Saturday, May 27, 2006

Η μοίρα του 3ου κόσμου

Με του που άνοιξα τα μάτια μου η πρώτη είδηση που είδα ήταν για την νέα τραγωδία στην Ινδονησία. Ένας σεισμός που για μας θα ήταν απλά θέμα συζητήσεων, 6.2 ρίχτερ, προκάλεσε εκεί τον θάνατο σε 2000 ανθρώπους μέχρι στιγμής (πηγή in.gr, με κάθε επιφύλαξη). Το γεγονός αυτό μέσα σε όλα με έκανε να θυμηθώ εκείνα τα μαύρα χριστούγεννα και να προβληματιστώ με την δική μας στάση απέναντι στο θέμα (γιατι κάτι παραπάνω δεν μπορώ δυστυχώς να κάνω μπροστά σε τέτοια γεγονότα).
Μία τραγωδία που έγινε θέαμα δίχως τέλος, μία λέξη -τσουνάμι που έγινε της μόδας στα δελτία ειδήσεων και χρησιμοποιήθηκε για κάθε λογής είδηση (μέχρι και τραγούδι έγινε) και φυσικά ο ατελείωτος, πρόστυχος και γλοιώδης ναρκισσισμός μας. Στον περιβόητο μαραθώνιο η μισητή ΝΕΤ, δεν έχανε ευκαιρία να προβάλει το "μεγαλείο των ελλήνων", "την τεράστια ψυχή μας" την "ανυπέρβλητη μεγαλοκαρδία μας" που βοηθάμε τους κακομοίρηδες, χαϊδεύοντας αυτιά και μαζεύοντας φυσικά τα ευρουλάκια. Προέβαλλε ξανά και ξανά τον τρισάθλιο "δείκτη ανθρωπιάς" που είναι:
δείκτης ανθρωπιάς = (ποσό που δώσαμε) / (πόσοι είμαστε)
κι έκανε κατάταξη στους λαούς με βάση την μεγαλοκαρδία τους, υποννοώντας "ρε, τί ελληναράδες ανώτεροι άνθρωποι είστε, δώστε κι άλλα λεφτά που θα μας ξεπεράσουν οι κουτόφραγκοι!!!" Φυσικά η ΝΕΤ, μετρ στον λαϊκισμό έπιασε τον παλμό του κομπλεξικού τηλεθεατή και μετέφερε ειρωνικά την είδηση για τα μεγάλα ποσά που έδωσαν κάποιοι διάσημοι, ώστε να μην θεωρήσει σε καμμία περίπτωση ο νεοναζιστής κοιλαράς τηλεθεατής ότι είναι καλύτεροι από αυτόν. Συναυλίες ακολούθησαν, ακόμη περισσότερος ναρκισσισμός, ακόμη περισσότερες δικαιολογίες να μαζέψουν λεφτά.
Τα λεφτά φυσικά δεν πάνε ποτέ εκεί. Τα τρώνε οι μεσολαβητές, ακόμη και οι ίδιες οι οργανώσεις που τα ζητάνε. Δεν άκουσα για καμμία από αυτές μετά το τσουνάμι να παρουσιάσει αποτελέσματα χρήσης ή κάτι σχετικό. Αυτή είναι και η μοίρα του 3ου κόσμου. Θέαμα στον βαρεμένο δυτικό τηλεθεατή, μόνιμο μαγαζί εξαγοράς θέσεων στον παράδεισο, μόνιμο πεδίο μάχης για επίδειξη "καλοσύνης" κ "αλτρουϊσμού".
Ο Τζίμης Πανούσης ήταν ο μόνος που έθιξε το θέμα, προκαλώντας φυσικά αντιδράσεις. "Στα πλαίσια της παράστασης OLA SKATA, τα κέρδη θα μοιραστούν στους καλλιτέχνες και τον επιχειρηματία" έγραφε η αφίσα. Όταν σπέυσανε οι θεόσταλτοι δημοσιογράφοι να του ζητήσουν τον λόγο, αυτός είπε ότι αν είναι να δίνουμε τέτοια βοήθεια, ίσως να είναι καλύτερα να τους αφήσουμε τους ανθρώπους ήσυχους, να ξαναχτίσουν ότι χτίσουν, τουλάχιστον να μην τους έχουν υποδουλώσοι οι άλλοι. Ίσως να έχει και δίκιο, δεν ξέρω.

