Thursday, October 19, 2006

Περι "αναρχικών" κι "σωτήρων του λαού"

Η κοινή γνώμη είναι απίστευτα μεταβαλλόμενη. Σε περιόδους "εθνικών" γεγονότων (από το euro2004 μέχρι τα ΙΜΙΑ, μακεδονικό κτλ) όλοι γίνονται ελληναράδες και πατριώτες, ανεμίζοντας σημαίες, ξεστομίζωντας νεοναζιστικά συνθήματα, μαχαιρώνοντας μετανάστες κτλ. Αντίθετα, σε περιόδους εργατικών κινητοποιήσεων, βλέπουμε κάθε λογής άνθρωπο να γίνεται εργατοπατέρας, παιδί του λαού κι αγωνιστής της ελευθερίας κατά (φυσικά) των καπιταλιστικών γουρουνιών.

Τρέφω απίστευτη εκτίμηση τους αναρχικούς. Μιλάω φυσικά για άτομα που έχουν κατανοήσει ότι η αναρχία δεν είναι πολιτικό σύστημα αλλά "state of mind", δηλαδή μία συνεχής κριτική μελέτη των σχέσεων εξουσίας-ανθρώπου, με γνώμονα την αναίρεση κάθε δομής που δεν εξυπηρετεί τον δεύτερο. Οι αναρχικοί δεν πειράζουν ποτέ κανέναν, δεν βάζουν ταμπέλες σε κανένα (και τα 2 είναι εξ' ορισμού κατά των πεποιθήσεων τους) και είναι πάντα ανοικτοί σε κριτική κι αναθεώρηση. Αλλά από την άλλη μεριά, οι "αναρχικοί" είναι μία άααααλλη ιστορία, που παρ' όλα αυτά θα ήθελα να θίξω πιο εκτενώς.

Οι "αναρχικοί" δεν είναι τίποτε άλλο από κάτι βαρεμένα παιδάκια, πολλές φορές αρκετά ευκατάστατων οικογενειών, όπου μπορεί να μην τα συγκινεί το στυλ του trend-ουλα, αλλά έχουν ανακαλύψει ότι το μακρύ μαλλί τους πάει αρκετά. Στις πορείες ακολουθούν το στυλ "όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη" χωρίς καμμία κριτική στις απαιτήσεις των διαδηλωτών. Αρέσκονται να επιτήθονται στο μπαμπούλα και βασανιστή του ανθρωπίνου γένους, τους μπάτσους καθ' ότι αυτοί φταίνε για τον πληθωρισμό που οδηγεί στην άνοδο της τιμής στα κουνουπίδια. Και φυσικά, πάνω από όλα, να σπάνε τις βιτρίνες καταστημάτων του βρωμερού καπιτάλα κυρ Μήτσου ο οποίος ο ίδιος (προσωπικά) έδωσε εντολή για την επίθεση στο Ιράκ.

Ένα προηγούμενο post μου το "αφιέρωσα" (κάποιοι το πήραν αρκετά κυριολεκτικά αυτό) στους μπάτσους. Παρατήρησα έναν βουτυρομπεμπέδικο ελιτισμό που διέπει τους αριστεριστές. Πάνω κάτω έλεγαν "οι μπάτσοι προέρχονται από την λεχρίτικη επαρχία κι έχουν κόμπλεξ απέναντι σε εμάς τους πρωτευουσιάνους, καθ' ότι στην επαρχία όλοι θέλουν να δούνε τα παιδιά τους ένστολους". Εγώ από επαρχία προέρχομαι κι αν και πράγματι υπάρχουν πολλοί κομπλεξικοί μπάτσοι, αν και πράγματι πολλοί μπάτσοι ήρθαν με μετάθεση στην πρωτεύσουσα και δεν ξέρεις τί γνώμη έχουν για την Αθήνα, ο τρόπος σκέψης αυτός από μόνος του δηλώνει ρατσισμό που ταιριάζει μόνο σε γαλαζοαίματους.

