Thursday, April 13, 2006

Ελεύθερος Ρύπος, Πασοκοβαζελοτυπία, Ο Αρχιδοσπάστης κι άλλες ιστορίες εφημερίδων

Από την πρώτη μου σύνδεση στο internet απέκτησα τη συνήθεια κάθε πρωι να κοιτάω τα εξώφυλλα εφημερίδων. Σε κάποιες χρονικές περιόδους έπαιρνα παραπάνω από μία εφημερίδα.
Δεν είναι μόνο η τηλεόραση που έχει τα μαύρα της τα χάλια. Μάλιστα, πολλά πράγματα για τα οποία κατηγορείται σήμερα η τηλεόραση τα ξεκίνησαν οι εφημερίδες πολύ πιο πρώτα.
Ας πάρουμε το φτυάρι μας κι ας κάνουμε μία περιήγηση στις ελληνικές εφημερίδες:
- Ελευθεροτυπία (ή "Πασοκοτυπία"/"Βαζελοτυπία", "πατσαβούρι του αλήτη Φυντανίδη" κτλ) Η εφημερίδα που διαβάζω τα τελευταία χρόνια. Δεν αντέχω χωρίς αυτήν, είτε να την διαβάζω με ενδιαφέρον είτε να την βρίζω για τις μαλακίες που γράφει. Στα θετικά της εφημερίδας μπαίνουν οι φοβεροί και τρομεροί Ιοί, ο Παππάς, ο Αρανίτσης, τα ανα διαστήματα ενδιαφέροντα άρθρα του Τεγόπουλου, η Κύρα Αδάμ, ο προοδευτικός χαρακτήρας γενικότερα, το "9" κ ο Αρκάς στο Ε. Στα αρνητικά η δουλική προσκόληση στο ΠΑΣΟΚ, ο γλοιώδης προπαγανδισμός υπέρ του ΠΑΟ, οι πρώτες σελίδες του Ε όπου οι ατάλαντοι συντάκτες του γράφουν το μακρύ τους κ το κοντό τους (κ πάντα με εκνευρίζουν), ο ηλίθιος Γκιώνης του "7" κι ο πανηλίθιος αθλητικός σχολιαστής του "ON OFF". Παρ' όλα αυτά, δεν νοήται Κυριακή μου χωρίς "Ε"

- Το Βήμα (ή "Το Κρίμα", "Ψυχάρη τί δουλειά έχεις στο Α. Ορος" κτλ) Η εναλλακτική μου επιλογή όταν δεν εξαντλήται η "Ε". Αν και ΠΑΣΟΚική, διατηρεί τις περισσότερες φορές την αξιοπρέπεια της. Στα (+) ο υπέροχος Α. Παπαχελάς, ο Πρετεντέρης οι πάμπολλοι επιφανείς που αρθρογραφούν, το καταπληκτικό ένθετο για τα βιβλία, το Βήμα-science κ το ανα-διαστήματα καλύτερο από το Έψιλον, Βημαγκαζίνο. Στα (-) ο σιχαμερός αρχι-καραγκιόζης Θ. Λάλας κ το βήμαντόνα/βήμαman (συγγνώμη αλλά εφημερίδα θέλω όχι cosmopolitan/esquire, κ τα πληρώνω κι από πάνω)

-Έθνος, Ελεύθερος Τύπος ("Πένθος", "Ελεύθερος Ρύπος"), προπαγανδιστικά όργανα των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αντίστοιχα, με μηδέν αξιοπρέπεια, δεν αξίζουν ούτε εκτενούς αναφοράς.

-Καθημερινή, μία καραμανλική αλλά όσες φορές την έχω διαβάσει αξιοπρεπέστατη εφημερίδα.

-Αδέσμευτος Τύπος, Βραδυνή, Καρφί κτλ Λυπάμαι κ το τελευταίο byte στον server του blogger να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψω αυτά τα πατσαβούρια. Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στην "Χώρα" του Τράγκα, που τουλάχιστον στα εξώφυλλα όταν είναι να κάνει κριτική δεν μασάει.

