Sunday, March 30, 2008

Νεοέλληνες επιχειρηματίες

κατα το εντελώς politically incorrect "αλβανός τουρίστας".

Όπως όλοι σας, έχω συναναστραφεί πάρα πολλές φορές ως πελάτης με κάποιο αφεντικό μικρο-μεσαίας επιχείρησης. Θα σας παραθέσω κάποια κοινά τους χαρακτηριστικά που δεν μπορώ με τίποτα να παραβλέψω:

* μονίμως λείπουν. "Το αφεντικό είναι έξω, είναι σε δουλειές κτλ". Φυσικά το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι οτι είναι κάπου και κλείνει business, μιλάει με προμηθευτές, ή απλά τρέχει σε εφορίες τράπεζες, κτλ.

* στην πορεία αυτό που ανακαλύπτεις είναι οτι είναι σε μια lounge καφετέρεια, πίνει φρέντο (ΑΥΣΤΗΡΑ φρέντο, μη με ρωτήσετε δε ξέρω το γιατί) και μιλάει στο κινητό διαβάζωντας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. Το πόσους γραβατωμένους βλέπεις το πρωί στις καφετέριες είναι πραγματικά θαυμαστό.

* την έχουν δει οτι διαφεντεύουν τις τύχες της ανθρωπότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που τους ακούω να λένε "στο δικό μου μαγαζί δεν περνάνε τα συνδικαλιστικά", "σπουδάζεις πολυτεχνείο; ΣΙΓΑ! να σε δω αν μπορείς να σταθείς στην επιχείρηση μου" και φυσικά το all-time classic "εγώ τους υπαλλήλους μου τους 'τρέχω' πολύ". Το τελευταίο το λένε ΟΛΟΙ, μάλλον απο κάνα management handbook θα το διαβάζουν.

* πάντα κάνουν κομπίνα στον συνέταιρο. Δεν υφίσταται σοβαρός νεοέλληνας επιχειρηματίας, που να κλέβει δηλαδή τους πελάτες αν δεν μπορεί να κλέψει πρώτα τον ίδιο το συνέταιρο του. Στην πλειάδα των περιπτώσεων απαντάει "έτσι είναι η ελεύθερη αγορά, το μεγάλο ψάρι τρώει κτλ κτλ". Τώρα τί σχέση έχει αυτό με κλοπές κι απάτες ρωτήστε τον...

* Με το που χρεωκοπήσει βέβαια, ξεχνάει αμέσως την ωμή καπιταλιστική φρασεολογία των 80s και θυμάται τις αριστερές επαναστατικές του ρίζες. "Που είναι το κράτος, θα μας φάνε οι μεγάλοι κτλ"

* Πάντα παίρνει SUV. Πάντα. Με δάνειο.


Επρόσδεκτες περεταίρω προσθήκες!

6 comments:

Elias said...

("Το αφεντικό είναι έξω, είναι σε δουλειές κτλ". Φοριέται πολύ επίσης και το: "είναι σε meeting")

* Κάθε μικρομεσαία επιχείρηση έχει και έναν κύριο Τάκη που κάνει τα πάντα. Είναι λίγο λογιστής και λίγο πωλητής και λίγο γραμματέας και λίγο νομικός και λίγο διευθυντής και λίγο μηχανικός κ.α.

* Τα αφεντικά ξυπνάνε αργά. Σε καμία περίπτωση δεν πηγαίνουν στο μαγαζί τους 8:00 το πρωί. Έρχονται 1-2 ώρες αργότερα, με το πάσο τους (όχι απόλυτος κανόνας, όμως).

* Για να πάει μπροστά η επιχείρηση, πρέπει να έχεις πολιτικές/κομματικές γνωριμίες ή εκκλησιαστικές γνωριμίες ή να είσαι μασόνος ή να είσαι Μάρτυρας του Ιεχωβά ή να είσαι αδερφή. Όλοι αυτοί αποτελούνε κλειστά club που αλληλοϋποστηρίζονται, στέλνει ο ένας πελάτες στον άλλον κ.λπ.

* (Εργολάβοι και τεχνικές εταιρείες) Από τις 19:00 και μετά ανοίγουν το μπουκάλι με το ουΐσκι, στις 22:00-23:00 πηγαίνουν στο στριπτιζάδικο, και εκείνες τις ώρες συζητάνε μόνο για δύο πράγματα: για δουλειές και για γκόμενες.

