Friday, January 25, 2008

Η ζωή μου με το mac... (συνέχεια)

...ίντερνετ γιοκ!!!

Το sagem f@st 800/840 που έχω απλά δεν υποστηρίζεται για leopard. Είναι πραγματικά τραγικό κι απο τις 2 μεριές. Απο την μία για την Sagem που δεν έχει βγάλει ακόμη drivers για ένα λειτουργικό που υπάρχει μήνες τώρα, ενώ απο την Apple να υπάρχει τέτοια ασυμβατότητα απο την έκδοση 10.4 στην 10.5 του λειτουργικού της...

Δεν έχω internet λοιπόν ενώ παράλληλα δεν μπορώ να μπώ απο τον neuromancer (τον προηγούμενο υπολογιστή μου) γιατι πλέον δεν μπορεί καν να boot-άρει. Νέα απογοήτευση και η λύση δόθηκε με χρήμα. Απλά αγόρασα ένα ethernet router. Όσο και να προσπαθώ να παρηγορίσω τον εαυτό μου οτι αυτό αργά ή γρήγορα έπρεπε να το κάνω, η ουσία δεν αλλάζει: κερατιάτικα έξοδα.

Η ασυμβατότητα των παλαιότερων MacOS δεν έμελε να μείνει μόνο στο θέμα drivers. Κατέβασα το MATLAB, ένα μαθηματικό πακέτο ζωτικής σημασίας για την δουλειά μου στην σχολή, όπου ούτε κι αυτό έτρεχε. Ψάχνωντας στο site της εταιρίας, διευκρίνησε οτι η συγκεκριμμένη έκδοση που είχα είχε βγει πριν το Leopard, άρα δεν έκανε. Έψαχνα για κάνα patch, βαρέθηκα, κι αναγκάστηκα να εγκαταστήσω το πολύ υποδιέστερο (αλλά open source) Octave.

Όσον αφορά τις εφαρμογές γραφείου, υπήρχε μία trial έκδοση του microsoft office 30 ημερών, αρκετή για να βγάλω την εξεταστική. Την εγκαθηστώ, τρέχω το word όλα ωραία, ανοίγω μετά απο κάνα μισάωρο το excel και μου λέει οτι πέρασαν (!#$^&*) οι 30 μέρες!!!

Η λύση του iwork ήταν μέτρια. Όσο για την συμβατότητα του με τα αρχεία μου του office... για κλάματα!!! Ανοίγωντας την πτυχιακή μου, αυτό που είδα ήταν ένα συνονθύλευμα ξέμπαρκων εικόνων, παραγράφων, ενώ μερικές σελίδες ήταν πιο πριν ή μετά!!! 
Παρ' όλα αυτά, το iwork είναι αξιοπρεπές για να φτιάξεις κάτι απο την αρχή. Μια-δυό αναφορές που έγραψα σε αυτό, με σχετική ευκολία αν εξαιρέσουμε κάποια προβληματάκια που οφείλονταν πιο πολύ στην ανοικειότητα μου με το interface.
To openoffice σέρνεται στο macOSΧ πέρα απο το ότι σε πάει 10 χρόνια πίσω.

Νεύρα και πολύς προβληματισμός για την αγορά μου. Τουλάχιστον, τα καλύτερα άρχησαν να έρχονται...

(συνεχίζεται)


8 comments:

Nikolakis said...

Δοκίμασε να κάνεις ένα account στον mac-based tracker brockenstones.cn. Εκεί θα βρεις τις τελευταίες εκδόσεις για το Matlab, το Office 2008 και πρακτικά ο,τιδήποτε άλλο ζητήσεις...

Elias said...

Δεν καταλαβαίνω ούτε τα μισά απ' όσα γράφεις, όμως γιατί δε χρησιμοποιείς το Mathematica αντί για το Matlab; Έχει τη φήμη πως είναι το καλύτερο -τουλάχιστον, έτσι θυμάμαι από τα χρόνια του πανεπιστημίου.

Stormrider said...

@nikolakis
thanks πολύ ρε!!

@elias
το mathematica (όπως κι ένα παρόμοιο, το maple) δεν μου κάνει για πολλούς και διάφορους λόγους (πχ είναι symbolic math κι όχι numeric) ο κυριότερος εκ των οποίων είναι οτι έχω μάθει να χρησιμοποιώ πλέον τόσα χρόνια το matlab...

Flareman said...

