Monday, October 30, 2006

Μία παρέμβαση στο "αλάθητο" του Τζίμη Πανούση

Τον Τζιμάκο τον εκτιμώ όσο λίγους έλληνες καλλιτέχνες. Κανείς άλλος δεν κατάφερε τόσο ισοπεδωτικά να αποδομήσει κοινωνικά αρχέτυπα της σύγχρονης Ελλάδος. Παράλληλα είναι τρομερός μουσικός και φωνάρα από τις λίγες.

Στο συγκεκριμμένο θέμα των ημερών, είναι προφανές ότι έχει όλα τα δίκια με το μέρος του. Βασικά δεν τίθεται καν θέμα, για κάτι που έχει κατοχυρωθεί νομικά κι έχεις μοναδικό αντίπαλο μία παρέα από γριούλες. Ακόμη κι οι τρισάθλιοι Χριστόδουλος κ Ψωμιάδης αντέδρασαν χλιαρά στο θέμα. Αντίθετα, με αφορμή την παράσταση του Πανούση βγήκαν όλοι και το παίζουν προασπιστές της ελευθερίας.

Που είσασταν όλοι εσείς οι λαϊκιστές πολιτικάντηδες/ψευτοκαλλιτέχνες/ρήτορες της καφετέριας στην συγκέντρωση του Συντάγματος για τις ταυτότητες; Πού είσασταν στις θηριωδίες του euro2004; Στην επίθεση κατά της έκθεσης Outlook; Πού είσασταν στην (ακόμη κ σήμερα) λογοκρισία του "Χριστός Ξανασταυρώνεται", του "Μν", ή στην προπαγάνδα κατά των συναυλιών του Marilyn Manson ή των Slipknot; Τώρα που έχετε αντίπαλους μία ντουζίνα γιαγιούλες κ σύμμαχο έναν γαμώ-τα-άτομα-καλλιτέχνη, μου γίνατε όλοι μάγκες;;;;

Ακόμη κι ο συμπαθέστατος Τζιμάκος δεν γίνεται ξαφνικά ο "μαχητής της ελευθερίας". Οι (δικαστικές) μάχες του υπερ της ελευθερίας της Τέχνης μπορούν να αντισταθμίσουν το κτηνώδες σχόλιο του πάνω στις τρομοκρατικές επιθέσης στο μετρό του Λονδίνου "ευτυχώς που υπάρχει μία χούφτα άραβες και σώνει την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας";;;

Η ελευθερία του λόγου είναι αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προκύπτει από μία γενικότερη οικουμενική αξία, αυτήν του Ορθολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, ούτε να χρήζει "πατριάρχες" της κι αλάθητα.

6 comments:

Alroud said...

Η μόνη μου αντίρρηση στον Πανούση είναι οι τιμές που έχει στα μαγαζιά του. Ίσως ο δικηγόρος του διαβόλου να πει ότι τις τιμές τις ορίζουν οι επιχειρηματίες, όμως εγώ δε μπορώ να δεχτώ ότι ο Πανούσης δεν έχει λόγο σε αυτό. Κατά τα άλλα διαφωνώ κάθετα με τις "διαδηλώσεις" των δήθεν πιστών. Στο κάτω κάτω γιατί ο Πανούσης είναι αντιχριστιανικός στη σάτιρά του και δεν είναι πχ ο κάθε πρωθυπουργός/πρόεδρος που στέλνει στρατεύματα εδώ κι εκεί για να σφάζουν κόσμο; Εκεί, όμως, οι γιαγιάδες δε λένε τίποτα.

Στο κάτω κάτω πιο αντιχριστιανικό είναι να δουλεύεις σα σκυλί για να σου δίνει ο κάθε "έξυπνος" εργοδότης 500-600 ευρώ το μήνα (κι αυτά όταν τα δίνει), παρά να έχεις ως αφίσα μια γελοιογραφία, γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται.

Τέλος, ενώ το show και η αφίσα δεν είναι καινούρια (από τον Απρίλιο υφίστανται), όλος αυτός ο χαμός μόνο καλό του έχει κάνει του Πανούση και γι αυτό κι αυτός δε σχολιάζει. Μιλάμε για τζάμπα διαφήμιση. Και την αξίζει, γιατί μας χτυπάει τις ίδιες, τις δικές μας μαλακίες στη δικιά μας μούρη κι εμείς, στην τελική, γελάμε με τα δικά μας χάλια.

Pixie said...

Άκουσα και εγώ δηλώσεις ατομων που υπεράσπιζαν τον Πανούση (βέβαια με κάνει να χαίρομαι αυτό) και την ελευθερία του λόγου ενώ για θέματα σημαντικά δεν βγάζουν κίχ.Οι μαχητές τις ελευθερίας γίνονται πολύ εύκολα και υπέρ της λογοκρισίας ανάλογα το θέμα, την μόδα των ημερών και το συμφέρον.Ειναι τρομακτικό...
Τον Πανούση πάντως τον λατρεύω και τον έχω δει σε μαγαζί αρκετές φορές.Δεν ξέρω αν οι τιμές είναι ακριβές οπως λέει ο alround μιας και κάνει απίστευτο πρόγραμμα που σίγουρα έχει έξοδα.Απο την άλλη μπορείς να πάς στο bar του μαγαζιού και να πληρώσεις λιγότερα χωρίς να παρεις τραπέζι.Και αν σκεφτεις πόσα μας κλέβοουν σε συναυλίες της μια ώρας άστα!

Π

Taliesin said...

Business as usual.
Aaax,milame gia POLI dulema! tipota ligotero apo auto pou perimena...

vpapanik said...

Αν όντως έκανε τέτοιο σχόλιο τότε ήταν φάουλ. Αλλα σε τίποτα δεν μετριάζει τη λατρεία που του έχω. Θα τον ξαναδώ το επόμενο ΣΚ στο φιξ και δεν μπορώ να περιμένω :)

kstamos said...

ω ναι το έκανε το σχόλιο, και άλλα ακόμα χειρότερα.

Τον άκουγα με τα αυτιά μου στο ράδιο (ΣΚΑΙ νομίζω) και τον αηδίασα όσο δεν πάει.

Για να μην παρεξηγούμαι το δικαίωμα στην έκφραση (και το δικαίωμα στην εξύβριση) το υπερασπίζομαι για κάθε έναν, όσο εμετικός/φασίστας/ολοκληρωτικός κλπ. κι αν είναι. Όπως και το δικό μου δικαίωμα να τους κρίνω.

Anonymous said...

Γενικοτερα θα συμφωνησω με το αρθρο αλλα οχι και "τρομερός μουσικός και φωνάρα από τις λίγες" ο Πανουσης...Ημαρτον