Sunday, November 26, 2006

Θάβωντας τους Νίκο Δήμου + Πιτσιρίκο

Ο ΝΔ ήταν σίγουρα πολύ καλύτερος όταν έγραφε στα "επίκαιρα". Έδινε την εντύπωση ότι ότι είχε να πει το έλεγε για τον εαυτό του, χωρίς την ύπαρξη σχολίων κι ανάγκη ανταπόκρισης.

Στο blog του αργότερα, δεν έκανε κάτι διαφορετικό από το να αναμασά με λίγο πιο άμεσο τρόπο πράγματα που είχε ήδη διατυπώσει στα "επίκαιρα". Βέβαια, νόμιζε ότι θα έχει μόνο τις στρατιές των θαυμαστών του απαιτώντας να μην υπάρχει κανενός είδους κριτική. Έτσι, μοιραία ήρθαν και τα post του στυλ "με πολεμάνε όλοι", "είμαι τόσο θεός που χτυπάω το κατεστημένο και δέχομαι αντιδράσεις" κτλ. Φυσικά δεν παρέλειπε ποτέ να κάνει ολόκληρα post για το πόσα σχόλια μαζεύει και για τα περιβόητα ρεκόρ που έχει σπάσει συγκρίνωντας τον εαυτό του με διεθνείς προσωπικότητες και την απήχηση που έχουν αυτές με τα δικά τους blog. Εδώ είναι και το περίεργο, από την μία να λες "είμαι τόσο θεός και λαοφιλής" κι από την άλλη "με πολεμάνε όλοι", αναφερόμενος σε 2-3 οι οποίοι του ασκήσαν κριτική (τα trolls προφανώς δεν μετρώνται). Το highlight ήταν φυσικά που έκανε post για τον λαϊκισμό ενώ την επόμενη μέρα γράφει κείμενο για το πόσο ωραίες κι έξυπνες είναι οι γυναίκες επισκέπτριες σε αντίθεση με τους άλλους τους λεχρίτες άντρες επειδή έχουν καχύποπτη στάση απέναντι του!!!

Ακόμη και σατυρικούς κι έξυπνους χαρακτηρισμούς όπως "ο Νταλάρας των blog" που του έχουν αποδοθεί, αντί (τουλάχιστον) να μην δώσει σημασία τους έχει χαρακτηρίσει υβριστικούς, προκαλώντας παραλήρημα συμπαράστασης των οπαδών του μπροστά στην συμφορά του...

Άπλετο γέλωτα φυσικά μου προκαλούν οι διαμάχες πάνω σε διάφορα θέματα, όπου αυτός και οι οπαδοί του κάνουν παραπομπές σε κείμενα ΔΙΚΑ ΤΟΥ γνωρίζοντας μάλλον ότι εκεί κρύβεται η αλήθεια!...

Τελευταία μόδα του, είναι post του στυλ "φεύγω" (δεν έχω μετρήσει πόσες φορές το έχει κάνει) για να ακούσει φυσικά το πόσο γαμάτος είναι και πόσο θα πέσει το επίπεδο του internet χωρίς αυτόν...

Όσον αφορά τον Πιτσιρίκο, τον έμαθα πολύ αργότερα αφού ασχολήθηκα με το blogging, άκουγα αποθεωτικά σχόλια, τον προσκυνούσαν όλοι, έχει γίνει μύθος του ελληνικού internet, αλλά όταν μπήκα και διάβασα το blog του δεν βρήκα ΤΙΠΟΤΕ ενδιαφέρον. Κάτι παραπομπές σε γεγονότα της επικαιρότητας και πολύ (μα πολύ) αφόρητα βαρετό meta-blogging. Δεν διαφέρει από ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ μέσο blog που υπάρχει. Το γιατί τον έχουν θεοποιήσει όλοι, με την απορία είμαι ακόμη...

24 comments:

Ανδρέας said...

Δυστυχώς θα συμφωνήσω, ειδικά για το Δήμου (ο Πιτσιρίκος ποτέ δε με απασχόλησε ιδιαίτερα).

Ο Δήμου φαίνεται να εκπέμπει μια ανασφάλεια, μια συνεχή αγωνία να επιβεβαιωθεί. Είναι αδιαιολόγητο για την ιστορία του, οφείλεται μάλλον στην ηλικία του.

