Saturday, January 12, 2008

Γιατί χάθηκα...UPDATE

Τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά, μετά απο όσα άκουσα και είδα όσον αφορά τους αντιπροσώπους της apple (sorry αλλά να ξυλωθώ για να μου πουλήσουν πρό-προηγούμενες εκδόσεις mac δεν το κάνω, συν τους μήνες αναμονής).

Πλέον οι επιλογές μου είναι μεταξύ 2 sony vaio, πάνω κάτω ίδιων τεχνικών προδιαγραφών.

ο πρώτος είναι με 15άρα οθόνη, όμορφος με 300gb σκληρό (αλλα πολύ αργό) και bluray!!!

ο δεύτερος είναι με 13άρα (γιούπι!!!!) που με βολεύει αφάνταστα, την μισή χωρητικότητα σκληρού αλλά πιο γρήγορο, χωρίς bluray και κατα πολύ ακριβότερος (+400 ευρώ). Τα Vista business edition δεν ξέρω αν αξίζουν τα παραπάνω λεφτά

τί λέτε;
==================================================
καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους!!!

δυστυχώς απέχω τον τελευταίο καιρό απο την ενεργό δράση, τόσο λόγω υποχρεώσεων στην σχολή (διπλωματική, εξεταστική κτλ) όσο και γιατί ο υπολογιστής μου πλέον παραπαίει και δουλεύει όποτε το θυμηθεί... θα επιστρέψω ΔΥΝΑΜΙΚΑ στην ενεργό δράση, όταν με το καλό πάρω το νέο μου pc.

speaking of which, σκέφτομαι με το που πληρωθώ να αγοράσω ένα macbook pro. Θα ήθελα όμως με κάποιο τρόπο να ξέρω οτι θα δουλεύει smoothly τόσο αν τρέχω windows όσο και linux.

Τί λέτε;

16 comments:

Nikolakis said...

Σε windows τουλάχιστον που ξέρω δουλεύει smoooooooothly :D

Γιώργος Μαργαρίτης said...

Μία πολύ απλή τεχνική, που δουλεύει άψογα σε μένα: VMware.

Λόγω έλλειψης χρόνου, δεν έχω ασχοληθεί με partitions και παπαριές στο καινούργιο μου laptop (vaio), και αναγκαστικά έχω τα καγκούρικα τα Vista. Εγκατέστησα λοιπόν πάνω του το VMware, έκανα μία εγκατάσταση ubuntu πάνω στο VMware (απλά δημιουργεί στο σκληρό ένα _αρχείο_, εγώ του έδωσα 20 Gb) και εφόσον έχω 2 Giga μνήμη, δίνω 1 Gb αποκλειστικά στο Ubuntu, το οποίο τρέχει πάνω στα Vista χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, ούτε καθυστέρηση ούτε τίποτα. Ιντερνετάκι παίρνεις στο Ubuntu από τα Vista κανονικότατα, τρέχει σε fullscreen, οπότε δεν έχεις την παραμικρή εντύπωση πως τρέχεις πάνω σε virtual hardware και όχι στο κανονικό.

Βέβαια δε ξέρω τι παίζει με VMware και mac, πάντως είναι πολύ απλή και εύκολη λύση (αν ενδιαφέρεσαι διαθέτουμε και περαιτέρω πληροφορίες).

Καλή χρονιά!

vpapanik said...

@storm : Καλή χρονιά και καλές επιτυχίες με τα ακαδημαϊκά σου :)
Καλά ρε συ, βγήκαν τετραπύρηνοι intel και amd και συ ψάχνεις για μακ ; λεφτά για ξόδεμα έχεις ? ;)
btw το λινκ που έβαλες έχει κάνει timeout (τόσο καλά sites έχει η Apple...)

@ΓΜ : Το κακό είναι όμως ότι με το VMWare χάνεις ένα απο τα καλύτερα κομμάτια του Ubuntu που ειναι τα desktop effects (χρειάζονται direct access στη κάρτα γραφικών).

Γιώργος Μαργαρίτης said...

@vpapanik,

εξαρτάται γιατί το θες το Ubuntu! Για μένα που δε χρειάζομαι μπιχλιμπίδια, κύβους, wobble windows και compiz, είναι μια χαρά το εικονικό hardware που βλέπει (ακόμα και η κάρτα ήχου δουλεύει μια χαρά πάνω στο vmware).

Και στον σταθερό ούτως η άλλως δεν έχω το desktop effects. Οπότε για μένα το VMware είναι απλά perfect.

Eugenia said...

Both VMWare and Parallels will be able to "virtualize" (not emulate), Windows and Linux.

However, as we talked over IM, I highly recommend you install Windows and Linux on their *own* partitions via MacOSX's tool "bootcamp". Then, you use EITHER VMWare or Parallels (Parallels is actually better for this job), to boot these partitions inside Mac OS X, virtualized. And when there's a need for raw power, or you need full driver support, then you reboot to these partitions cleanly.

