Tuesday, May 09, 2006

South Park

Ο σχεδιασμός του εκ πρώτης όψεως είναι για γέλια, όμως αποτελεί μία ολόκληρη σχολή κινουμένων σχεδίων. Και μόνο ο τρόπος που επέλεξαν ο Matt Stone και ο Trey Parker για να αναπαραστήσουν τις απίστευτες ιστορίες τους δείχνει ότι δεν απευθύνονται στους στενόμυαλους.
Το South Park φτιάχτηκε για να παρουσιάσει την καθημερινότητα κάποιων παιδιών σε μία άχρωμη, απίστευτα βαρετή αμερικάνικη βλαχοκωμόπολη, που τόσο μοιάζει σε αυτές που ζούμε εμείς. Η ανελέητη κριτική του έχει ως κύριο στόχο κάτι που ελάχιστοι στην Τέχνη τολμάνε να χτυπήσουν: τον απλό καθημερινό άνθρωπο. Είτε αυτός είναι ένας αρχοντόβλαχος, ο φασίστας χωριάτης, ο κομπλεξικός έφηβος ή ο στενόμυαλος χίπης. Ακόμη, χειρίζεται ευαίσθητα θέματα όπως οι φτώχεια, η θρησκεία, οι εκτρώσεις, η τρομοκρατία σαν να κάνει λεπτή νευρολογική επέμβαση με γαλλικό κλειδί, αποτελώντας την απόλυτη ισοπεδωτική κωμωδία.
Εξαιρετική η παρουσία του Matt Stone στο ντοκυμαντερ του Micheal Moore "Bowling for Columbine". Η φωνή της λογικής, χωρίς εξάρσεις και με εύστοχες παρατηρήσεις για το αμερικάνικο εκπαιδευτικό σύστημα, που ταιριάζουν απόλυτα κι εδώ στην Ελλάδα.
Και τέλος για όσους αρέσκονται να αναπαράγουν αντιαμερικάνικα κλισέ προσθέτω ότι και οι 2 δημιουργοί είναι δηλωμένοι (και γραμμένοι) Ρεπουμπλικάνοι. αγαπημένα μου επεισόδια:
*Woodland Critter Christmas
*Best friends forever
*Cartman joins NABLA
*Simsons already did it
*Death camp of tolerance Posted by Picasa

7 comments:

cyrusgeo said...

Συμφωνώ, και προσθέτω:

The biggest douche in the universe.

Christian Rock Hard

All about the Mormons

Bloody Mary

Cartoon Wars

unclejack said...

δε θυμάμαι πως λέγεται το επισόδιο που παίζει στην αλλαγή της χιλιετίας, και κινδυνεύει το Southpark να καταστραφεί απο εκρηξη ηφαιστείου και πηγαίνουν στο σπίτι του Χριστού να ζητήσουν βοήθεια....

Phantasmak said...

Ρεπουμπλικάνοι; Μόλις έπεσε η εκτίμησή μου γι' αυτούς. Λίγο όμως.

anarchitect said...

Αχ! Λατρεύω το South Park...!!!!
Γι' αυτό σου αφήνω comment σε παλιό σου post (μα τώρα θέμα είναι αυτό με το ποδόσφαιρο... τέλος πάντων..)

Έχω ΟΛΑ τα επεισόδια, αλλά ακόμα δεν έχω καταφέρει να τα δω όλα...
:(

@UncleJack: Μή μου ξανακάνεις πρόταση γάμου (επειδή έχω τα South Park..)
ΧΕΧΕ, Έτσι για να σε κάνω ολίγον ρόμπα στους φίλους σου.... χεχεχε (σατανικό...)

Καλό Βράδυ!

Optimus said...

Ρεπουμπλικανοί;;; Πώπω πως μου αρέσουν αυτά τα οξήμορα :)

υ.γ. Southpark, Simpsons, Futurama, Family Guy και ξανά Southpark, όλα κορυφαία!

Stormrider said...

προοδευτικοί ρεπουμπλικάνοι, ποιός θα το φανταζόταν ότι υπάρχει τέτοιο είδος στον πλανήτη

Ανδρέας said...

Χμμμ, δεν είναι ακριβώς ρεπουμπιλκάνοι. Ο Parker είναι μέλος του Libertatian party σύμφωνα με τη Wikipedia (για το Stone δε βρήκα κάτι):

Parker and his partner, Matt Stone, have received criticism and acclaim from both sides of the political spectrum, making them hard to pin down politically, except that they display irreverence for almost any authority figure. The term South Park Republican has been coined to refer to those who claim that South Park reflects a Republican, although non-traditional, viewpoint. Historically, though, Parker has described himself as "middle-ground", and he is a registered member of the United States Libertarian Party.

Έχουμε αναπτύξει κάποια στερεότυπα για το δημοκρατικό και ρεπουμλικανικό κόμμα. Πρόκειται όμως για πολυσυλλεκτικά κόμματα. Και ένα από τα κακά των ρεπουμπλικάνων είναι πως ελκύουν και το συντηρητικό κομμάτι της αμερικάνικης κοινωνίας. Ο Parker και ο Stone δεν είναι συντηρητικοί βέβαια.