Και με αυτό το έρμο το πανεπιστημιακό άσυλο, το τί καραγκιοζιλίκια έχω δει δεν λέγονται! Έγινε κατάληψη στην Αθήνα με αίτημα την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού!!! ΡΕ ΖΩΑ, ας υποθέσουμε ότι όποιον δολοφονεί με σημαία την αριστερά τον θεωρούμε "καλό", ακόμη κι έτσι ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ το ποιόν αυτών των ανθρώπων της 17Ν;;; Επειδή αφού σκότωναν πετούσαν στην Ελευθεροτυπία ένα κωλόχαρτο με 5-6 μαρξιστικές ατάκες τους κάνει μαχητές υπέρ του λαού;;;
Πέρα από αυτό, το άσυλο υπάρχει για ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Τα υπόλοιπα είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Να μην αφήνεις να γίνει μάθημα, σεμινάριο, έρευνα ΚΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ να σπας εξοπλισμό του ιδρύματος δεν διαφέρεις καθόλου από την γκεστάπο.

Κι από πάνω το παίζουν ρομαντικοί ουτοπιστές. Ή μάλλον κάνουν ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ρομαντισμού. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε κυνικά καπιταλιστικά γουρούνια... Όμως παράλληλα θεωρούν τις αξίες του φιλελευθερισμού ανέφικτες (ελεύθερη αγορά, υγιής ανταγωνισμός) δηλαδή ουτοπία, ενώ η δικιά τους ουτοπία (την οποία κανείς δεν έχει προσδιορίσει) είναι καλύτερη! Αν η δικιά μας ουτοπία είναι πιο ανέφικτη, ε τότε είμαστε πιο ρομαντικοί από εσάς, ενώ αν η δικιά μας ουτοπία είναι πιο εφικτή, τότε δεν είναι και η καλύτερη λύση στα σημερινά προβλήματα;;;

16 comments:

Eugenia said...

Very well said.

Thrasos said...

Δηλαδη η δική σας ουτοπία είναι ο Φιλελευθερισμός κ.Iced Earth;

Apotheosis said...

You are talking about Chomsky's anarchy vs hooligans' anarchy, and I fully agree.

Stormrider said...

exactly

Pixie said...

Θα υπογράμιζα την κάθε σου λέξη και αυτό το θέμα το έχω ζήσει απο κοντά στο παρελθόν.Οι αναρχικοί που γνώρισα και εκτιμησα ήταν διανοούμενοι και ανοικτόμυαλοι-state of mind οπώς λές και καμία σχέση με τα άτομα που τα σπάνε.Με αυτούς έχω κάποια επικοινωνία με τους υπόλοιπους μακριά.Τα πιο κολλημένα άτομα τα είδα σε αυτό το χώρο.Και ιδεολογικά είμαι εκεί όπως λέει ο Κώστας Chomskys anarchy με ιδέες και επιχειρήματα και όχι επιβολη απόψεων ντε και καλα.

Ψηφιακά Οχυρωμένος said...

Δε θα μπω στη διαδικασία να διαφωνήσω πάλι μαζί σου για τις μισές απόψεις που εκφέρεις, απλά θα συμφωνήσω στο θέμα των αναρχικών ότι κανένας αναρχικός μέσα στις σχολες δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Noam Chomsky (τον οποίο είχα σκυλοβρίσει όταν έδινα το μάθημα της θεωρείας Υπολογισμού, με τις γραμματικές του...), και δεν έχω συναντήσει κανένα που να μου εξηγήσει τα πιστεύω και τις ιδέες τους.

Όντως στη πλειοψηφία τους είναι βολεμένοι με τα λεφτά του μπαμπά, και γράφουν παντού "αναρχία" όπως γράφαμε στο δημοτικό "Τάκης + Κούλα = L.F.E." (και βασικά το μυαλό τους δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε). Δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με πολιτική, είναι άβουλα όντα (εντελώς) και είναι η πλέον κατευθυνόμενη ομάδα -όπου ρίξει ο αρχηγός τους το καρότο τρέχουν τα ζώα. Και (προσωπική μου άποψη) νομίζω πως ο "μυστικός" αρχηγός Dr Mad που είναι πίσω από τους αναρχικούς είναι κυβερνητικός...

