Tuesday, May 06, 2008

Η παρεξηγημένη έννοια της ελευθερίας στο software

  Συχνά πυκνά διαβάζω κείμενα που επιδοκιμάζουν το κίνημα του Free Software κι όπως έχω πει και παλαιότερα, με τους κύριους άξονες της σκέψης τους συμφωνώ απόλυτα. Υπάρχουν όμως κάποιες σοβαρές ενστάσεις.

  Ο Richard Stallman τονίζει συνεχώς την έννοια της ελευθερίας στο software, και την ταυτίζει με την έννοια της "ελευθερίας του λόγου" και κατ'επέκταση ευαγγελίζεται ένα μέλλον όπου κάθε προϊόν πνευματικής εργασίας θα υπάγεται στην άδεια GPL. Όμως αυτός και κυρίως οι οπαδοί του (GNουτζαχεντίν όπως τους λέω εγώ), παραβλέπουν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα: οτι "freedom works both ways". Δηλαδή όπως κάποιος έχει την ελευθερία να διαδίδει τον κώδικα του, έτσι και κάποιος πρέπει να έχει το δικαίωμα να τον κατοχυρώνει.

  Προς θεού δεν θα ήθελα ένα μέλλον με μόνο free software. Το "κλειστό λογισμικό" χρειάζεται, λυπάμαι που το λέω αλλά αυτό είναι που παράγει καινοτομία, με ελάχιστες εξαιρέσεις φυσικά. Κοιτάξτε γύρω σας (πχ στο desktop σας): όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε κι αλλάξαν το τρόπο που εργάζεστε είναι είτε κλειστού κώδικα, είτε προήλθαν απο κλειστού κώδικα που ανοίχθηκε στην πορεία, είτε είναι ρέπλικες αντιστοίχων προγραμμάτων κλειστού κώδικα.

  Πράγματι, η προσωπική μου εμπειρία με το Linux είναι η εξής: μετά απο άπειρα αδιέξοδα και ραγδαία πτώση της παραγωγικότητας μου, ήθελα ο επεξεργαστής φύλλων μου να είναι σαν το Excel, ο music player σαν το Winamp, το IDE μου σαν το Visual Studio, το μαθηματικό πακέτο μου σαν το Matlab και το UI κάτι σε ΧΡ ή MacOSX. Παρέτησα εν τέλει το Linux, αφού μπορούσα κάλλιστα να χρησιμοποιώ τα πρωτότυπα (και καλύτερα) προγράμματα.

  Οι άνθρωποι του Free Software (όπως και του Open Source) έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά, απο την σκοπιά του επαγγελματία και του χομπίστα, αλλά αγνοούν τον απλό χρήστη, ο οποίος σίγουρα δεν θεωρεί "ελευθερία" να μην βρίσκει drivers για κάποια συσκευή του, ή να μην έχει ένα δυνατό πρόγραμμα για κάποια συγκεκριμμένη εργασία.

  Και να τονίσω σε αυτό το σημείο οτι η έννοια "απλός χρήστης" έχει παρεξηγηθεί και προς θεού δεν αφορά την ξανθιά bimbo που ανεβάζει φώτο με τα βυζιά της στο myspace. Απλός χρήστης μπορεί να είναι κι ο επιστήμονας, ο μηχανικός, ο οικονομολόγος, ακόμη και ο προγραμματιστής. Δεν ασχολούνται όλοι οι software engineers με linux scripting και network administration!

  Το καλύτερο πράγμα στην Φύση είναι το duality. Πιστεύω ακράδαντα οτι η συνύπαρξη στην αγορά και των 2 τύπων λογισμικού είναι το καλύτερο για τον χρήστη, γιατι το ένα παράγει καινοτομία και το άλλο μια φτηνή εναλλακτική όσο και δικλείδα ασφαλείας για σε περίπτωση που οικονομικές/πολιτικές συνθήκες προσπαθήσουν να περιορίσουν την πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας. 

6 comments:

Eugenia said...

Well said Storm! That's exactly it! Open source is not a panacea. It's just a state of being, with its own problems.

An important thing that Stallman forgets is freedom of data. The GPL is so focused on the source code, that it completely forgets what matters to the normal person: his data.

For example, when and if FlickR comes down, how do you get back all your pictures? Or when blogspot dies, how do you get back your blog posts to move them elsewhere?

Online services, and embedded systems, need a license where the data are guaranteed to be as open to the owner, as their source code is. But Stallman completely ignored that on his new GPL3, even after the cries of some very bright Red Hat engineers...