This method is the best (using a virtualizer, but also having the OSes installed on their own partitions instead as big files) because there WILL be times that the virtualizer won't support the things you want supported (e.g. sometimes they choke when you try to upgrade the firmware of your phone, or an external device doesn't work via it). So you use the virtualizer inside OSX for the "normal" uses of Windows/Linux, and you cleanly reboot to them when you have to because there's not another way of getting things working. This is the best way of doing this.

Now, regarding the Macbook Pro. Get one, just wait until Tuesday, when Steve Jobs announce the new stuff at Macworld. :)

Γιώργος Μαργαρίτης said...

@Ευγενεία,

φυσικά ένα λειτουργικό που "πατάει" πάνω στο εικονικό hardware του VMware έχει μία επιβάρυνση σε σχέση με ένα λειτουργικό που πατάει απευθείας πάνω στο hardware. Υπάρχει ένα ολόκληρο επίπεδο μεταξύ του OS και του hardware. Εγώ το είπα σαν μία απλή λύση που δουλεύει σίγουρα πάρα πολύ καλά, χωρίς καμία αισθητή επιβάρυνση.

Φυσικά το καλύτερο είναι να εγκαταστήσεις το κάθε λειτουργικό στο δικό του partition, και ο μόνος λόγος που εγώ χρησιμοποίησα το VMware ήταν γιατί δεν ήθελα να μπλέξω με δημιουργία partitions στο laptop επειδή βιαζόμουν (επίσης το χρησιμοποίησα και στο γραφείο στο πανεπιστήμιο, που δεν είχα χρόνο να ψάξω πως μπορώ να κάνω RAID1 στο linux για να δουλεύω τον κώδικα της διπλωματικής μου χωρίς να υπάρχει περίπτωση να τον χάσω, οπότε και έβαλα WinXP που το RAID1 έγινε σχεδόν αυτόματα, και από πάνω έβαλα VMware και Debian, οπότε έχω τελικά RAID1 στα Debian :) )

btw, το parallels δεν το είχα καν ακουστά.

uncle said...

εγώ φιλαράκι θα έλεγα το πρώτο, αλλά δεν κατάλαβα γιατί αυτό? μόνο επειδή έχει blue ray writer? αμα είναι να δώσεις τώσα φράγκα πάρε το ar51, αλλιώς κατέβα ένα μοντέλο και πάρε fz11m και γλυτώνεις και 700 ευρά.

yours uncle

Eugenia said...

I personally find both laptops expensive. :(

I wish you had someone in USA who could send you a DELL laptop for $800 (which would be like 600E).

Eugenia said...

I just configured a "Vostro" laptop at DELL.com for $830 (550 Euros): 2 Ghz Core2Duo, 2 GB RAM, Vista or XP, 120 GB disk, dvd writer, 1440x900 14.1" TFT, 128MB NVIDIA GeForce™ 8400M GS, webcam, wifi card that works with Linux for sure (my laptop has the same chipset so I have tested it), Bluetooth 2.0+EDR, sound card, enough connectors and option for a bigger battery.

Connectors:
(4) USB 2.0 compliant 4-pin ports
15-pin VGA video connector
Network connector (RJ45)
Modem connector (RJ11)
AC adapter connector
Microphone in & Headphone jack
4-pin IEEE 1394 port
S-Video out
Consumer IR (infrared sensor)
8-in-1 media memory card reader
54 mm ExpressCard slot

Dimensions & Weight
Width: 13.13" (33.3cm)
Height:1.53" (3.9cm)
Depth: 9.61" (24.4cm)
Weight: Starting weight at 5.39 lbs (2.45 kg)

I thought that this was a very nice modern laptop for the money.

Γιώργος Μαργαρίτης said...

Κανόνας νούμερο 1: scroutz.gr

Το 1ο laptop που κοιτάς, σε άλλο eshop το έχει 220 ευρώ φθηνότερα:
http://www.skroutz.gr/products/show/1891109

Βασικά εγώ έχω το FZ21M. Όπως το βλέπω το FZ21Z είναι πεταμένα λεφτά: έχει απλά για 2.2Gz αντί για 2, διπλάσια cache (αυτό μετράει, αλλά δεν αξίζει για τα λεφτά του), και 300 σκληρό αντί για 200, αλλά στα 4200 rpm (έλεος) αντί για τα 5400 που είναι του FZ21M.

Το φθηνότερο FZ21Z έχει 1650 ευρά, το φθηνότερο FZ21M έχει 1200 ευρά. Mε 450 που σου περισσεύουν μπορείς να πάρεις μισό tera εξωτερικό σκληρό, επέκταση εγγύησης και ότι άλλο θες.

Για το δεύτερο laptop η 13άρα μετράει πολύ, αλλά είναι πολλά τα λεφτά Άρη...