Προς αγαπητούς "αναρχικούς":
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ 7 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ ΝΑ ΣΠΑΝΕ ΒΙΤΡΙΝΕΣ

@
(το μοναδικό Α σε κύκλο που βρήκα...)

Pixie said...

Ψηφιακά οχυρωμένος εντάξει απλά με τη στάση σου επιβεβαιώνεις τον κανόνα.Ευτυχώς υπάρχουν εξαιρέσεις.

Stormrider said...

pixie, ο τύπος μας ειρωνεύεται κι απο πάνω.

Pixie said...

Απλα επιβεβαιώνει αυτά που γράφεις με τον καλύτερο τρόπο.
Ωραίο άρθρο strormrider!
:)

Ψηφιακά Οχυρωμένος said...

Ρε παιδιά, πως βγήκαν όλα αυτά τα συμπεράσματα?!

Σε περίπτωση που δε το καταλάβατε ΔΕ ΣΑΣ ΕΙΡΩΝΕΥΟΜΑΙ. Ξεκολλήστε λίγο. Επειδή δε συμφωνούσα σε προηγούμενο post, είμαι τώρα στη black list? Μη σκέφτεστε ότι θέλετε. Κάνατε συμμαχία εναντίον μου τώρα, δε το καταλαβαίνω. Έχω τις ίδιες απόψεις με σας (στο συγκεκριμένο θέμα), απλά τις εξέφρασα με ένα κωμικό τρόπο. Sorry, άλλη φορά δε θα λέω αστεία. Για να μην νομίζετε ότι σας ειρωνεύομαι.

@pixie, stormrider, διαβάστε το post μου, αφού ξεκολλήσετε πρώτα από την επιθετική σας στάση. Απ' ότι κατάλαβα με βγάλατε και "αναρχικό"...

Pixie said...

ψηφιακά οχυρωμένος είπες:Δε θα μπω στη διαδικασία να διαφωνήσω πάλι μαζί σου για τις μισές απόψεις που εκφέρεις...

Αυτο σημαίνει οτι συμφωνείς με το άρθρο ;

ψηφιακά οχυρωμένος είπες:Κάνατε συμμαχία εναντίον μου τώρα, δε το καταλαβαίνω.

Γιατί συμμαχία;Λες να συναντηθήκαμε κιολας με τον stormrider και να το οργανώσαμε εναντίον σου;Είναι δυνατόν;

Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε αλλά αν δεν ήταν ειρωνικό το σχολιο σου τότε τι να πώ υπάρχει μεγάλο προβλημα επικοινωνίας μεταξύ μας!

Stormrider said...

στον γραπτό (+συνοπτικό) λόγο των comments είναι δύσκολο να καταλάβεις το ύφος του άλλου, εγώ δυστυχώς by-default το πήρα από την στραβή.

πωπω έχουμε θα κατέβει ψήφισμα για κατάληψη από βδομάδα, δεν με βλέπω να ξεμπερδεύω φέτο από τη κωλοσχολή...

Ψηφιακά Οχυρωμένος said...

pixie,

Αυτο σημαίνει οτι συμφωνείς με το άρθρο;

συμφωνώ με το κύριο θέμα ("αναρχικοί") και δε συμφωνώ με κάποια παράπλευρα θέματα που αναφέρονται. Είπα πως δε θα μπω στη διαδικασία να γράψω γι' αυτά που διαφωνώ, απλά γι' αυτά που συμφωνώ.

Δε κατάλαβα που ήμουν ειρωνικός. Όσον αφορά τη "συμμαχία" -μη το παίρνεις κυριολεκτικά...- μου φάνηκε παράξενο που και οι δύο διαβάσατε το post με το λάθος τρόπο. Και συμφωνήσατε μεταξύ σας ότι σας ειρωνεύομαι. Αυτό εννοούσα συμμαχία.

Pixie said...

Ψηφιακα οχυρωμένος σου ζητώ συγνώμη τότε.

Ψηφιακά Οχυρωμένος said...

Φυσικά και είναι δεκτή η συγνώμη σου Pixie. Ανθρώπινα τα λάθη, και γω υπέπεσα σε παρόμοιο σφάλμα εις βάρος του Stormrider σε παλαιότερο post...

Pixie said...

:)