Tuesday, May 16, 2006

Το καλό που έφερε ο Κώδικας Ντα Βίντσι

Το ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου είναι γιατί με συναρπάζει τόσο η όλη ιστορία με ένα απλώς καλογραμμένο airport thriller και μία ταινία η οποία αμφιβάλλω ότι θα μου προσφέρει κάποια παραπάνω εμπειρία από την ανάγνωση του πρωτοτύπου. Κι όμως, όλα αυτά τα έργα, πέρα από την όποια λογοτεχνική τους αξία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν.
Καταρχάς, ξεδιαλύνουν το τοπίο στο θέμα των ιδεολογιών. Ο εκάστοτε χριστιανοταλιμπάν εν καιρώ "ειρήνης" συνηθίζει να καμουφλάρεται σε προοδευτικό κ σύγχρονο πρόσωπο. Όταν λοιπόν ένα έργο ταράσει τα νερά των καθεστημένων ηθών, ξεσκεπάζει ταυτόχρονα τον κάθε συντηρητικούρα αφού αυτός δεν έχει άλλη επιλογή από το να δράσει και να δείξει τον αληθινό του εαυτό.
Δεύτερον, όσο ανιστόριτο κι αν είναι αυτό το έργο (προς θεού να παίρνουμε ως ιστορικά κείμενα το κάθε μυθιστόρημα), βάζει το μικρόβιο της αμφισβήτησης στον μέσο αναγνώστη. Διευκρυνίζει ότι ακόμη κι αν δεν ισχύουν όλα όσα μας έβαζαν στο κεφάλι από μικρούς, είναι κάποιες πανανθρώπινες αξίες που δεν μεταβάλλονται. Ο έρωτας δεν είναι αμαρτία, η γυναίκα δεν είναι η πηγή του κακού και τα δόγματα δεν είναι ουρανοκατέβατα αλλά έχουν περάσει από άπειρες επεξεργασίες διαμέσου ιστορικών γεγονότων.
Φυσικά, το κράξιμο μου στα "στραβά" του Κώδικα παραμένει. Όπως πχ στην προσπάθεια του συγγραφέα να αποκαταστήσει την θέση της γυναίκας, ξεφεύγει σε ελεηνά κλισέ του στύλ "αυτές είναι θεές κι εσείς σκουπίδια" κτλ. Βέβαια χωρίς αυτό δεν θα πουλούσε και δεν θα μιλούσαμε γι αυτό τώρα, αφού ο παμπόνηρος Brown "έπιασε" τον παλμό της μόδας στο παγκόσμιο θρησκευτικό στερέωμα, που θέλει άνοδο του κινήματος των wiccans. Επιπλέον, έχω αναφερθεί πάμπολες φορές στο παρελθόν για τις στρατιές ελεηνών άσχετων που ρητορεύουν στις καφετέριες για Ναϊτες κ θρησκείες έχοντας διαβάσει μόνο τον Κώδικα.
Τελευταία αναφορά μου στο θέμα θα είναι αφου δω την ταινία, όπου θα γίνει ένας απολογισμός του όλου θέματος από όλες τις απόψεις + ένα αφιέρωμα στο "Εκκρεμές του Φουκώ", το καλύτερο βιβλίο συνομωσιολογίας όλων των εποχών, ως αντίβαρο στην αλαφρότητα του Κώδικα. Posted by Picasa

9 comments:

rockordie said...

Βγαίνουν οι θρησκόληπτοι και καταδικάζουν τα "ψέματα" του Κώδικα. Για τις μπούρδες των θρησκευτικών βιβλίων πότε θα μιλήσει κάποιος.
(Ψιλοάσχετο αλλά τα παίρνω όταν μου λέει ο άλλος ότι είναι τελείως φέσι το μυθιστόρημα ενώ πιστεύει ακράδαντα σε κρίνους και λοιπές μαλακίες)

Stormrider said...

όπως είχε πει πολύ σωστά κι ένας
"κωδικο-μαϊντανός" (ξέρεις, από αυτούς που έχουν γράψει κάποιον "οδηγό" για το βιβλίο): αν ίσχυε η άποψη ότι ο Χριστός παντρεύτηκε την Μαγδαληνή κτλ κι έβγαινε ένα βιβλίο που να έλεγε ότι ο Χριστός γεννήθηκε από Παρθένα, είχε μαθήτριες γυναίκες κ ήταν άγαμος, ενώ σταυρώθηκε κι αναστήθηκε, θα τον παίρναμε στα σοβαρά;

User83 said...

