Friday, October 17, 2008

Ηλίθιες παρομοιώσεις στα βιβλία Η/Υ..

  Ένα απο τα πράγματα που με ενοχλούν περισσότερο όταν διαβάζω ένα εγχειρίδιο υπολογιστών (είτε προγραμματισμού είτε hardware) είναι οι ηλίθιες παρομοιώσεις που χρησιμοποιεί προκειμένου να γίνει (ΚΑΙ ΚΑΛΑ) πιο κατανοητό. Και για κάποιο άγνωστο λόγο όλες περιστρέφωνται γύρω απο την ζαχαροπλαστική.

  Θυμάμαι στο λύκειο είχα ένα βιβλίο Visual Basic, το οποίο στο παράρτημα είχε κάποιες γενικού τεχνικού ενδιαφέροντος ενότητες, όπου μία απο αυτές περιέγραφε τις αρχές του object-oriented. Το παράδειγμα που χρησιμοποιούσε για να περιγράψει τις classes και τα objects ήταν:
"...φανταστείτε οτι πλάθετε ζύμη για κουλουράκια και θέλετε να τους δώσετε διάφορα σχήματα, οι κλάσεις είναι οι φόρμα που δίνει διάφορα σχήματα στα κουλουράκια, τα οποία όμως μπορεί να έχουν άλλη γεύση κάθε φορά ανάλογα τη συνταγή..."
Το παραπάνω κείμενο συνέχιζε ακάθεκτο με βάση το παραπάνω (ο θεός να το κάνει) mental model να προσπαθεί να περιγράψει θέματα όπως methods, inheritance, polymorphism κτλ. Περιττό να πώ οτι δεν είχα καταλάβει απολύτως τίποτα για το ΟΟ, μέχρι που διάβασα ένα σοβαρό βιβλίο, που με καθοδήγησε να το δω καθαρά στην πράξη.

  Όσοι ήταν τεχνολογική κατεύθυνση στο λύκειο κατα το 2001, σίγουρα θα θυμούνται ένα μάθημα με τίτλο "Επιστήμη & Τεχνολογία" (ή κάτι ανάλογο δε θυμάμαι ακριβώς το τίτλο). Το βιβλίο αυτό προσπαθούσε σε ένα κεφάλαιο να περιγράψει τις αρχές των CPU που υποστηρίζουν multitasking. Πώς το έκανε;(μαντέψτε..) μα φυσικά περιγράφωντας έναν ζαχαροπλάστη!
 Άρχισε με κάτι περίεργες αναλογίες μεταξύ των processes και των σοκολατίνων και προχώρησε σε κάτι δαιδαλώδη εκτρώματα νοητικών μοντέλων που κάλλιστα θα συνδύαζαν γαλακτομπούρεκα με την αρχιτεκτονική x86...

  Δυστυχώς οι παραπάνω πρακτικές είναι εδραιωμένες και στα πανεπιστημιακά συγράμματα. Παντού θα δει κανείς τις methods ενός object να περιγράφονται ως "ταχυδρόμοι που πάνε απο το ένα γραφείο στο άλλο" ή τα interrupts του επεξεργαστή ως, ξέρω γω, λόξυγγας όταν τρώς μπριτζολίκια.
  Μπορεί η διδακτική της πληροφορικής να μην με ενδιαφέρει διόλου, αλλά μια συμβουλή που θα δινα σε όσους ασχολούνται με τον τομέα αυτό είναι: ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ. Συγγνώμη, αλλά αν κάποιος δεν το καταλάβει brutally στον κώδικα, δεν πρόκειται όσες παρομοιώσεις και να του κάνεις να το πιάσει.

3 comments:

rockordie said...

Πήρες φόρα βλέπω και τα ποστ διαδέχονται το ένα το άλλο...άντε να διαβάζουμε και τίποτα.

Optimus said...

Χάχα αυτό με τα interrupts και το λόξιγγα με έκανε να λιώσω στο πάτωμα.

Αυτά τα παραδείγματα είναι που δεν δίνουν να καταλάβει ούτε ο αρχάριος ούτε αυτός που ασχολείται αλλά δεν γνωρίζει το θέμα. Έχει τύχει ας πούμε να πέφτω σε αντίστοιχες προσπάθειες εκλαϊκευσης και λέω στην αρχή "νταξ μωρέ, είναι γραμμένα έτσι για να καταλάβουν οι άσχετοι" αλλά τελικά ούτε εγώ δεν καταλαβαίνω την ουσία σε θέματα που δεν γνωρίζω όταν τα γράφουν με αυτόν τον τρόπο.

Anonymous said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,聊天室,情色,a片,AV女優