Wednesday, March 19, 2008

Το hacking των ηλιθίων

..κατα το "σοσιαλισμός των ηλιθίων"...
  
  Είχα πρόσφατα μια πολύ "ενδιαφέρουσα" συζήτηση όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα. Ενώ λοιπόν προσπαθούσα να κάνω μία όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμη κριτική στο MacOSX με τα καλά και τα κακά του, ο συνομιλητής μου πέταξε την βόμβα: "ναι, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα". Ομολογώ οτι σε πρώτη φάση δεν κατάλαβα καν την πρόταση.

  Η διευκρίνηση που μου δόθηκε όμως ήταν ακόμη πιο βλακώδης: "δεν μπορείς να του πειράξεις τον κώδικα!". Το συγκεκριμμένο άτομο να προσθέσω οτι όχι απλά δεν έχει γνώσεις προγραμματισμού, αλλά ούτε script-άκι σε DOS δεν ξέρει να φτιάξει.

  Αλήθεια, ποιό είναι το ποσοστό ακόμα και των power-users οι οποίοι έχουν ανάγκη να παρεμβαίνουν στον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού τους; Ένας που τρέχει μαθηματικούς αλγορίθμους, ένας που δουλεύει σε 3D modelling ακόμη κι ένας software developer νομίζετε οτι (δουλειά δεν έχει να κάνει) κάθεται ψάχνει στις εκατομύρια γραμμές κώδικα να αλλάξει κάτι;

  Σίγουρα κάποιες επιχειρήσεις, όπως και κάποιοι administrators θέλουν κάτι τέτοιο. Αλλά ο μεμονωμένος χρήστης; Προφανώς το να πειράξεις κάνα XF86config δεν ανήκει σε αυτή τη κατηγορία... αν και πολλοί ΑΥΤΟ θεωρούν αλλάζω τον κώδικα του λειτουργικού (!!!)

  Βέβαια η ιδέα και μόνο οτι το σύστημα μου είναι ανοικτό, είναι ικανή να σε κάνει να αισθανθείς μεγάλος χακεράς. Ακόμη κι αν θεωρείς το tweaking ως hacking! Το κίνημα του Open Source, το οποίο (αναγκάζομαι να επαναλάβω) εκτιμάω ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ, εκτός απο τα τόσα και τόσα καλά του δημιούργησε στρατιές ηλιθίων που την είδαν χακεράδες. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, διαβάστε το κλασσικό πλέον κειμενάκι "Τα ημερολόγια ενός Χάκερ" που περιγράφει τόσο χαρακτηριστικά αυτή τη κατηγορία ανθρώπων.

8 comments:

Γιώργος Μαργαρίτης said...

Πω, το ημερολόγιο ενός hacker τα έσπαγε!

Κοίτα, νομίζω απειροελάχιστα άτομα από τους χρήστες θα ήθελαν/μπορούσαν να πειράξουν τον κώδικα του λειτουργικού συστήματος. Εκτός του ότι απαιτούνται πολλές γνώσεις για να προγραμματισμό πυρήνα (προφανώς γνώση μόνο της C, αλλά λιώσιμο στον προγραμματισμό), δε νομίζω πως έχει πρακτική χρησιμότητα παρά μόνο για ερευνητές ή άντε για να κάνεις μία υλοποίηση για ένα master/phd. Προσωπικά μόνο σε paper έχω δει κάποιος να πειράζει τον πυρήνα, και συμφοιτητές μου που το κάνουν στα πλαίσια του master τους.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, για να πειράξεις τον πυρήνα (υποθέτω πως όταν μιλάμε για επεξεργασία λειτουργικού συστήματος μιλάμε για τον πυρήνα) απαιτεί άριστες γνώσεις O.S. (memory management, block management, scheduling etc), τα οποία νομίζω ένας μέσος απόφοιτος ΑΕΙ δεν τα γνωρίζει (αν γνωρίζω κάτι παραπάνω είναι γιατί τυγχάνει στο αντίστοιχο μάθημα να έχουμε δύο project προγραμματισμού στο MINIX, και γιατί έχω λιώσει και στο master με αντίστοιχο προγραμματισμό).

