Monday, March 31, 2008

Σώστε το software απο τους δημιουργούς του

Υπάρχουν 2 χτυπητά παραδείγματα στην βιομηχανία λογισμικού για το πώς ένα καταπληκτικό πρόγραμμα που όλοι αγαπήσαμε να πηγαίνει στράφι. Αυτά είναι το winamp και ο firefox, όπου έβαλα πρόσφατα τις τελευταίες τους εκδόσεις στον παλιό μου υπολογιστή (Ρ4 3GHZ) κι έφριξα.

Το πρώτο δεν είναι άλλο απο το Firefox. Όταν βγήκε το προτιμήσαμε όλοι για έναν και κύριο λόγο: ήταν ΓΡΗΓΟΡΟ και ΣΤΑΘΕΡΟ. Τώρα φτάσαμε σε σημείο να ανοίγω το task manager και να βλέπω κάτι 130άρες megabyte να τρώει απο μνήμη, ενώ τα κρασαρίσματα του είναι στην ημερισία διάταξη. Ο μικρός κι ευέλικτος firefox απο αλεπουδίτσα ξανάγινε ο δεινόσαυρος (Mozilla/Netscape) που είχε χάσει την μάχη των browsers πριν 8 χρόνια.

Το δεύτερο είναι το πολυαγαπημένο μου Winamp. Μικρό, γρήγορο, ευέλικτο, απλό, το προτιμήσαμε και το αγαπήσαμε, το πρόγραμμα-σύμβολο της νέας εποχής του διαδικτύου με την ψηφιακή μουσική και τα Ρ2Ρ προγράμματα. Μπροστά του οι δεινόσαυροι Windows Media Player & iTunes ήταν κακόγουστα αστεία στελεχών των εταιριών τους. Εύκολες και γρήγορες playlist, κανένα πρήξιμο με media libraries και παπαριές, ούτε ανούσιες προσθήκες με music stores κτλ. 
Τώρα μάλλον η Nullsoft ζήλεψε τη "δόξα" των 2 ανταγωνιστών του. Το interface του Winamp έγινε τεράστιο για να φιλοξενήσει τις νέες μόδες των libraries, music stores κτλ (αν κι υπάρχει επιλογή για το παλιό skin) ενώ η ταχύτητα απόκρισης του είναι σαφώς μικρότερη απο παλιά. Το πάθημα της έκδοσης 3 (ή μάλλον το φιάσκο που λεγόταν winamp 3) δυστυχώς δεν τους έγινε μάθημα.

Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να μείνεις στις παλιές εκδόσεις. Πέρα απο τις όποιες ασυμβατότητες ο κίνδυνος των security holes πάντα καραδοκεί, είμαι σίγουρος οτι τον παλιό firefox τα adware/spyware τον έχουν ψωμοτύρι. Αλλά το παράπονο μένει: γιατί δεν μένεις σε αυτά που έγινες επιτυχημένος; Γιατί ζηλεύεις αυτούς τους οποίους κάποτε νίκησες; 

UPDATE:
ξέχασα να αναφέρω: αυτή την περίοδο χρησιμοποιώ για browser τον Safari της Apple. Μία χαρά προγραμματάκι είναι, γρήγορο και σταθερό. Βάζω προ ημερών το νέο patch-άκι που τον αναθμίζει σε απο 3 σε 3.1 κι αρχίσαν τα προβλήματα: η πρώτη σελίδα που ανοίγω αφού το τρέξω το πρόγραμμα βγάζει waiting cursor για κάτι δευτερόλεπτα (πριν δε το κανε) ενώ ο ίδιος ο Safari όσο και τα διάφορα buttons, textboxes των σελίδων χάνουν το focus τους σε κάτι άκυρες στιγμές...
έλεος δηλαδή! Στο τέλος θα φοβόμαστε να κάνουμε update

6 comments:

Anonymous said...

Δεν συμφωνώ για τον Firefox. Έχει 2 νέα features που αλλού πληρώνεις για να τα έχεις. Αστάθεια και αργοπορία.