Παρθενογέννηση υπάρχει σε όλες τις θρησκείες σε όλο τον κόσμο. Πρώτη ήταν αυτή του ορφισμού νομίζω (αρχαία Ελλάδα). Ίσως "κάτι" να υπήρξε. Ας μην είμαστε τόσο στενόμυαλοι και συντηρητικοί. Επίσης ας σκεφτούμε ότι πλέον οι "πιστοί" είναι η μειοψηφία. Οπότε αντιδραστικό είναι να πιστεύεις σε θεούς. Έχω γράψει ένα σχετικό άρθρο, ίσως να ανέβει στο γνωστό μέρος ;) (μιλάει για τους νέους νατουραλιστές και τους αιώνιους έφηβους)

Stormrider said...

μα φυσικά και η παρθενογέννεση υπάρχει σε όλου του κόσμου τις ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ/ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ. απλά όταν γίνεται ιστορικό γεγονός, υπάρχει πρόβλημα.
οι hardcore πιστοί είναι πράγματι λίγοι. η κατηγορία που θίγω περισσότερο είναι "αυτά μάθαμε, αυτά πιστεύουμε, τώρα τι ψάχνεις δεν θαρθει ο καθένας να τα γκρεμίσει όλα".

αναμένω το άρθρο σου στο centromag.gr ;)

User83 said...

Τίθεται ένα μεγάλο θέμα...δηλαδή και στον μεσαίωνα είχαμε τους μάγους, δράκους κτλ. Όλα μυθολογίες σίγουρα. Αλλά γιατί τα πίστευαν τόσοι άνθρωποι; πόση φαντασία είχαν αυτοί που τα έφτιαξαν; πως έπεισαν τόσο κόσμο; Σήμερα τι γίνεται; έχουμε σίγουρα τα UFO κτλ. Δηλαδή είναι απλά μια φαντασία ή έχουν στηριχτεί σε κάτι πραγματικό; Γιατί ακόμα και ιστορικοί (Θουκιδίδης ή Ηρόδοτος δεν θυμάμαι τώρα) πέρα από τα ιστορικά κείμενα που δεχτήκαμε έχουν γράψει και για ταξίδια στον κάτω κόσμο, αλλά τα θεωρήσαμε μυθολογία; Τελικά μήπως μυθολογία είναι κάτι που δεν έχει αποδειχτεί ακόμα; Αν ναι, γιατί να το απορρίπτουμε ως έχει και να μην μένουμε ανοιχτοί στην πιθανότητα;

Stormrider said...

"Τίθεται ένα μεγάλο θέμα...δηλαδή και στον μεσαίωνα είχαμε τους μάγους, δράκους κτλ. Όλα μυθολογίες σίγουρα. Αλλά γιατί τα πίστευαν τόσοι άνθρωποι;"

είχαν αρκετή φαντασία! όπως και σήμερα. και τα πίστευαν επειδή η μόρφωση και η μαζική επικοινωνία ήταν μηδαμινή για τον πολύ κόσμο.

και το star wars βασίλεψε για πάνω από μία 10ετία ενώ σήμερα θεωρήται μέρος της σύγχρονης μυθολογίας. οι δε φανατικοί του Λούκας έχουν φτιάξει θρησκεία Τζεντάι. μετά από 500 χρόνια αν χαθούν ιστορικές πληροφορίες για την εποχή μας ο θεός ξέρει τι μπορεί να λένε γι αυτό!

"Τελικά μήπως μυθολογία είναι κάτι που δεν έχει αποδειχτεί ακόμα; Αν ναι, γιατί να το απορρίπτουμε ως έχει και να μην μένουμε ανοιχτοί στην πιθανότητα;"

θα υπήρχαν κι άλλες πηγές εκτός από τις λαϊκές ιστορίες. δεν απορίπτω ποτέ την πιθανότητα πχ να είδε ένας ταξιδευτής έναν κροκόδειλο και να έβγαλε ιστορίες με δράκους

dop said...

Όσο πιθανό είναι να ισχύουν ότι γράφεται στα Ευαγγέλια, άλλο τόσο πιθανό είναι να ισχύουν και όσα ισχυρίζονται όλοι όσοι ενένπνευσαν τον Dan Brown (βέβαια ο τελευταίος τα ρήμαξε λίγο με αρκετές ανακρίβειες στο σύγγραμμά του). Απλώς ο καθένας διαλέγει την πιθανότητά του.

Προσωπικά δεν μπορώ να πιστέψω κανέναν απολύτως: ο καθείς λέει το μακρύ και το κοντό του και δεν μπορείς να έχεις ιστορική βεβαιότητα για τίποτα. Άρα μόνον πιστεύεις...

unclejack said...

OYYYYYYYY 666

Anonymous said...

best regards, nice info microscan barcode readers Area rug 1 Digital camera optical zoom comparison Butalbital ultracet aoto insurance quotes