Για μένα το σημαντικότερο πλεονέκτημα ενός ανοιχτού κώδικα O.S. είναι πως γνωρίζεις ότι ο άλλος δε σου κρύβει τίποτα, π.χ. συλλογή στατιστικών και άλλα (βλ. link1, link2) ενώ κάποιοι που γνωρίζουν μπορούν να ελέγξουν εξωνυχιστικά το σύστημα για διάφορα θέματα ασφάλεια (και σε αυτό νομίζω ότι οφείλεται πως "τα" Linux είναι ασφαλέστερο ΟS από τα Win, γιατί υπάρχουν χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο ενώ από τη μεριά της Microsoft οι προγραμματιστές είναι εκατοντάδες (ή μήπως δεκάδες?)). Τα υπόλοιπα μου φαίνονται βλακώδες επιχειρήματα (εκτός και αν ξεχνάω κάτι).

Στα ανοιχτού κώδικα *προγράμματα* τα πράγματα είναι αλλιώς, εκεί όντως έχεις την δυνατότητα να πειράξεις το πρόγραμμα και πολύ (και εγώ) το έχουν κάνει για διάφορα προγράμματα, προσθέτοντας νέα features ή απλά παραμετροποιώντας το.

Γιώργος Μαργαρίτης said...

Και κάτι άλλο, άσχετο με το main concept, που πριν λίγο συνειδητοποίησα: στο laptop μου (VAIO FZ21M) ως γνωστόν βρίσκονται προεγκατεστημένα τα Vista. Με έκπληξη παρατήρησα πως ενώ ο επεξεργαστής είναι 64bitος (Core 2 duo) η έκδοση των Vista που υπάρχει είναι 32bitη
(photo)!

Είναι δυνατόν?! Γιατί να το κάνουν αυτό? Είναι πιο ακριβή η 64bitη έκδοση, και θέλουν να με κάνουν να την αγοράσω αν θέλω να εκμεταλλευτώ πλήρως το μηχάνημα μου?

Eugenia said...

Well said Storm. No one hacks this stuff this day and age. Operating systems are IRRELEVANT today, they don't hold the same significance they held 20 years ago (which was one of the reasons I left OSNews.com, it was irrelevant and the other editors did not want to move on to other tech stuff -- 3 years later and their traffic is significantly down to what it used to be).

Even if Apple has opened the kernel, there is no community around it to try to add new features. It all goes through Apple's engineers.

Γιώργος Μαργαρίτης said...

Σημερινό, αρκετά σχετικό νομίζω, θέμα:
http://www.pestaola.gr/2008/03/20/apple-fan-boys-please-a-get-a-life-and-download-your-updates/

libertarian said...

"Operating systems are IRRELEVANT today,"

χεχε τι να πούμε και εμείς οι Amigaδες που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ότι δεν έχει σημασία αν το κουτί μέσα θα έχει PPC ή Intel... λες και εκτός από τους demάδες γράφει κανείς άλλος σε assembly. Την ίδια διαπίστωση έκανα και εγώ όταν ήμουν σε full screen mode στον firefox και το γύρισα σε παράθυρο και με έκπληξη διαπίστωσα ότι ήμουν στα windows και όχι στο linux :P Όταν χρησιμοποιούμε κοινές εφαρμογές ή web-based apps λογικό είναι το OS να μην παίζει και πολύ ρόλο. Γενικά όμως το MacOS X με βολεύει πάρα πολύ με τo expose' και τα widgets.

Anonymous said...

