Saturday, November 11, 2006

Πολυτεχνείο Κρήτης: Καφενείο γίναμε ρεεεε

Όπως θα πληροφορηθήκατε από τις ειδήσεις, φοιτητές χθες απέκλεισαν το κτίριο της πρυτανείας εγλωβίζοντας μέσα καθηγητές και πρύτανη προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Όμως όσο δίκαια κι αν είναι τα αιτήματα σου (που στην συγκεκριμμένη περίπτωση όσα από τα αιτήματα γνωρίζω ήταν), όταν προβαίνεις σε τέτοιες ενέργειες στην καλύτερη περίπτωση χάνεις το δίκιο σου. Καλά, μιλάμε ως φοιτητές για φασισμό, κατάργηση του ασύλου και τρομοκρατία όταν προβαίνουμε σε τέτοιες ενέργειες;;; Μα είμαστε σοβαροί;

Κι αμ μη τι άλλο, το ίδρυμα έγινε βορά για τα αρπαχτικά του εκάστοτε δελτίου της τηλεοπτικής ζούγκλας. "Τί μάθημα γίνεται σε αυτό το ίδρυμα", "είστε υπο διάλυση" κτλ κτλ Ένας συμπαθής συνάδελφος (αλλά εντελώς λάθος στις μεθόδους του) που βγήκε στο mega να υποστηρίξει τα αιτήματα των φοιτητών, το μόνο που έκανε ήταν να προσπαθεί άγαρμπα να αποφύγει την προφανή ερώτηση: "γιατί τους κλειδώσατε μέσα τους καθηγητές;;;" Φίλε συνάδελφε, δημοσιογράφοι "παλιές πουτάνες" όπως ο Καψής και ο Καμπουράκης δεν είναι κοινό γενικής συνέλευσης να μπορείς να λες ότι θες χωρίς αντ-ερωτήσεις...

Και για το θέμα της κατάληψης, δεν έχω καταλάβει αφού έγινε ψήφισμα την προηγούμενη βδομάδα κατά αυτής της μεθόδου, γιατί συνεχίζουν να κάνουν γενικές συνελεύσεις με το θέμα αυτό;; Μέχρι να βαρεθούμε να πηγαίνουμε στην συνέλευση να καταψηφίζουμε την πρόταση για κατάληψη;

Είναι πολύ μεγάλο κρίμα, επειδή τους γνωρίζω τους περισσότερους συναδέλφους που έκαναν την συγκεκριμμένη ενέργεια, και ξέρω από συζητήσεις μαζί τους ότι έχουν καλές προθέσεις (κάποιους τους έχω ψηφίσει μάλιστα), να καταστρέφουν το δίκιο αιτημάτων που αφορούν όλο το κίνημα.

9 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Κοίτα λίγο, καταλαβαίνω τη θέση σου. Να σου πω όμως -επίτρεψέ μου- ότι στην κριση σου επιρεάζεσαι από τα σχόλια δημοσιογράφων και ίσως από κάποιους φοιτητές.
Δε γνωρίζω ποιοι έκαναν την κατάληψη, αν και εικάζω ότι ήταν τα ΕΑΑΚ -χωρίς να είμαι φυσικά ληροφορημένος. Όπως και να έχει πρέπει να εκτιμήσουμε τα αίτια που οδήγησαν σε μια τέτοια κινητοποίηση.
Εγώ ήμουν στην Κέρκυρα φοιτητής στο εκεί Τμήμα Ιστορίας (1992-1997). Πετύχαμε με ανάλογες κινητοποιήσεις να έχουμε δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές. Τη σίτιση δεν την κατακτήσαμε, λόγω των κριτηρίων του νόμου. Ωστόσο, τη διεκδικήσαμε. Κάτι ανάλογο έκαναν και οι συνάδελφοί σου.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι, αν η κινητοποίηση ήταν σπασμωδική ή αν είχε φοιτητική συμμετοχή και ήταν αποφασισμένη από Γενική ΣΥνέλευση κάποιου Τμήματος. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να έχουν λογική κλιμάκωσης και να μην είναι επαναστατικές (από τη μια μέρα στην άλλη κατάληψη). Οφείλουν οι συνδικαλιστές -όχι οι επαναστάτες (sic)- να κινητοποιούν την πλειοψηφία των φοιτητών και όλοι μαζί να αντιδρούν σε μία αντιλαϊκή πολιτική -όπως εκφράζει σε κανάλια ο πρύτανης του εκεί Πολυτεχνείου.
Αν δεν υπήρχαν, λοιπόν, ανάλογες αποφάσεις Συνελεύσεων και κινητοποίηση φοιτητών είχαν άδικο που προχώρησαν σε τέτοια κινητοποίηση.
Πάντως σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τους κρίνουμε με βάση την πολιτική τους θέση.

Stormrider said...

δέχομαι απόλυτα το γεγονός ότι με κινητοποιήσεις μπορούν οι φοιτητές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα τους, αλλά διαφωνώ σσε αυτό που λες ότι πρέπει να κρίνεται το εκάστοτε κίνημα μόνο από την πολιτική του θέση. μου έρχονται στο μυαλό άπειρα παραδείγματα πολιτικών θέσεων που με τις πρακτικές τους ζημίωσαν την κοινωνία.

