Friday, September 07, 2007

Γιατί το debate έβγαλε ελάχιστα

Όπως είχε προαναφέρει ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή, το debate είναι η show-biz πτυχή της πολιτικής. Αυτό έγινε ξεκάθαρο απο την αρχή: η "αφρόκρεμα" (σε πολλά εισαγωγικά) της ελληνικής δημοσιογραφίας έσκασε μύτη με όλη την γκλαμουριά, ενώ δεν παρέλειψαν να ξεκατινιαστούν live μπροστά στα μάτια των πολιτικών αρχηγών, όπως επιτάσει η μόδα της τηλεοπτικής αυτοκατανάλωσης των τελευταίων χρόνων. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση δε, ότι όλοι οι δημοσιογράφοι απαξίωσαν μία διαδικασία στην οποία όλοι όχι μόνο συμμετείχαν, αλλά είχαν ώρες ατελείωτες σχεδιάσει. Ειδικά ο τραγικός Α.Λιάτσος, όπου ενώ καταδίκασε το debate για έλλειψη ουσίας το μόνο που προσέφερε στην όλη κουβέντα ήταν κατινιές ανάλογες του καναλιού του απέναντι στην Μ. Χούκλη, καθώς και την κλασσική γλυκανάλατη ερώτηση "ξέρω ένα κοριτσάκι... μπλα μπλα... βλέπει το μέλλον συννεφιασμένο... μπλα μπλα".

Η μορφή του ελληνικού debate προσφέρει ελάχιστα, αφού βάζουν όλοι την "κασσετούλα" κι απαγγέλουν τις προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων τους. Αυτά όμως τα διαβάζω κι απο το site τους, ή απο ένα διαφημιστικό τους φυλλάδιο. Εγώ θα προτιμούσα τους 2 κύριους μονομάχους να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι όπως έγινε στην Γαλλία. Σίγουρα κι αυτό ευννοεί τον "κατινίστικο" χαρακτήρα της διαδικασίας, αφού ο ρόλος των εντυπώσεων θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, αλλά σε έναν σκεπτόμενο ψηφοφόρο θα είναι άκρως διαφωτιστικό το πόσο ο πολιτικός αρχηγός που θα ψηφίσει είναι ικανός θα διεξάγει μία αξιοπρεπούς επιπέδου κουβέντα.

Και προς θεού, διαφωνώ κάθετα με την ιδέα τις ερωτήσεις να τις θέτει "ο απλός κόσμος". Έλεος, η ιδιοσυγκρασία μου δεν πρόκειται να αντέξει άλλες ερωτήσεις του στυλ "γιατί μας καίτε τα ονειρά μας;;;", "ο κοσμάκης πεινάει κι εσείς τί κάνετε;;;", "δώστε στο λαουτζίκο να φάει". Προφανώς όταν στην σύγχρονη νεοελληνική κουλτούρα όταν λέμε "απλός κόσμος", μάλλον εννοούμε simpletons (=καθυστερημένοι, simple=απλός).

