Monday, April 16, 2007

Μία φιλική συμβουλή προς την νεολαία

πρόσφατα είδα την εξής ανακοίνωση γυμναστικού συλλόγου:

"Καθημερινά χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας, άγχους και προβληματικής κοινωνικής ζωής λόγω των σύγχρονων μορφών ενασχόλησης τους όπως video games, τηλεόραση κτλ
...
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, που χτίζει καλή υγεία, χαρακτήρα μέσω του ανταγωνισμού ... κτλ"

το blog μου με γνόμωνα πάντα την σωστή διαπαιδαγώγηση της νεολαίας απαντά με την εξής ανακοίνωση:

"Καθημερινά χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα ψωνισμού, διανοητικής καθυστέρησης, μηδενικής προσωπικότητας, ψυχαναγκαστικών ποζεράδικων τάσεων και γιατοπουτσοπαλικαρίασης λόγω των μορφών ενασχόλησης με πάσης φύσεως αθλητικές δραστηριότητες.
...
Ενθαρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με τα video games, τους υπολογιστές, τα βιβλία όπου χτίζουν προσωπικότητες, διευρύνουν τους ορίζοντες και γενικά κάνουν το παιδί σας γαμώ τα άτομα".


μία φιλική υπενθίμηση του blog μου. ευχαριστώ.
http://free-game-downloads.mosw.com

14 comments:

Pixie said...

Σίγουρα ο καλός χαρακτήρας δεν διαμορφώνεται με πρότυπο τον αθλητικό ανταγωνισμό.Σίγουρα το θέμα της παχυσαρκίας είναι πιο πολύπλοκο μιας και είναι και μια στάση ζωής αφού πολλοι αθλητές όταν σταματούν γίνονται παχύσαρκοι (αν και μερικές τυχερές δεν παχαίνουν ¨)Επιπλέον πολλοί αθλητές είναι αμόρφωτοι και ψώνια οπότε σε συγχαίρω για το κοινωνικό σου μήνυμα.
(βέβαια και το line age με μέτρο γιατί έχω φίλους που δεν παίζουν πια αλλά μαζεύουν χρήματα για όπλα ΄)

Stormrider said...

pixie μου στα on-line παιχνίδια πράγματι έχει καεί πολύς κόσμος αλλά αυτό είναι καθαρά δικό τους πρόβλημα και (όπως συμφωνείς θα συμφωνήσεις κι εσύ) σίγουρα δεν φταίνε τα καλώδια του υπολογιστή ή τα πληκτρολόγια, ούτε φυσικά το ότι δεν αθλούνται.

Ασμοδαίος said...

Εδείχθης μέγας!

Pixie said...

Ναι, συμφωνώ απόλυτα. Δεν ανάφερα τυχαία ένα δικτυακο παιχνίδι αλλά σίγουρα δεν φταίει το παιχνίδι και πάλι.Η προσωπικότητα και η στάση του καθενα απο εμάς.
(Τουλάχιστον αυτοι οι καμμένοι έχουν και κάποια φαντασία κάτι που λείπει απο τον αθλητισμό.)

vpapanik said...

Συμφωνώ, αρκεί να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ ατομικών και ομαδικών αθλημάτων :)

ο δείμος του πολίτη said...

Σωστός. Συμφωνώ αγόρι μου, αλλά άσε τα λίγο να γυμναστούν (ερασιτεχνικά βέβαια) γιατι πρέπει κάπου να ξεδίνουν τη σωματική τους ενεργητικότητα.

Stormrider said...

@δείμος
μπορούν οι νέοι να κάνουν άφθονο σεξ, αφού έτσι διοχετεύεται η ενέργεια τους εκεί που πρέπει κι όχι στο να τρέφει τα κόμπλεξ τους...

τώρα πως θα παίξουμε και κανα μπασκετάκι δε χάλασε κι ο κόσμος (ή τένις, ε vpapanik? ;)

Ασμοδαίος said...

Έτι μείζων!

Eugenia said...

As with everything, balance is the best. Pan metron ariston.

A bit of jogging, a bit of reading, a bit of TV...

Stormrider said...

btw I love jogging, too bad I dont have the time :(

dimosthenis k said...

Θεος για άλλη μια φορά!
Υποκλίνομαι!

ο δείμος του πολίτη said...