Όπως και να έχει, τα παλιότερα βιβλία και άρθρα του παραμένουν κλασικά και ήταν σημαντικά για την εποχή τους. Η εικόνα εκείνου του Δήμου μου είναι πολύ πιο συμπαθής και προτιμώ να κρατώ εκείνη.

A.F.Marx said...

Ο πιτσιρίκος είναι "η μύγα που έκανε κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο"... Ένα υπερτιμημένο τίποτε δηλαδή με μπόλικο καθόλου.

Ο κ. Νίκος Δήμου έχει γράψει την δικιά του ιστορία με τα βιβλία του και την συμμετοχή του στα διάφορα έντυπα.
Με την πείρα που έχει όμως, θα έπρεπε να διαθέτει τις άμυνες ώστε να μην τον πειράζει το χιούμορ, όσο βιτριολικό κι αν είναι. Το σημερινό του ποστ (και η λαχτάρα του για ψάρια) είναι αποτέλεσμα του χιούμορ του κυρίου βαρετού.
Η αντίδραση του κ. Δήμου είναι αντίδραση πριμαντόνας στα παρασκήνια... Στο δικό του "θέατρο" παίζει, οπότε το δικαιούται.

Stormrider said...

@ανδρέας
σωστά, κι εγώ αυτό το Δήμου, θέλω να θυμάμαι, εκεί είχα σκοπό να καταλήξει αυτό το post

@AF Marx
θυμάμαι την κριτική που έκανες όταν ξεκίνησε το blog του (έριχνα τρελά γέλια !!!) και το κράξιμο που είχες φάει.
Αλυσμόντη ατάκα σου το
"γράψτε κάτι που δεν πιστεύετε να δείτε πόσα comments συμφωνίας θα λάβετε!!"

Πληρωμένη πένα said...

Ο pitsirikos παλιά έγραφε πολύ καλά αλλά τελευταία τον έφαγαν τα μίντια. Του απορροφούν τις σκέψεις οι συνεντεύξεις με τους δεκάδες δημοσιογράφους που τον πολιορκούν ασταμάτητα.

avatar said...

Συμφωνώ για τον Νίκο Δήμου. Το blog του τον απομυθοποίησε τελείως στα μάτια μου. Σίγουρα η ηλικία παίζει κάποιο ρόλο αλλά διακρίνω πολύ βαθύτερες ανασφάλειες στα ποστ του.

Pixie said...

Εχω πολύ καιρό να σχολιάσω στο blog του γιατί με έχουν κουράσει τα σχόλια που υμνούν τον οικοδεσπότη, τις παρεξηγήσεις που δεν σταματούν και την γκρίνια.Σίγουρα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που έχει πολλά να πει αλλά νομίζω οτι τον φθείρει η καθημερινή ενασχόληση με το blog.

Eugenia said...

Actually, I can understand how Dimou is feeling. I was contributing at BeNews.com for 2 years (20,000 readers daily) and later on OSNews.com (270,000 readers daily) and a few years later, it just became impossible to live a normal life. Not only because of people critisizing every move and article you write, but because many people just don't get how the industry works and so they just crucify the messanger (in this case myself).

After 5 years in the tech scene, I left too. These days, I only contribute very occasionally on osnews and I only maintain my personal blog. If for some reason my blog becomes more successful and I have the same people trolling all day as they used to do on osnews, I will close it down too (or I will just disable comments). This is not just a case of "critic" or "diastasi apopsewn", but real, evil-brewed comments.

When I left osnews, I gave my position to Thom. When Thom started he was full of energy and strength. 1.5 years later he is also burned out from the various trolls and he has experienced countless attacks towards him on a personal level (even threats of lawsuit!!!).

My point is, if you are a kind of a persona, you eventually burn out because readers do attack personas even for very small things -- things that normally no one would notice in a real life conversation -- they take every sentence literally. This is why I wouldn't take Dimou's position lightly and I would actually give him the benefit of the doubt. There is only so much shit a person can take.

Ψηφιακά Οχυρωμένος said...

Βασικά επειδή είμαι σχετικά αρκετά νέος στο χώρο, στην αρχή έκανα μία γύρα σε όλα τα blogs. Ε, το blog του Νίκου Δήμου μου άφησε ακριβώς την ενύπωση που περιγράφεις.