Στο ένα μου PC που έχω Vista δεν μπήκα καν στον κόπο να τον εγκαταστήσω. Με τις τελευταίες εκδόσεις 2.0.0.11-12-13 ο Firefox πάει από το κακό στο χειρότερο. Αν δεν κάνουν κάτι γρήγορα τον βλέπω να πιάνει πάτο πριν βγει η έκδοση 3 (που είναι στην Beta 4 και είναι φίσκα στα bugs).

Sourotiri said...

Εμενα μου την δινει που ο φαιρφοξ σου κανει τις ανανεωσεις θες δεν θες και δεν μπορεις να τις αποφυγεις... Τι παει να πει "οι νεες ενημερωσεις θα εφαρμοστουν μολις ξαναεκκινησει το προγραμμα" γαμωτο;

Eugenia said...

I don't agree about Firefox. It's extremely stable. It uses a bit of memory, but it's stable. Try removing all its files for your username somewhere to start it fresh.

Winamp is just a few employees that AOL left working in a basement. AOL doesn't care anymore, so the product doesn't get any R&D anymore.

On the Mac, Safari is the best choice because it uses unknown tricks for speed, but on the PC, I still prefer Firefox. Opera is interesting, but I don't like its interface.

Optimus said...

Το είχα πάθει παλιά πριν πολλά χρόνια όταν χρησιμοποιούσα netscape μια χαρά και εγκατέστησα μια καινούρια έκδοση του που έκανε 2 λεπτά να ξεκινήσει και μετά σερνόταν. Τότε αναρωτιώμουν αν ήταν κανά bug αλλά διάβασα και αλλού στο internet για αυτήν την έκδοση που ήταν bloated. Και έτσι πέρασα στον explorer εκείνη την εποχή. Μετά γύρισα στον firefox λόγω των tabs και έχω μείνει εδώ. Ναι, χρησιμοποιεί πολύ μνήμη από ότι βλέπω, αλλά δεν μου παρουσίασε προβλήματα ή αρκετά crashes ώστε να αλλάξω browser. Το winamp πρέπει να έχει βάλει καινούριες κουράσεις που το κάνουν λίγο βαρύ, αλλά χρησιμοποιώ ακόμα το classic skin γιατί το έχω συνηθήσει και είναι πιο ελαφρύ. Αλλά δεν είναι και πάρα πολύ bloated για τα πετάξω. Καταλαβαίνω πάντως πως είναι να έχεις συνηθήσει κάποιο software και οι επόμενες εκδόσεις να το κάνουν χειρότερο ή να χαλάνε τη usability όπως την έχεις συνηθήσει. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι εναλλακτικές προτάσεις..

Nikos V. said...

Πριν κάνω το shift winamp 2.95 δαγκωτό!!! Σε ότι αφορά τους browsers δοκίμασε το minefield (υπάρχει και για mac) και είναι της mozilla :)

Anonymous said...

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,A片,A片,情色,A片,A片,情色,A片,A片,情趣用品,A片,情趣用品,A片,情趣用品,a片,情趣用品

A片,A片,AV女優,色情,成人,做愛,情色,AIO,視訊聊天室,SEX,聊天室,自拍,AV,情色,成人,情色,aio,sex,成人,情色

免費A片,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛

情色文學,色情A片,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,言情小說,愛情小說,AV片,A漫,AVDVD,情色論壇,視訊美女,AV成人網,成人交友,成人電影,成人貼圖,成人小說,成人文章,成人圖片區,成人遊戲,愛情公寓,情色貼圖,色情小說,情色小說,成人論壇


情色貼圖,色情聊天室,情色視訊,情色文學,色情小說,情色小說,臺灣情色網,色情,情色電影,色情遊戲,嘟嘟情人色網,麗的色遊戲,情色論壇,色情網站,一葉情貼圖片區,做愛,性愛,美女視訊,辣妹視訊,視訊聊天室,視訊交友網,免費視訊聊天,美女交友,做愛影片

A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,.18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人網站,成人圖片,AV女優,成人光碟,色情,色情影片,免費A片下載,SEX,AV,色情網站,本土自拍,性愛,成人影片,情色文學,成人文章,成人圖片區,成人貼圖