Καλά, στο σχόλιό σου δεν μπορώ να διαφωνήσω. Ξέρω το ναρκισσισμό των γυμναστηρίων και την "καθρεφτοποίηση" της ομορφιάς του γυμναζόμενου, το είχα χρόνια στην εικόνα μου.

Optimus said...

Μπερδεύουν την αιτία με τα αποτελέσματα. Ίσως να το είχα ξαναγράψει.

Π.χ. είχα διαβάσει κάπου ότι παρατηρήθηκαν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθληψης σε παιδιά που παίζουν videogames. Σημαίνει αυτό ότι τα videogames φταίνε; Όχι. Υπάρχουν βαθύτερα αίτια και μερικές φορές απλά ορισμένοι έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για άγχος, κατάθλιψη, βουλιμία, κλπ., γενετικά/ψυχολογικά. Απλώς τα videogames είναι μια μορφή διαφυγής από την πραγματικότητα που σου προκαλεί αυτά τα πράγματα, και τυχαίνει ίσως άτομα με τέτοια προβλήματα να ασχολούνται με αυτά, σαν aftereffect όμως και όχι σαν αιτία των προβλημάτων. Αν επιμένουμε να κράζουμε τα games για αυτά τα προβλήματα, συνεχίζουμε να κλείνουμε τα μάτια στις πραγματικές αιτίες που κανείς δεν μιλάει για αυτές..

Πραγματικά, παρατηρώ ότι όταν παίζω παιχνίδια επικεντρώνεται ο εγκέφαλος σε μια διαδικασία που με χαλαρώνει, φεύγει προσωρινά το άγχος. Σίγουρα όχι λύση αλλά δεν είναι και άσχημα για λιγάκι τελικά. Πολύ καλύτερα από τα προβλέψιμα σχόλια που έχω βαρεθεί να ακούω για το πως φταίει η ενασχόληση μου με τους υπολογιστές για όλα τα "προβλήματα" μου, που ουσιαστικά αυτά είναι που μου προκαλούν περισσότερο άγχος και εκνευρισμό. Nough said..

Freelancer said...

Δεν είναι απαραίτητο να ξημεροβραδιάζεσαι στα γυμναστήρια, πίνοντας κάθε είδους σαχλαμάρα που σου πασάρουν για συμπλήρωμα διατροφής, για να χτίσεις καλή υγεία. Περπάτα. Παράτα το αυτοκίνητο καμιά φορά και περπάτα. Το περπάτημα είναι η καλύτερη μορφή σωματικής άσκησης στο αστικό περιβάλλον.

Η λύση για την παχυσαρκία δεν είναι πάντα το γυμναστήριο αλλά να κόψεις το περιττό φαγητό. Δεν αναφέρομαι σε δίαιτες. Φάε τα πάντα αλλά λίγο. Το γυμναστήριο θα βοηθήσει αφού έχεις χάσει τα πολλά κιλά για να «σφίξει» λίγο το σώμα του. Αν πάς υπέρβαρος σε γυμναστήριο το μόνο που θα πετύχεις είναι να καταπονήσεις τους χόνδρους και τα κόκαλά σου και να απογοητεύεσαι καθημερινά βλέποντας όλους αυτούς, τους «all muscle, no brain» τύπους να σφίγγονται μπροστά στον καθρέφτη και να λένε αστεία μεταξύ τους για χοντρούς.

Όσο για τα video games που πλέον τα πολεμάνε οι πάντες (δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, ψυχολόγοι και γενικά οι μαϊντανοί των media) έχω να πω ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να τρομάξουν τους γονείς που δεν γνωρίζουν τίποτα για το θέμα. Εμένα προσωπικά μου διώχνει το άγχος το gaming, ξεχνάω για λίγο τη δουλεία και τις σκοτούρες της καθημερινότητας χωρίς όμως να τις αμελώ.

Δεν είναι κακό να πάει κάποιος σε γυμναστήριο αλλά όλα θέλουν μέτρο. Δεν θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Ο καθένας χαλαρώνει όπως νομίζει αυτός καλύτερα. Άλλος με το διάβασμα, άλλος με την τηλεόραση, άλλος με τα video games, άλλος με το γυμναστήριο, άλλος…

Το πιο εκνευριστικό όμως στο μήνυμα είναι ότι αυτά που λένε είναι αυθαίρετα συμπεράσματα που δεν βασίζονται σε καμία επιστημονική μελέτη και όμως ο κόσμος τα πιστεύει.