Μου φάνηκε ότι κάθε φορά περίμεναν περί τα 300 άτομα να γράψει ένα post ο ΝΔ για να του κάνουν comment και να τον θεοποιήσουν, και αυτός άλλο που δε θέλει όπως φαίνεται. Ότι και να έγραφε.

Δε διάβασα άλλο άρθρο του (δε μου αρέσουν κιόλας τέτοιου είδους blogs, θέλω κάτι πιο ανάλαφρο ;o))

Αλλά με ευκαιρία του post σου έριξα μιά ματιά στο blog του. Έχει στα πρόσφατα ένα άρθρο " Ελεύθερο Θέμα". Μου φάνηκε ένα, για να μη πω άλλη λέξη, πολύ "μέτριο" έως βλακώδες θέμα. Και ω του θαύματος, 350 comments!

Δε γνωρίζω για την υπόλοιπη δουλειά του, προφανώς αναφέρομαι μόνο στο blog.

Stormrider said...

@πληρωμένη πένα
δεν ξέρω, τέτοιο σταριλίκι για ένα τόσο μέτριο μπλογκ...

@avatar
είναι ακριβώς θέμα απομυθοποίησης. κλασσική περίπτωση που γνωρίζεις κάποιον που θαυμάζεις (από τα έργα του) στην καθημερινότητα του κι απογοητεύεσαι.

@pixie
εγώ εκεί σε γνώρισα, με το γλυκούλι avatar που είχες τότε!...

@eugenia
well, I understand your points but your case is much different from ND's. You were righting technical articles. He is righting general-point articles in order to get more compliments.

@οχυρωμένος
πραγματικά με απασχολεί αυτό που λες για τους 300+ που περιμένουν κάθε μέρα το θέμα για να τον θεοποιήσουν. δεν βαριούνται;;
εγώ που διάβαζα απο παλιά αυτόν, τα βιβλία του και τα άρθρα του δεν έκανα έτσι, ενώ στη πορεία που άρχισε να επαναλαμβάνεται άρχισα να βαριέμαι.

Stavros said...

Σήμερα ήταν η τρίτη φορά που διαβάζω μερικά posts του ΝΔ. Η άποψη μου για το blog του παραμένει αυτή που ήταν και την πρώτη φορά.. Απλά του έδωσα παραπάνω ευκαιρίες..

Του πιτσιρίκου νομίζω το είδα μια φορά, και έμεινε εκεί..

Ωστόσο μου κάνει εντύπωση που όλοι εδώ συμφωνούμε μαζί σου και όλοι εκεί εξυμνούν τον οικοδεσπότη. Λες και πάντα πρέπει να λέμε ΝΑΙ.. Μακάρι να έλεγες ότι το blog του ΝΔ είναι το αγαπημένο σου, ώστε να σου έγραφα κάτι πιο σοβαρό από ένα απλό "συμφωνώ"..

dop said...

Ο κόσμος έχει ξεχάσει την έννοια σχόλιο: το σχόλιο είναι μικρό, περιεκτικό και απέριττο, χωρίς φανφάρες και λοιπές αηδίες.

Το γεγονός ότι αρχίζουμε (αν δεν το κάναμε ήδη) να βαριόμαστε blogs τύπου Νίκου Δήμου και Πιτσιρίκου επειδή:
1) Είναι μακροσκελή
2) Έχουν τεράστια σχόλια
3) To SNR είναι εξαιρετικά χαμηλό
4) Άμα διαφωνείς, πρέπει να διαβάσεις και τα 300+ σχόλια για να απαντήσεις. Αν συμφωνείς, συνήθως δεν αξίζει καν να τα διαβάσεις.
5 και ίσως από τα σημαντικότερα) Τα blogs τα διαβάζεις σε οθόνη και είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και εκνευριστικό. Άμα γράφει κάποιος πολλά, απλώς το προσπερνάς.

ο δείμος του πολίτη said...