Και το blue ray μη το σκέφτεσαι καν, δεν είναι λόγος να προτιμήσεις laptop. Θα περάσουν χρόνια μέχρι να ωριμάσουν, και ήδη οι εξωτερικοί σκληροί έχουν πέσει σε εξευτελιστικές τιμές (μισό tera 100 ευρώ, και συνεχίζουν να πέφτουν:
http://www.pixmania.com/gr/gr/327703/art/maxtor/personal-storage-3200-500.html?srcid=7255&aftrack=TWpJMk1EczFNakE1OzEyMDAzMjE1NTA7

To μόνο "αρνητικό" που βρήκα στον fz21m μου με το blue ray είναι πως κάποια dvd και cd όχι-και-τόσο-γνωστών-μαρκών δεν τα αναγνωρίζει. Κατά τα άλλα, μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα.

Και ισχύει ότι στην Ελλάδα είμεθα μαλάκες, μας κοροιδεύουν κανονικά με τις τιμές των Laptop και με τις εγγυήσεις (στις περισσότερες χώρες η Vaio δίνει 2 χρόνια εγγύηση, Ελλάδα και σε κάποιες άλλες δίνει 1 χρόνο μόνο -γιατί?! τα χαλάμε πιο εύκολα από άλλους λαούς!?)

Stormrider said...

η πικρή αλήθεια είναι οτι στην Ελλάδα τα laptop είναι ιδιαίτερα ακριβά, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό είναι και ξεπερασμένες εκδόσεις...

το link και το vaio είναι ενδεικτικό, είναι γεγονός οτι στο πλαίσιο σε γδέρνουν κανονικά, ποντάροντας στο γεγονός οτι είσαι άσχετος και δεν ξέρεις κανένα άλλο μαγαζί...

το laptop που προτείνεις uncle έχει 17άρα οθόνη... πολύ μεγάλη για μένα :(

Ευγενία είχα σκεφτεί να πώ σε κάτι φιλαράκια απο Μ Βρετανία να μου ψωνίσουν (και με φοιτητική έκπτωση) αλλά είναι τόσο δαιδαλώδεις η διαδικασία που με αποθαρύνει...

Για το blue ray δεν ξέρω, το θεωρώ καλή επένδυση για το μέλλον, αν και σε πρώτη φάση δεν σκέφτομαι καθόλου να ασχοληθώ με high definition video κτλ

Αυτό με τις εγγυήσεις είναι πράγματι τραγικό!

Είμαι μεταξύ λοιπόν του 13άρι vaio όπως επίσης και στριφογυρνά στο μυαλό μου ακόμη η λύση του macbook pro...

Ανδρέας said...

storm, απάντησα στο email σου.

Stefanos said...

Καλησπέρα.. Διαβάζω το Blog σου εδώ και πολύ καιρό και μπορώ να πω πως είναι όμορφα συγκροτημένο και από τα αρτιότερα.. Congratulazioni!
Όσο για το ερώτημά σου δεν θα σου έλεγα τι να αγοράσεις απλά ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος με τον ACER Aspire 2023WLMi που αγόρασα προ 3ετίας.
Δε χάνεις τίποτα να τσεκάρεις.. http://us.acer.com/
Παρόλα αυτά τώρα θα έβαζα άλλα 1000 και θα έπαιρνα mac :P

Υγ. Σιγουρα θες vista, αν ναι γιατί?

Stormrider said...

@stefanos
ευχαριστώ Στέφανε για τα καλά λόγια και το link.

Η αλήθεια είναι οτι τα Vista δεν τα θεωρώ αξιοπρεπές λογισμικό. Βγήκε μετά τα ΧΡ χωρίς ουσιαστικά να έχει κάτι το τρομερό να επιδείξει, κάτι σαν τα windows98 μετά τα 95.

Stavros said...

sorry, alla den ka8omai na diavasw ola ta sxolia..

Windows douleuoun mia xara se macbook.. Arkei na exeis toulaxiston 2GB RAM.

Na pareis to MacBook Air.. 8a ta ema8es pisteuw.. An den ta ema8es, phgaine sto site ths apple ;)

Anarchist said...

Dell kai pali dell. rikse mia matia sto site
μην απογοητευθεις από τις τιμές φτιάξε το λαπτοπ σου όπως το θες, μετά πάρε τους τηλέφωνο και ζήτα να σου κάνουν μια προσφορά για το μηχάνημα έτσι όπως το έχεις σετάρει ή κάτι παραπλησιο.Η προσφορά που θα σου κανουν θα είναι κατά πολύ μικρότερη από ότι υπολόγιζες.

Πριν δύο μήνες πήρα ένα D830 latitude με τιμή από τη σελίδα της dell πήγαινε 2110 η τελικη προσφορά που μου έκαναν ήταν στα 1500.

Η Dell απευθύνεται σε επαγγελματίες οπότε αν θες σχεδιασμούς και άλλες παπαριές δε θα τα βρεις, δε νομίζω όμως πως σε νοιάζει κιολας.

Μεγάλο συν τέλος είναι η τριετής εγγύση που προσφέρεται και είναι μαλιστα on site. Είναι εξακριβωμένο επίσης πως η dell την τιμά την εγγύηση.

Αυτά από μένα και καλή αγοράαααααα