Με το Σαζεμάκι γνωστό το πρόβλημα, από το 10.4 ακόμα. Η ΟΤΕνετ γράφει στο μάνουάλ της (και η Σαζέμ λέει στο site της) ότι υποστηρίζεται μέσω του driver μέχρι και OS X Tiger. Έλα μου όμως που η υποστήριξη στην ουσία είναι για PPC Macs - ουδέποτε δούλεψε σε Intel Macs ο driver. Φάουλ της Σαζέμ λοιπόν, όχι της Apple. ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ φάουλ της ΟΤΕνετ που αφήνει στις προδιαγραφές της συσκευής τη συμβατότητα με Intel Macs.

Η λύση; Αυτό που έκανα εγώ: κόλλησα ακριβώς στο ότι άλλο γράφουν και άλλο ισχύει, άρα το προϊόν που μου πούλησαν (και που συμπεριλαμβάνει το μόντεμ) δεν πληροί τις προδιαγραφές και τις λειτουργίες με τις οποίες διαφημίζεται. Πήγα στα κεντρικά τους και απαίτησα να μου αποκαταστήσουν - ας βρουν αυτοί τον τρόπο - τη λειτουργικότητα που διαφήμιζαν (δηλαδή τη συμβατότητα με OS X 10.4).

Το αποτέλεσμα;

Δωρεάν αναβάθμιση σε Sagem F@st 1500WG ρουτεράκι:)

Το Office αν θες να το βάλεις ψάξε για το '08. Δεν υπάρχει ακόμη Ελληνικός ορθογράφος γι' αυτό αλλά παίζει πάρα πάρα πολύ καλά. Εναλλακτικά, NeoOffice. Το iWork είναι εκπληκτικό, εκτός αν έχεις κάνει τις τρελές ταρζανιές στο Word κλπ (διάφορα WordArt και ούτω καθ' εξής) οπότε κλαφ' τα. Σα σουίτα είναι πραγματικά άφταστο στο είδος του, ειδικά αν δεν προσπαθείς να κάνεις migrate και δουλεύεις εξ' αρχής σε αυτό.

Μην το βάζεις κάτω και μη ζοχαδιάζεσαι τζάμπα - προσπαθείς ακόμη με τη νοοτροπία των Windows:) Δώσε στον εαυτό σου μια δυο βδομάδες και θα τα δεις όλα καλύτερα.

Stormrider said...

@flareman
τους έπεισες να σου αλλάξουν το sagem ρε θηρίο;; μπράβο!...

στο iwork διακρίνω πάρα πολλά καλά στοιχεία και πιστεύω οτι αξίζει να του αφιερώσει κανεις χρόνο, αλλά δυστυχώς αυτό με την ασυμβατότητα σε κάνει να αισθάνεσαι απομονωμένος...

ισχύει πάντως αυτό που λες, ξεκίνησα με την απόλυτη απογοήτευση (φαντάσου ήθελα να τον γυρίσω) και κάθε μέρα λέω όλο και περισσότερο στον εαυτό μου "τί έχανα τόσο καιρό!..."

Eugenia said...

Actually, the blame is on you Storm. You should have never gotten a USB-based modem. OTENet sells/rents both USB-based and Ethernet-based modems. Each time I call my brother (who still doesn't have DSL), I remind him to get the ethernet version and not the USB version, so alternative OSes are compatible.

So, you have two options:
1. Call OteNet and get an ethernet-based modem. This is compatible with everything.
2. Get a WiFi router that supports this Sagem modem and connect it to the modem, and then connect your computers via this new router.

Over here, we have an ethernet cable modem, but we also have a second base wifi router too -- for additional security/compatibility.

Eugenia said...

To explain a bit more, this is what I would do to be compatible and have a home network:
1. You exchange the USB-based modem for an ethernet-based one.
2. You buy a branded wifi router, e.g. from Linsys, or DLink, or Netgear.
3. You buy 3 ethernet cables.

You connect the ethernet modem to the OTEnet cable. On the other side you connect the modem to the wifi router with an ethernet cable. You then connect your two computers to the WiFi router with the other 2 ethernet cables. This will not only solve your problem and add WiFi functionality to your home, but it will also create a home network for easy file exchange via SMB.

Stormrider said...

@eugenia
I already bought a SMC7904 wireless and everything worked OK.

I connected the mac through an ethernet cable though, cause I messed it up a bit on wireless security protocols...