ΚΙ εγώ είμαι ένας από αυτούς που συμφωνούνμαζί σου. Δεν ασχολούμαι με τον πιτσιρίκο, αλλά ο κ. Δήμου καλώς ή κακώς ξέχασε ότι στη Blogόσφαιρα η κριτική -μέσα στην ανωνυμία- είναι σκληρότατη. Δε θεωρώ ότι είναι κάτι μοναδικό και χαίρομαι να βλέπω ότι υπάρχουν και μεγαλύτερα ψώνια από εμένα (έτσι για να αποφεύγω τη μοναξιά ρε παιδί μου). Η καθημερινή συγγραφή σίγουρα ποδηγεί σε απομυθοποίηση. Και μάλιστα εδώ μέσα, χωρίς να το παίζω Δήμου (αν και μοιάζει με το όνομά μου), το επίπεδο είναι υψηλότερο (είπαμε κομμουνιστές, αδελφές και πληροφορικάριοι ασοχλούνται) και έτσι χάνεται πιο εύκολα. Το ψώνιο επέρχεται από τις εκατοντάδες των αναγνωστών και σχολιαστών του.

kstamos said...

Εγώ βασικά θα διαφωνήσω, σε light mode πάντα γιατί το meta-blogging μου φαίνεται κάπως αστείο :)

Επειδή stormrider σου αρέσει και εσένα απ'ότι έχω καταλάβει το heavy metal, θα χαρακτήριζα το ΝΔ ως "Metallica των blogs", με την εξής έννοια:

1. Ήταν πανθομολογουμένως κάποτε σπουδαίοι, απέκτησαν μεγάλο κοινό.

2. Το παρόν τους διχάζει.

και κυρίως

3. Σύστησαν πολύ κόσμο στο "άθλημα".

Εγώ προσωπικά περίπου αγνοούσα την ελληνική blogosphere και το ΝΔ-blog λειτούργησε ως hub.

Τέλος πάντων, ο άνθρωπος είναι κατά βάση ορθολογιστής και φιλελεύθερος, κατά βάση συνήθως συμφωνώ μαζί του. End of story. Τι νόημα έχει να γίνεται ένα συνεχές bitching για το πώς, πότε κλπ. διαχειρίζεται το blog του??

Προσωπικά μου άρεσε το post του "Πάω για ψάρεμα" γιατί έχει μια αίσθηση "Άντε γεια..." στις meta-blogging τρικυμίες της δαχτυλήθρας....

Stormrider said...

δηλαδή όποιος κριτικάρει το blog του ΝΔ αγνοεί το έργο του, κατακρίνει τις βασικές θέσεις του και δεν αισθάνεται ευγνομωσύνη που αυτός ήταν που μύησε την ανθρωπότητα στα blogs?

Εγώ είχα blog στο livejournal τουλάχιστον 2 χρόνια πριν το κάνω εδώ (δεν ήξερα τότε ότι ο blogger έχει τόσους έλληνες), από τα 100+ post μου 2 μόνο αφορούν meta-blogging (το ένα είναι μάλιστα meta-meta-blogging).

το να δεχόμαστε την λογική όποιος κριτικάρει τον ΝΔ κάνει bitching και είναι καμμένος meta-blogger καλά κρασιά φίλε... σαν να διαβάζω τον ΝΔ να λέει ότι ο χαρακτηρισμός "νταλάρας των blog" είναι υβριστικός και κακοπροαίρετος.

Pixie said...

Δεν ήξερα οτι είχες τόσο καιρό blog.Impressive!

Stormrider said...

;))

kstamos said...

Πάντως ίσως η απογοήτευσή σας με τον ΝΔ να οφείλεται όχι στο ότι αυτός άλλαξε, αλλά ότι άλλαξε το περιβάλλον με βάση τον οποίο τον συγκρίνετε.

Εννοώ δηλαδή ότι όταν έγραφε στους 4Τ δίπλα σε Καργάκο, Ζουράρι, Καβαθά κλπ., ακόμα και το χειρότερο άρθρο του Δήμου έμοιαζε με διαμάντι. Γενικά δλδ ο Δήμου είναι όαση σε σχέση με την αριστερίστικη/εθνικιστική mainstream δημοσιογραφία και "διανόηση".

Στην μπλογκόσφαιρα η επιλογές είναι πολύ περισσότερες και όλοι βρίσκουν κάτι που να τους ταιριάζει, οπότε συγκρίνοντας τον ΝΔ με το e-roosters π.χ. μπορεί να βρει κανείς όντως το blog του μέτριο.

Stormrider said...

αν και παίζει ρόλο αυτό που λες δεν πάει τόσο συγκριτικά το πράγμα. με την ίδια λογική θα μπορούσα να θεοποιήσω το blog του ΝΔ συγκρίνοντας το με blog όπως του Χάρωντα (μη που πεις ότι δεν τον ξέρεις...)

