Monday, April 10, 2006

Η "αξιοκρατία" στο ελληνικό παν/μιο + ο φασισμός της μισαλλοδοξίας

1. Η "αξιοκρατία" στο ελληνικό πανεπιστήμιο

Το έχω πει πάμπολλες φορές ότι παιδεία κ επίπεδο χώρας συνδέονται κι αντικατοπτρίζονται το ένα στο άλλο. Αν το ελληνικό λύκειο ξεπερνάει κάθε επίπεδο οχετού και βρωμιάς, το ελληνικό πανεπιστήμιο απλά ακολουθεί τον δρόμο που χαράζουν οι δημόσιες υπηρεσίες.
Πρόσφατα είχαμε να παραδώσουμε μία εργασία σε κώδικα. Εγώ έκατσα με κόπο κ ιδρώτα και την έκανα μόνος μου (ουσιαστικά είμαστε ομάδα 3 ατόμων, αλλά μόνο εγώ ξέρω προγραμματισμό) ενώ οι άλλοι την παρέδωσαν αντιγραμένη. Εγώ είχα ένα λαθάκι, μου κόπηκε βαθμός. Όλοι οι άλλοι άριστα. Ο εξεταστής ούτε μπήκε στο κόπο να αναρωτηθεί γιατί όλες οι εργασίες είναι ίδιες.
Το παράδειγμα είναι φυσικά το πιό πρόσφατο, μου έχουν συμβεί άπειρα τέτοια. Ιδού λοιπόν γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε δημιουργικότητα στην καθημερινότητα μας. Και να έχει κάποιος την καλή διάθεση, του κόβεται μαχαίρι.

2. Ο φασισμός της μισαλλοδοξίας

Το θέμα συνδέεται με το πρώτο από την άποψη ότι συνέπεσε με τα γεγονότα που περιγράφω. Το αναφέρω για να καταλάβουμε ότι το επίπεδο ελευθερίας και δημοκρατίας ΔΕΝ εξαρτάται από κυβερνήσεις, μασώνους, κέντρα εξουσίας κτλ αλλά από την καθημερινή μας πρακτική.
Συμβουλή λοιπόν στους αναγνώστες: ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ να δηλώνετε σε άτομα που πρόκειται να εργαστείτε (ή γενικά να συναναστραφείτε) πολιτικές σας πεποιθήσεις, ποδοσφαιρικές ομάδες κτλ. ΜΗΝ κρίνετε από τον εαυτό σας που δεν έχετε πρόβλημα να κάνετε παρέα ή να εργαστείτε μέ έναν πασόκο/νδκράτη,βάζελο/γαύρο,μεταλλά/χιπχοπά κτλ. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αποδέχονται στοιχειώδεις διαφορές προσωπικότητας και σε βλάπτουν με την πρώτη ευκαιρία.
Γι αυτό και το ονομάζω "φασισμός της μισαλλοδοξίας". Οταν η δήλωση της άποψης μας γίνεται ασύμφορη για απλές κοινωνικές μας συναναστροφές, τότε τίθεται σοβαρό θέμα δημοκρατίας. Κι επαναλαμβάνω όχι από στρατούς, όχι από κέντρα εξουσίας, αλλά από την συλλογική μαλακία που μας δέρνει. Posted by Picasa

6 comments:

epikairos said...

Ο φασισμός της αμμορφωσιάς είναι. Συνέχεια της πρώτης σου παρατήρησης.

cyrusgeo said...

Προσυπογράφω. Θα συμπληρώσω μόνο ότι η παιδεία είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Δείγμα παιδείας, ας πούμε, είναι να μην κατεβάζεις τα σκουπίδια σου στο δρόμο όταν ξέρεις ότι τα απορριματοφόρα απεργούν...

rockordie said...

1)
while Αξιοκρατία in [Ellada] do
Writeln('XAXAXA');

2)
if BossParty<>EmployeeParty then
Fired=True;

dop said...

1) Μάλλον στον άνθρωπο-εξεταστή είναι ή στον καθηγητή που τον ελέγχει, παρά πρόβλημα του συστήματος. Απλώς το σύστημα δε δείχνει το δρόμο. Κανονικά πρέπει να ντρέπεται ο εξεταστής που δεν το είδε - από την άλλη, πόσοι από εμάς του είπαν "ξέρεις, τσέκαρες τα γραπτά να δεις ποιος αντέγραψε"; Κανείς... Οπότε να μην παραπονιόμαστε αν αντιγράφουν ή τους τα κάνει κάποιος τρίτος (βλ. φροντιστήρια).

2) Δεν έχω συναντήσει κάτι παρόμοιο και αν συναντούσα, δεν ξέρω αν πραγματικά αξίζει να συνεργαστώ με τέτοιο άτομο.

unclejack said...

@ cyrous: θες να πεις οτι οι προκομμένοι τα πετάνε απο τον 3ο κάτω!!!

Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι οτι εκεί που έβρισκα 3-4 parking lots το πρωί, τώρα βλέπω οτι παρκάρουν τα σκουπίδια.

Anonymous said...

What a great site
» »