The reason for this is because Stallman does not use online services. When he created GPL he did so because of drivers restrictions he bumped into, not because of an epiphany of a grander and more complete vision. As long as Stallman is not forced to use online services too, he won't address this problem. It seems that the GPL has the same inherent problem as all open source applications: if the owner of the license/software doesn't need a feature himself, the feature will never get implemented.

Having said that, I am glad that OSS/GPL exists, it drives the software world to a competition for better things to come, and it helps poorer countries.

Γιώργος Μαργαρίτης said...

"ήθελα ο επεξεργαστής φύλλων μου να είναι σαν το Excel, ο music player σαν το Winamp, το IDE μου σαν το Visual Studio, το μαθηματικό πακέτο μου σαν το Matlab και το UI κάτι σε ΧΡ ή MacOSX. Παρέτησα εν τέλει το Linux, αφού μπορούσα κάλλιστα να χρησιμοποιώ τα πρωτότυπα (και καλύτερα) προγράμματα."

Μήπως όμως αν είχες ξεκινήσει να χρησιμοποιείς Linux αντί για Windows δε θα ίσχυαν τα άνωθεν? Εγώ δεν έχει πολύ καιρό που γύρισα στο Linux, 2 χρόνια περίπου, και ομολογώ πως όσον αφορά το programming δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα εργαλεία του linux: kdevelop αντί visual studio, kdesvn αντί tortoisesvn, kile έναντι winedt (για τα open office δε το συζητάω, έχεις 1000% δίκιο, δεν πρόκειται να γίνουν Ms office). Πέρα από αυτό, έχει βρει πόσα άλλα εργαλεία που χρειάστηκα ανά καιρούς και χωρίς πολύ ψάξιμο, όπως το valgrind για memory leaks, το kompare, το quickplot και δεν θυμάμαι άλλα, που μου έκαναν τη δουλειά μου και με το παραπάνω.

To UI μου αρέσει πολύ περισσότερο στο Debian/Ubuntu, είναι απλό και ξεκάθαρο και δε σε γεμίζει με τα 500 μπιχλιμπίδια που έχουν τα Windows (είναι βέβαια και θέμα γούστου, άλλοι κατεβάζουν themes κτλ και θέλουν ένα UI με ότι μπορείς να φανταστείς πάνω του).

Το μόνο πρόβλημα που έχω με το Linux είναι ο browser και οι media players. Γενικά γυρνάω στα win όταν θέλω να σερφάρω και να δω flash σελίδες χωρίς προβλήματα, όταν θέλω να δω μία ταινία, όταν θέλω να παίξω ένα παιχνίδι. Μόνο τότε.

Eugenia said...

As I've written on my blog many times, Linux lacks a good home video editor, a'la iMovie (I am not even asking for something as complex as FCP/Premiere/Vegas). All the current free video tools are laughable in terms of stability/features/usability (and their authors actually agree with that notion).

So, no, not everyone can do everything with Linux. Use the best tool for the job. If your needs are basic, e.g. a text editor, a web browser, a picture app, a mail app etc on a fully supported PC, then Ubuntu is perfect. From the moment you want that "extra more", things are starting to fall apart.

rockordie said...

Εγώ δεν το μετατρέπω σε windows vs linux γιατί στην τελική δεν υφίσταται σύγκριση, η αγορά έχει ήδη κάνει την επιλογή της.

Όσο αφορά τα διάφορα προγράμματα συνήθως ισχύει το "ότι πληρώνεις παίρνεις".

Γιώργος Μαργαρίτης said...

Όσο αφορά τα διάφορα προγράμματα συνήθως ισχύει το "ότι πληρώνεις παίρνεις".

Χμ, δεν ισχύει αυτό, γιατί τότε θα είχα πάρει τα @@ μου από Linux και τις διάφορες free (as in free ouzo) εφαρμογές του, καθώς δεν έχω πληρώσει τίποτα γι αυτές.

Ή για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, σύμφωνα με τα λεγόμενα σου ο IIS θα έπρεπε να έχει μία ασύγκριτη υπεροχή έναντι του Apache, δεδομένου των χρημάτων που δαπανάς για να αποκτήσεις τον πρώτο έναντι του δωρεάν Apache, right?

Eugenia said...

>Χμ, δεν ισχύει αυτό

It does, for some kind of applications. Again, video editing comes to mind. There are about 7 video editors for Linux, and all suck really bad.