όπως και να έχει, ο τρόπος που διεκδικείς είναι το ίδιο σημαντικός με την θεωρητική τεκμηρίωση των απόψεων σου, μια και δείχνει το πόσο λαμβάνεις υπόψη σου και τα δικαιώματα του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου όταν διεκδηκείς τα δικά σου.

και δεν θα τα έλεγα όλα αυτά αν ήξερα ότι υπάρχουν και πιο ήπιοι και πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντίδρασης και κινητοποίησης.

unclejack said...

θα μπορούσαν να είχαν απαγάγει και την γυναίκα του πρύτανη. ποιό funny καταστάσεις!

Pixie said...

Δεν έχω σπουδάσει εδώ το ξέρεις οποτε δεν ξέρω πως έχουν τα πράγματα εδώ αλλά οτι ακραίες κινήσεις μπορεί να υποβαθμίσουν δίκαια αιτηματα είναι προφανές.Ειδικά όταν ανακατεύονται και τα μέσα.Τα έχω βαρεθει και σιχαθεί εντελώς τα ΜΜΕ και ειδικά τις ειδήσεις.

ο δείμος του πολίτη said...

Ξέρετε κάτι; Συμβαίνει απλά ο τρόπος αντίδρασης και διεκδίκησης να κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Αν τυχόν υπήρχε μαζική κινητοποίηση, νομίζετε ότι πρώτον θα το έβγαζαν τα κανάλια και δεύτερον ότι ο πρύτανης θα διαμαρτύρονταν;
Δε διαφωνώ στα τελευταία, αλλά πρέπει να εκτιμήσουμε πρώτα αν το αίτημα ήταν δίκαιο και έπειτα τι έκαναν για να το διεκδικήσουν. Δεκτή η ταλαιπωρία των άλλων, αλλά πρώτα πρέπει να πούμε ότι το δικαίωμα στέγασης και σίτισης όλων εξυπηρετεί πρώτα τους πατεράδες και φυσικά τους φοιτητές που θα ζουν σε μία ενιαία κοινότητα και όχι διάσπαρτοι.

libertarian said...

"δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές."

Στην Ελλάδα είστε στον κόσμο σας, στην Ιταλία όχι μόνο είναι επιστημονική φαντασία η κατάληψη ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος αλλά οι έχοντες πληρώνουν και δίδακτρα. Γιατί δλδ πρέπει να πληρώνω την στέγαση αυτού που έχει φράγκα να την πληρώσει από μόνος του; Δεν το καταλαβαίνω... και αν εγώ τα βγάζω ίσα ίσα πέρα; Δεν είναι αυτό άδικο;

Δεν υπάρχει χρόνος που μια χούφτα "ποδοσφαιροποιημένων" φοιτητών να μην κλείνει τις σχολές. Είναι η πόρωση τους τα πολιτικά και επιβάλουν το χόμπι τους σε όλους τους υπόλοιπους. Ένα ετήσιο happening. Το πανεπιστήμιο δεν είναι πολιτική αρένα, είναι ένας χώρος όπου σου μεταδίδουν γνώσεις. Οι περισσότεροι δεν δίνουν σκ*τό για τα πιστεύω σας so leave them alone.

Έχετε κάνει τα ελληνικά πανεπιστήμια μπουρδ*λα, άμα κάνω παιδιά θα κάνω οικονομίες να τα στείλω στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο . :)

libertarian said...

αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτά που γίνονται στην Ελλάδα στο εξωτερικό απλά δεν παίζουν... μάλλον εμείς είμαστε οι λάθος. Αντί να έχουμε chess club, mathematicians club, journal club, computer club, psychlogy society etc έχουμε την ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, Αγωνιστικές Κινήσεις, Αριστερά Σχήματα, ΝΔΠΦΚΦΔΣΦΜ, ΠΑΣΠ, κτλ

Καφενείο έχει γίνει εντελώς πράγματι...

Stormrider said...

"Αντί να έχουμε chess club, mathematicians club, journal club, computer club, psychlogy society etc έχουμε την ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, Αγωνιστικές Κινήσεις, Αριστερά Σχήματα, ΝΔΠΦΚΦΔΣΦΜ, ΠΑΣΠ, κτ"
χεχε κάπως έτσι...

το πανεπιστήμιο ως αρένα ιδεών μπορεί να περιλάβει και τον πολιτικό λόγο, αλλά όταν μιλάμε για τέτοια περιστατικά μόνο τέτοιου είδους λόγο δεν έχουμε!...

ngiotis said...

Είναι σωστό να διεκδικείς αυτά που δικαιωματικά σου ανήκουν έστω και αν χρειάζεται να καταφύγεις σε έναν ακραίο τρόπο. Αυτό κάνανε οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Συμφωνώ, αν είναι αλήθεια ότι δεν τους αφήσαν να φύγουν, ότι μεταχειρήστικαν ένα "κακό" τρόπο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά τι να έκαναν αφού η εκεί εξουσία του Πολυτεχνείου τους καταστρέφει; Μπραβο τους τουλάχιστον που αντιδράσαν και δεν έμειναν απαθείς όπως καθόμστε πολλοί από εμάς.