Pixie said...

Παρατηρούσα στο blog εδώ και καιρό οτι κάποια άτομα κολάκευαν πάρα πολυ τον ΝΔ και αν διαφωνούσαν αλλοι users με κάτι που είπε έγραφαν μια σειρα σχολίων για κολακία.Το νόημα ενος blog δεν είναι να ακούς και μια άλλη άποψη, αλλιώς αν συμφωνούσαμε όλοι θα ήταν βαρετό.Γιατι αυτή η ανάγκη για κολακεία και στο διαδίκτυο;Μπορείς να συμπαθείς κάποιον χωρίς διθυράμβους.

Ποιος ειναι ο χάρωντας;

Stormrider said...

είναι ανάγκη για κολακία σε ένα δημόσιο πρόσωπο, με την λογική ότι αυτός θα συμφωνήσει μαζί τους και θα τους απαντήσει.

το αντίθετο συμβαίνει στο blog του Βενιζέλου, που πάνε και γράφουν ΟΤΙ ΚΛΙΣΕ κατά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει βρίζοντας κ κράζοντας, προκειμένου να πάνε μετά στην καφετέρια να πουν "την είπα στον Βενιζέλο".

ο Χάρωντας; δεν θες να μάθεις, ειδικά εσυ που είσαι και κορίτσι ντρέπομαι να σου δείξω το link αυτό. πολύ αρρωστημένο blog, άστο!...

Pixie said...

Οτι μπορει ο καθένας κανει ε;
Ι am glad you are back :)

Taliesin said...

συνέχισε έτσι και θα αποκτήσεις 300 άτομα να περιμένουν πάνω από τα pc μέρα νύχτα post σου για να αρχίσουν τα καντήλια :))
το lj δεν έχει πλακα,το καραγκιοζιλίκι εδώ είναι άπειρος περισσότερο.
ρε δώσε το url του χάροντα (το καλύτερο blog του πλανήτη, τέρμα)
οποιος δεν έχει διαβάσει για αφιονισμένους βελοσιραπτορες και αλιγάτορες απλά δεν έχει ζήσει.

Anonymous said...

Και γω προτιμούσα τον Δήμου όταν έγραφε στα "Επίκαιρα" κι ας έγραφε κάθε όποτε. Τώρα που γράφει κάθε μέρα δεν ξέρω... δε γίνεται να είσαι στις επάλξεις κάθε μέρα και να γράφεις κάτι καλό. Είναι σαν να είσαι μουσικός και η δισκογραφική να σε υποχρεώνει να βγάζεις δίσκο κάθε 2 χρόνια. Είναι θέμα έμπνευσης, μπορεί να σου έρθει, μπορεί όχι, δε γίνεται αλλιώς.

Anonymous said...

Είμαι μαθητής του κ. Δήμου.

Με το Internet ασχολιόμουν απο μικρός αν και τα blog δεν με αποσχολούσαν ιδιέταιρα - και συνεχίζουν να μην με αποσχολούν πολύ.

Δεν έχω διαβάσει κάθε άρθρο δικό σου , ούτε του κ. Δήμου , αλλά έχω διαβάσει αρκετά και απο τις δυο "πλευρές" για να σχηματίσω μια κάποια άποψη.

Τα συγκεκριμένα άρθρα με τα +300 post δεν τα έχω δει , ούτε σκοπέβω. Απλά θέλω να σε παραπέμψω σε ένα απο τα δικά σου post συγκεκριμένα στο comment της ευγενίας. http://stormrider7.blogspot.com/2006/11/blog-post_18.html

Δεν θέλω να πω οτι ο κ. Δήμου είναι το #1 αλλά θέλω να σου πω , εσένα τι σε νοιάζει και θέλεις να τον "θάψεις" ?

Μήπως όπως έχει ο κ. Δήμου τους "οπαδούς" του που ξημεροβραδιάζοντε για να πουν οτι συμφωνούν στο οποιοδήποτε comment του έχεις και εσύ?

Στο κάτω κάτω , εσένα τι σε νοιάζει που έχει ένα μάτσο άβουλους ηλίθιους να παρακολουθούν κάθε λέξη του (όπως συνοπτικά τους χαρακτηρίζεις)? Σου τρώει την πελατεία?

Μήπως , σε ρωτώ , τον αδικείς ?