8 comments:

Loreley-lucyluce said...

Καλημέρα!
Έτσι ακριβώς είναι, για να αναπαύονται συνειδήσεις και να γεμίζουν κοιλάρες!
Πριν 4 χρόνια στη σχολή είχαμε κάνει έρευνα για το πώς ανακατανέμονται τα χρήματα από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις!
Μόνο ένα ελαχιστότατο ποσοστό πάει στον προορισμό του. Τα υπόλοιπα "χάνονται" στον δρόμο!

Υ.Γ.Είσαι τόσο ευαίσθητος, που με τρομάζεις!
:-)

Phantasmak said...

Είτε το θέλουμε είτε όχι συμβαίνει το εξής, και το έχεις παρατηρήσει: όταν γίνεται μια καταστροφή ή επίθεση σε δυτική χώρα, λυπόμαστε, προσπαθούμε να το αναλύσουμε και το συζητάμε για μέρες. Όταν γίνεται σε Ινδονησίες, Αφρικές κτλ, ρίχνουμε μια ματιά στην τηλεόραση, λεμε 'shit happens, life's a bitch' και συνεχίζουμε το γεύμα μας.

Όταν πεθαίνουν 2000 άνθρωποι είναι στατιστική. Όταν πεθαίνει ένας και δικός μας τότε μας αγγίζει.

Stormrider said...

@lucy
απο φιλανθρωπικές εκδηλώσεις! που είναι κάτι που συμμετέχεις και το βλέπεις μπροστά σου! φαντάσου σε διεθνείς "μαραθώνιους" τι γίνεται...
ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια :)

@phantasmak
όσο πιο μεγάλη είναι μία καταστροφή, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρο "να συμμετέχουμε" αφού μεγάλα νούμερα μας προκαλούν μεγαλύτερο φόβο οτι μπορεί να συμβεί και σε εμάς.
σωστά έκανες τον διαχωρισμό δύσης-3ου κόσμου γιατι για τον τελευταίο τέτοιες συμφορές τις θεωρούμε καθημερινότητα, εκτός κι αν έχουν κάποιο τρελό bodycount όπως πχ στο τσουνάμι

funEL said...

K stormsider.
μεταφέρουμε ακριβώς τι είπε ο προφήτης Πλασιέ Λιακο υρας ταυτιζόμενος με τους παπαδες που ακούστηκαν εκείνες τις μέρες:

" Ο θεός μέσα από τα σχέδια των σιωνιστών (γιατί όπως υσχυρίζεται το τσουνάμι ήταν πυρηνική έκρηξη των αμερικάνων), ΤΙΜΩΡΗΣΕ τους παιδεραστές (κάποιες εκατοντάδες) και ταυτόχρονα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ τα παιδιά (κάποιες δεκάδες χιλιάδες) , πνίγοντάς τα.
Επίσης είναι καλύτερα (τα πνιγμένα παιδιά) εκει ΠΑΝΩ πούναι, παρά στη γήινη ζωή τους δω κάτω....

Ισως άσχετο με το θέμα αλλά κάτι τέτοια δεν ξεχνιώνται...... δηλ. μάλλον υπάρχουν και χειρότερα από τις -έστω υποκριτικές πράξεις- πολύ πολύ χειρότερα

+ευλόγησον+

Stormrider said...

@funel
δεν είναι άσχετο, άκουσα κι εγώ κάτι τέτοια, άστα να πάνε...

Anonymous said...

This site is one of the best I have ever seen, wish I had one like this.
»

Anonymous said...

Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
»

Anonymous said...

I find some information here.