Wednesday, April 25, 2007

Η αφόρητη σκλαβιά της ελευθεροφροσύνης


Με αφορμή (γι άλλη μία φορά ;) ένα άρθρο της pixie, το οποίο αφορά την έννοια της πραγματικής ελευθερίας, μου δίδεται η ευκαιρία να αναπτύξω κάποιες σκέψεις μου πάνω στη γενικότερη ιδέα του "παζαριού ελευθερίας".

Με λίγο ψάξιμο στα αρχεία μου, βρήκα το παραπάνω screenshot από την έναρξη της -εκπληκτικής κατά τα άλλα ταινίας Fight Club. Το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει, δεν είναι τίποτε άλλο από το να σε πείσει ότι είσαι τελειωμένος (κρίνοντας σε ΜΟΝΟ από το γεγονός ότι διαβάζεις τις συγκεκριμμένες γραμμές) και να σου ξυπνήσει όλα τα κομπλεξικά ένστικτα ανώριμης ψευτοεπαναστατικότητας: "διαβάζεις warnings άρα είσαι προσκολλημένος σε μορφές εξουσίας" κτλ. Απο πού κι ως πού ένας που περνιέται για επαναστάτης κάνει τον ιεροκύρηκα στο τί θα πρέπει εσύ να κάνεις κάποια συγκεκριμμένη στιγμή;;;

Σε σχόλιο μου στο άρθρο της pixie ανέφερα:
"...ακόμη κι αυτοί που κυρήτουν αποκόλληση από κάθε λογής μορφές εξουσίας, τους γίνεται τόσο ψύχωση η έννοια της αντίδρασης και της ανεξαρτησίας που γίνονται έρμαιο ενός κόμπλεξ..."

Αυτό το παρατηρώ στην καθημερινότητα μου όταν συζητάω με άτομα, όπου στην προσπάθεια τους να φέρουν αντίδραση στα ΠΑΝΤΑ, προκειμένου να το παίξουν "ανεξάρτητοι" κι "ελεύθεροι" καταλήγουν ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τους άλλους που κατηγορούν ως "πρόβατα" με τί μόνη διαφορά ότι αυτοί χειραγωγούνται από την ανάποδη (λέγοντας τους το αντίθετο από αυτό που θες να κάνουν).

Καταλήγωντας, όπως λέω ΠΑΝΤΑ, η ελευθερία είναι απλά ένα state of mind. Δεν κρίνεται από το αν αγοράζω trendy (οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας) ρούχα, αν έχω θρησκευτικότητα μέσα μου, αν ψηφίζω τη δεξιά, αν δίνω αναφορά στο αφεντικό μου για το πού θα πάω αν λείψω από το γραφείο μου.

Α, και το να σου γίνει ψύχωση να βάζεις φασαρίες για ξύλο, προκειμένου να "σου ξυπνήσει το ένστικτο του πολεμιστή" (αχχαχα έλεος) κατά την γνώμη μου είναι μάλλον μαλάκυνση εγκεφάλου παρά επαναστατική πράξη.

10 comments:

Pixie said...

Ατομα που είναι τόσο κολλημένα και αντιδρούν για να αντιδρούν νομίζω οτι απέχουν μακρυά απο την έννοια της ελευθερίας.Συνήθως είναι και τα άτομα που φοβούνται τις αλλαγές και κρύβονται απο τον ίδιο τον εαυτό τους.Οι περισσότεροι είμαστε εγκλωβισμένοι στα πρέπει και στο φαίνεσθαι.Και αυτοί που λένε οτι είναι ανεξάρτητοι και ελέυθεροι είναι και οι πιο άτολμοι.Ένας άνθρωπος που δεν θέλει να εξελίσσετε πώς μπορεί να σκέφτεται ελεύθερα;Πραγματικά είναι state of mind αρκεί να υπάρχει.
Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορα σου στο άρθρο μου ¨)

Κουνουπι said...

Για μένα, ελευθερία σημαίνει πειθαρχία.
Δεν είναι ούτε state of mind ούτε έχει να κάνει με την έμμονη αντίδραση ενάντια στους φορείς της εξουσίας.

Eugenia said...

It is difficult to put a label or explain what freedom is. There are many things that I would give up easily that others think that would be a major let down of one's freedom. On the other hand, I want freedom of other things that others don't care: e.g. the freedom to come in and out of the US without having to get a new visa each time. I guess, freedom really is what anyone needs it to be each time.

ion said...

Πολλές "αντιδράσεις" γίνονται για να γίνονται. Τέτοιες δεν είναι καθόλου επαναστατικές και μοιάζουν εντελώς αχρείαστες.
Δυστυχώς υπάρχουν πχ. καταλήψεις σχολών, πορείες για το δικαίωμα των κολεόπτερων στην ομοφυλοφιλία, ανούσιες διαδηλώσεις μόνο και μόνο για κομματική γυμναστική και εκτόνωση...

Gnik nus said...

Με όλο το σεβασμό(γιατί σε διαβάζω αρκετό καιρό και τα λες πολύ καλά κ στα ίσια) θα διαφωνήσω με την εκτίμηση για το warning της εν λόγω ταινίας, αφού αν το δεις με συμφραζόμενο το fight club, δεν έχει καθόλου να κάνει με τη διέγερση ενός αντιδραστικού κόμπλεξ, αλλά με την εξάλειψη των κόμπλεξ στη σημερινή κοινωνία. Τώρα αν εννοούσες ότι διαβάζοντάς το, ή βλέποντας την ταινία σήμερα, ο μέσος νέος τρεντάς ή οποιασδήποτε μορφής κολλημένος, πιθανότατα θα οδηγηθεί στο παραπάνω κομπλεξικό συμπέρασμα, θα συμφωνήσω, αλλά αυτό θα συμβεί διότι τα κόμπλεξ τα κουβαλάει ήδη- απλώς( όπως λες παρακάτω) εκφράζονται από την ανάποδη..είναι παράγωγα μιας εσωτερικής(state of mind)ανελευθερίας.
Με ενέπνευσες και έγραψα ένα μικρό κείμενο στο blog μου με την ίδια αναφορά στο warning του fight club. ελπίζω να έχω τις ευλογίες σου.

(Είναι λίγο αντιγραφή αλλά ποιος τα προσέχει αυτά..:)

ο δείμος του πολίτη said...

Θα σε παραπέμψω στα blogοϋπαρξιακά

Κουνουπι said...

Νομίζω ότι ακόμα χειρότερη από την αφόρητη σκλαβιά της ελευθεροφροσύνης, είναι η αφόρητη σκλαβιά της Ελευθεροτυπίας: η ανάγκη ν' αγοράζεις την εν λόγω εφημερίδα, να διαβάζεις όλο το 'σκεπτόμενο ΠΑΣΟΚ', τον Στάθη, τον Τετράδη, τους διανοούμενους του Συνασπισμού, επειδή "ποια άλλη να πάρω; Όι άλλες είναι ακόμα χειρότερες".

Pixie said...

Που είσαι strom?

Anonymous said...

state of mind, σαν να λέμε,

ΑΥΤΑΠΑΤΗ

Stormrider said...

@pixie
διάβασμα κούκλα μου, εξεταστική γαρ... :(((