Τέλος, μία αξιολόγηση των αρχηγών.
Ο καλύτερος (με διαφορά) ήταν ο Καραμανλής, ο οποίος με πρωθυπουργική μεθοδικότητα απάντησε στις ερωτήσεις ενώ ήταν ο μοναδικός που δεν βγήκε εκτός θέματος στις ερωτήσεις. Για πρώτη φορά τον είδα νευρικό, πράγμα που μου έκανε εντύπωση για ένα τόσο άρτιο επικοινωνιακό κατασκεύασμα όπως αυτός. Ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του να τα βρήκε σκούρα και να πήρε την ιδιότητα του στα σοβαρά.
Ο ΓΑΠ ήταν μέτριος κι έμεινε στην καταγγελία χωρίς καμμία αντιπρόταση. Σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις βγήκε κατα πολύ εκτός θέματος, ενώ για την ταμπακιέρα (αλλαγή των απόψεων του για το άρθρο16, τις γκρίζες ζώνες κτλ) καμμία αναφορά. Παρ' όλα αυτά, η τελικός του λόγος ήταν ο καλύτερος των 6.
Ο Καρατζαφέρης, ως τυπικός χαρισματικός ηγέτης της ακροδεξιάς, δεν είχε κανένα πρόβλημα ή σφύξιμο. Έβγαινε κι έμπαινε στο θέμα όποτε τον βόλευε με περισσή μαεστρία, λαϊκιζε κατα βούληση κι εκτόξευε ειρωνίες εκ του ασφαλούς. Αν κι αμφιβάλλω ότι τα γερόντια και οι ψηφοφόροι της Έφης Σαρρή αντιλήφθηκαν τα παραπάνω, πιστεύω ότι ο πρώην-bodybuilder ήταν απο τους κερδισμένους της βραδιάς.
Ο Αλαβάνος είχε την πλακίτσα του (είχαμε πεθάνει στα γέλια με το σχόλιο του στον Λιάτσο για το εγκεφαλικό), αλλά ο πολιτικός λόγος του ήταν για να μαζέψει ψήφους απο 16χρονα που θέλουν να κλείσουν το σχολείο επειδή οι γονείς τους δεν τα αφήνουν να πάνε rockwave. Κάποιος να του πει ότι τα 16χρονα δεν ψηφίζουν.
Η Αλέκα ήταν (όπως πάντα) συμπαθής, ξεκάθαρη κι ειλικρινής, αλλά μπροστά σε κάποιες καίριες δημοσιογραφικές ερωτήσεις ήταν φανερές οι αδυναμίες της πολιτικής ιδεολογίας που πρέσβευε.
Για τον Παπαθεμελή δεν καταδέχομαι να μιλήσω.

Εύχομαι στην ΦΣ με το καλό συμμετοχή στο επόμενο debate!!!

4 comments:

Ασμοδαίος said...

Θα μιλήσω εγώ για το Στελάρα, ο οποίος είπε την ατάκα της βραδιάς:

"Είμαι από αυτούς που μιλάνε και γράφουν.* Δεν έρχομαι από το πουθενά.**"

--
*Σε αντίθεση με όλους εμάς τους κοινούς θνητούς που είτε μιλάμε ή γράφουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο μαζί.
**Απλώς ΛΟΛ! :-D

dimosthenis k said...

Πάνω κάτω συμφωνούμε στα του debate!
Μακάρι από την επόμενη φορά να είναι όχι μόνο η ΦΣ αλλά και όλα τα μικρά κόμματα έστω και σε ένα δεύτερο debate μεταξύ τους για να μάθει και ο κόσμος που δεν έχει χρόνο να την ψάξει,τι πρεσβέυει το καθένα και να τον εκφράζει κάποιο!

Anonymous said...

Παίδες εγώ χτες βγήκα έξω και πήγα για σουβλάκια. Τη στιγμή που με έχουν χώσει εφορευτική επιτροπή στις 16 και θα χάσω μια κατά τα άλλα δημιουργική Κυριακή δεν είχα καμία διάθεση να μείνω μέσα και να αισθάνομαι ότι έχω Déjà vu κάνοντας ζάπινγκ. Εξάλλου όπως είπα και ο Δημοσθένης θα προτιμούσα να δω τα μικρότερα κόμματα γιατί τα μεγάλα δεν λένε και τίποτα καινούριο.

ο δείμος του πολίτη said...

Τώρα αν σου ότι σε όλες τις εκτιμήσεις διαφωνούμε, μη με παρεξηγήσεις... Ο Καρμανλής ήταν τελείως αμυντικός, μαζεμένος και φοβισμένος. Σκληρά κόντρα στο διάλογο και μόνο ένα ποιηματάκι να λέει, στεγνά και άκομψα. Ο ΓΑΠ ανώτερος με στρατηγιή να απαντά κριτικά στο πρώτο μέρος και στην συμπληρωματική απάντηση να στέκεται με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Η Αλέκα σταθερά με καλή γλώσσα, αλλά λίγο πιο σφιχτή από άλλες φορές, ενώ ο Αλαβάνος επιθετικός να μαζεύει ψήφους και κόσμο που σκέφτονταν ΚΚΕ. Οι δύο μικρλότεροι υπερβολικά λίγοι για ακόμη και ένα τέτοιο τηλεοπτικό σόου.