-Ριζοσπάστης. Έχει κερδίσει με τα χρόνια επάξια τον τίτλο του "Αρχιδοσπάστης" από τους συμφοιτητές κνήτες που μου χτυπάνε τα κουδούνια ξημερώματα να τον αγοράσω. Οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα είναι πάντα παραλλαγές του "λαϊκή πάλη" "λαϊκός αγώνας τώρα" κτλ

-Espresso, Traffic, κτλ. Κανονικά δεν θα έπεφτα στον κόπο να αναφέρω τίποτα γι αυτά τα εκτρώματα αλλά είναι ένα-δυό σημεία που αξίζουν αναφοράς. Χαρακτηριστικό όλων αυτών των εμετικών σαβουροφυλλάδων είναι: κουτσομπολιά, καταστροφολογία του στυλ "έρχεται σεισμός", ματζούνια για καρκίνους κτλ και κριτική σε ότι θήγει τα χριστιανικά τους ήθη. Ομως επειδή κύριο χαρακτηριστικό του λαουτζίδικου συντηρητισμού είναι η υποκρισία, δίνεται δώρο πορνό DVD.

-Για το τέλος άφησα την χειρότερη εφημερίδα της Ελλάδος (τις espresso, traffic δεν τις βάζω στις εφημερίδες), την "Αυριανή". Βίβλος του παλαιο-πασοκατζή, υποστηρίζει απόψεις που σε γυρνάνε πίσω στα 80s. Ακόμα είναι χριστιανο-ταλιμπανική και δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρωτοσέλιδο της "να ανεβήτε γονατιστοί στην Τήνο όσοι από το ΠΑΣΟΚ τολμήσατε να βγάλετε το θρήσκευμα από τις ταυτότητες". Σταματάω την περιγραφή γιατί με πιάνει αναγούλα

Για τις αθλητικές σε άλλο post

ΥΓ: Η φώτο είναι από σημερινό εξώφυλλο του "Ελεύθερου Ρύπου" Posted by Picasa

5 comments:

cyrusgeo said...

Τελικά οι χρυσόστομοι ήμασταν πολλοί, αλλά δεν το είχαμε πάρει πρέφα. Πες τα κι εσύ, χρυσόστομε.

Δυο πραγματάκια μόνο να προσθέσω: Τον Στάθη στα + (συνήθως) στην Ελευθεροτυπία και την περίεργη σχέση της Espresso με κύκλους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

rockordie said...

Α) Ξέχασες τον Θέμο/α (why?)

Β) Ο τύπος στα αθλητικά του ON/OFF είναι καλός και τα λέει χύμα. (εκτός από τις φορές που αβαντάρει τα κολλητάρια του)

Γ) Espresso, Traffic, Επενδυτής ΧΑΧΑΧΑΧΑ (μόνο σε post για ανάλυση χαρτιών υγείας μπορούν να μπούνε)

Stormrider said...

a) καλά, αυτό δεν είναι εφημερίδα, αυτό είναι αγοράζουμε 4-5 dvd κάθε κυριακή, διαβάζουμε με ποιούς τσακώθηκε ο Θέμος και καμμία μαλακία του Μάκη που την βγάζει έτσι κι αλλιώς στη ζούγκλα

β)εκτός από τις φορές που αβαντάρει τα κολλητάρια του. ακριβώς

γ)μην μπερδεύεις τον επενδυτή με τον κόσμο του επενδυτή. το πρώτο (αν βγαίνει ακόμη) είναι σοβαρή εφημερίδα. το δεύτερο... διαφημίζεται στο αlter, τα λέει όλα!

Phantasmak said...

Παλιά μου άρεσε ο Τετράδης στην Ελευθεροτυπία αλλά τώρα έχει καταντήσει ένα είδος ιδεοληπτικού παμφλετάριου αριστεριστή που χρησιμοποιεί γλώσσα που κανονικά χρησιμοποιείς όταν πίνεις καφέ και τσιγάρο όταν είσαι έξω με την παρέα σου κι όχι όταν γράφεις στήλη σε εφημερίδα.

dop said...

Βρήκες και εσύ σοβαρή στήλη ("Ιός")... Κακιασμένοι αριστεροί-wannabes που νομίζουν ότι κάνουν έρευνα.

Αν και σε μερικά άρθρα τους έχουν δίκιο, στα περισσότερα από αυτά βλέπουν μόνον την κακή πλευρά και έντεχνα αποκρύπτουν την όποια καλή.

Κατά τα άλλα, ξέχασες πολλές άλλες, όπως το Ποντίκι, την Εστία κλπ.