Wednesday, October 25, 2006

Ντέρμπυ κορυφής στο ΠΑΣΟΚ

Με μία κίνηση βγαλμένη από τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλι ο Γ. Παπανδρέου χτύπησε τον Ε.Βενιζέλο κατά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Εκμεταλλευόμενος την βιασύνη του Βενιζέλου να αναλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου χρησιμοποίησε τον στενό του κύκλο να επιτεθούν στην Βενιζέλο τσιτώνοντας τον να κάνει αυτός την στραβή κίνηση.
Ο Βενιζέλος όμως επιβεβαιώνει ότι είναι υπερβολικά έξυπνος. Αντι να βγει στην αντεπίθεση ανοίγωντας την πολιτική του ατζέντα, πήρε μία καθαρά αμυντική στάση, ως ένα απλό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που δέχτηκε επίθεση από το πουθενά.
Ο Παπανδρέου έχει θέσει στόχο να "φάει" τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία θυμίζουν το σκοτεινό παρελθόν της παράταξης, αλλά και αυτούς τους οποίους δεν τον ακολουθούν. Το κάνει όμως με τον εντελώς λάθος τρόπο. Ενώ υπάρχουν ξεκάθαρα πρόσωπα τα οποία πρέπει να φύγουν (Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Λαλιώτης, ακόμη και στελέχη όπως ο ακίνδυνος αλλά εντελώς καραγκιόζης Κουλούρης) ο Γιώργος προτιμά να βάλλεται κατά στόχων που απειλούν την δικιά του θέση εξουσίας.

Ο Παπανδρέου απέτυχε ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά κι όχι λόγω δημοσκοπήσεων ή ότι δεν έχει ρητορεία μπαλκονιού. Αλλά γιατί ενώ είχε μία προσωπικότητα, έναν χαρακτήρα και μία πολιτική θέση, τα θυσίασε στον βωμό του λαϊκισμού και της παλαιο-ΠΑΣΟΚ-ικής ρητορείας. Εγώ θα ήθελα έναν πολιτικό χαμηλών τόνων, συνεπή στις ιδέες του κι ανανεωτικό ως αντίπαλο δέος στο επικοινωνιακό μεγαθήριο της ΝΔ.

Τον Βενιζέλο αν κι όπως προανέφερα τον θεωρώ τρομερά έξυπνο, δεν θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερος πολιτικός από ότι ο Παπανδρέου. Μπορεί να είναι κορυφαίος συνταγματολόγος, να είναι άπιαστος ρήτορας, να γνωρίζει βαθιά το πως κινούνται τα νήματα της μικρο-πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά ως εκεί. Πολύ μπλα-πλα κι ουσία μηδέν.

Ο παλιός Γιώργος ήταν η μόνη ελπίδα της χώρας για έναν πολιτισμένο και συνεπή πολιτικό λόγο. Ο καινούργιος wanna-be-Ανδρέας Παπανδρέου δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην πολιτική ζωή του τόπου. Τα ηνία του κόμματος αργά η γρήγορα θα τα αναλάβει ο Βενιζέλος (αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις της έτερου δελφίνου στην ΝΔ Ντόρας) κι αν και τότε θα έχουμε μία πολιτική μάχη μεγατόνων, το πολιτικό αποτέλεσμα θα είναι και πάλι μηδαμινό.

7 comments:

S G said...

γενικα συμφωνω, εκτος απο το σημειο οτι ο Βενιζελος ειναι τρομερος ρητορας. Νταξει δεν τον εχω δει πολλες φορες, αλλα δεν μου εχει κανει και καμμια εντυπωση.

avatar said...

Όπως είχε πει σε φίλο μου ακαδημαϊκό παλιός καθηγητής του Βενιζέλου: "ο Ευάγγελος είναι πολύ ικανός... για όλα!"

Taliesin said...

Thes na mu peis liga pragmata gia ton palio giorgo giati kapu se exasa?

milame gia ton idio politika ortho sako apo thermo aera?

Stormrider said...

χααχαχαχαχαχ εεεε, ναι;

vpapanik said...

Απο τη στιγμή που μπορεί ο καθένας να αλλάξει το επίθετό του αν δεν τον πολυβολέυει (βλ. Τουρκτσογλου (ή κάπως έτσι) -> Βενιζελος) και να χρησιμοποιεί και επίθετα (νομίζω παρανόμως) πρώην επιφανών ανδρών, αναμένεται σε λίγα χρόνια να έχουμε μια πολιτική αντιπαράθεση Πλαστήρα - Τρικούπη - Ζαχαριάδη. Show must go on...

Stormrider said...

άλλαξε το όνομα του έ;

καλά, όνομα μπορεί να επιλέξει ότι θέλει (κι εγώ μπορώ να το κάνω Καποδίστριας), αλλά όλος ο χαβαλές είναι ότι δεν το αναφέρει κανένα βιογραφικό του!

vpapanik said...

Εμ, εμείς εδώ ξέρουμε κατι παραπάνω !!! Πάντως και εμένα αν με λέγαν έτσι θα το άλλαζα, αλλα όχι και Βενιζέλος !!! Πάει πολυ !