Χάκερς. Χε χε χε. Κάθε φίτσουλας στην Ελλάδα νομίζει ότι είναι μεγάλος χάκερ και απίστευτος προγραμματισταρας. @@ ξέρουν οι περισσότεροι. Κατεβάζουν προγραμματάκια που έχουν γράψει άνθρωποι που πραγματικά ξέρουν προγραμματισμό και νομίζουν ότι είναι και super χακεράδες. Εγώ είμαι προγραμματιστής. Σπούδασα προγραμματιστής και δουλεύω σαν προγραμματιστής σε εταιρία πληροφορικής. Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου χάκερ αν και προγραμματίζω πολύ καλύτερα από αρκετούς που το παίζουν χακερς επειδή απλά εφαρμόζουν ότι μαλακία βρίσκουν στο internet που μπορεί να βλάψει τον άλλον. Ο προγραμματισμός δεν είναι απλά «κάθομαι μπροστά στην οθόνη και απλώνω τα ξερά μου στο πληκτρολόγιο». Ο προγραμματισμός είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Ξεκινάει από το χαρτί. Σχεδιάζεις, αναλύεις και μετά πληκτρολογείς. Δεν πάει με τη μέθοδο του «πληκτρολογώ μέχρι να το πετύχω». Αυτό δεν είναι προγραμματισμός. Όσο για το OS που λες, ποιος πραγματικά χρειάζεται να χακάρει ένα λειτουργικό; Δουλεύω τόσα χρόνια και ποτέ δεν υπήρξε ανάγκη ούτε άκουσα από κάποιον ότι πρέπει να γίνει γιατί δεν τον καλύπτει αυτό που έχει. Άστους ρε Storm να νομίζουν ότι είναι γαμάτοι. Κάποια στιγμή θα βγούνε στην αγορά εργασίας και θα φάνε πολύ γερή σφαλιάρα με τα μυαλά που κουβαλάνε.

Optimus said...

Σήμερα ο κάθενας αυτοαποκαλείται χάκερ εκτός από τους πραγματικά καλούς προγραμματιστές. Για αυτούς μπορεί και να είναι υποτιμητικός ο όρος γιατί άλλη σημασία έχει σήμερα. Θα πρέπει να ασχολείσαι με κάθε τι που είναι της μόδας και μαγκιά, που έχει λίγο επανάσταση και καταστροφή μέσα του για να σε βλέπουν σαν χάκερ. Και η όλη ιστορία δημιουργεί σύγχηση. Αν βγω και πω πως αυτό που σήμερα αποκαλείται "hacking" δεν είναι κάτι που αξίζει respect τότε με παρεξηγούν και λένε πως συντηρώ την άποψη των media. Μα δεν τα βάζω με την παλιά σημασία των χάκερς, άσε που αυτή έχει εκλείψει πια και όποτε κάποιος μου μιλάει για "hacking" καταλαβαίνω πως εννοεί αυτό για το οποίο δεν νοιώθω respect.

Anonymous said...

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,A片,A片,情色,A片,A片,情色,A片,A片,情趣用品,A片,情趣用品,A片,情趣用品,a片,情趣用品

A片,A片,AV女優,色情,成人,做愛,情色,AIO,視訊聊天室,SEX,聊天室,自拍,AV,情色,成人,情色,aio,sex,成人,情色

免費A片,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛

情色文學,色情A片,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,言情小說,愛情小說,AV片,A漫,AVDVD,情色論壇,視訊美女,AV成人網,成人交友,成人電影,成人貼圖,成人小說,成人文章,成人圖片區,成人遊戲,愛情公寓,情色貼圖,色情小說,情色小說,成人論壇


情色貼圖,色情聊天室,情色視訊,情色文學,色情小說,情色小說,臺灣情色網,色情,情色電影,色情遊戲,嘟嘟情人色網,麗的色遊戲,情色論壇,色情網站,一葉情貼圖片區,做愛,性愛,美女視訊,辣妹視訊,視訊聊天室,視訊交友網,免費視訊聊天,美女交友,做愛影片

A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,.18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人網站,成人圖片,AV女優,成人光碟,色情,色情影片,免費A片下載,SEX,AV,色情網站,本土自拍,性愛,成人影片,情色文學,成人文章,成人圖片區,成人貼圖