaxaxaxa

Pixie said...

Νομίζω οτι και σαν λαός έχουμε την υπερβολή στο αίμα μας αλλά τα media το έχουν παρακάνει και έχεις δίκιο έτσι υποβαθμίζουν σημαντικούς ανθρώπους.Έλα όμως που η υπερβολή πουλάει!
Και το ψέμα επίσης...