* (Εργολάβοι και τεχνικές εταιρείες) Ο Θεός έδωσε την ενδεκάτη εντολή: Έξι ημέρες την εβδομάδα θα δουλεύεις και την εβδόμη θα γαμάς. Κάθε εργολάβος τηρεί με βαθιά κατάνυξη την αργία της "ημέρας-που-γαμάμε". Αυτήν την ημέρα κλείνει το κινητό, δε σηκώνει τηλέφωνα, δεν τον βρίσκεις πουθενά κ.λπ.

* Ξέρω έναν εργολάβο που κοιμάται μέχρι το μεσημέρι και σου κλείνει ραντεβού για τις 9:00 το πρωί. Έχει αναπτύξει τις ικανότητές του σε τέτοιον βαθμό, ώστε όταν σκυλοβαρεθείς και τον παίρνεις τηλέφωνο, αυτός ψαχουλεύει με το ένα χέρι, βρίσκει το κινητό και λέει: "Εμπρός; Ναι, ναι, έρχομαι, στο δρόμο είμαι".

Σταματώ εδώ. Μπορώ να γράψω και πολλά άλλα...

Manny Calavera said...

Βέβαια τον απόλυτο νεοέλληνα bussinessman θα τον βρεις στην επαρχία. Ακολουθεί ποστ σεντόνι, χωρίς να εξαντλεί σε καμία περίπτωση τα χαρακτηριστικά του:

*Είναι παιδί της "πιάτσας" και σου μιλάει σα να σε ξέρει χρόνια. Μπορεί να ξεγελάσει τους πάντες, αλλά αυτόν κανείς δεν τον πιάνει κορόιδο.

*Αυτό που σου πουλάει το "φέρνει μόνο αυτός", είναι "αθάνατο" και σου λέει ότι "κι εγώ σπίτι μου αυτό έχω".

*Αν πουλάει τηλεοράσεις, για κάποιο μυστήριο λόγο, σου λέει ότι είναι "έγχρωμη" και ότι "πιάνει όλα τα κανάλια"

*Αν έχει αντιπροσωπεία αυτοκινήτων θα εξάρει τις αρετές των κατοίκων της χώρας στην οποία έχει έδρα η εταιρεία. Επίσης θα σου πει ποιος γνωστός συντοπίτης αγόρασε ακριβώς το ίδιο μοντέλο. Οι μηχανικοί στο σέρβις του είναι εφάμιλλοι των μηχανικών που τα σχεδιάζουν.

*Αν πουλάει μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τότε αυτό που κοιτάς είναι "σαν καινούριο" και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είναι "πολύ φίλος" του και "εγγυάται" γι'αυτόν. Είναι πολύ πιθανό δε να σου πει και κάποια ιστορία γι'αυτό το "φίλο" του. Αν σου προτείνει μηχανικό, θα είναι εφάμιλλος των μηχανικών που το σχεδίασαν. Και πολύ φίλος του.

*Αν είναι εργολάβος οικοδομών θα ξέρει τουλάχιστον δύο γλώσσες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Θα έχει να πει τα καλύτερα για τους "οικονομικούς μετανάστες" και για το πόσο βοήθησαν την ανάπτυξη της
χώρας. Τι εννοείς πόσο τους πληρώνει, εφοριακός είσαι ρε φίλε; Πιστεύει πως η αντιπαροχή είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση μετά τον τροχό.

*Νομίζει ότι τα ένσημα είναι πομακοχώρι στη Ροδόπη.

*Τη δουλειά που κάνει, την κάνει "από μικρό παιδί", άσχετα αν πριν 40 χρόνια δεν υπήρχαν κινητά/ΗΥ/τηλεοράσεις πλάσμα με ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή. Ξέρει τα πάντα γύρω απ' τα προϊόντα που
πουλάει, εκτός κι αν θέλεις να μάθεις λεπτομέρειες οπότε σε παραπέμπει στο "Γιώργο" ή τη "Σούλα" γιατί ξαφνικά πνίγεται στη δουλειά. Όχι, στο Γιώργο και τη Σούλα δεν κολλάει ένσημα.

*Κάνει παρατηρήσεις στους υπαλλήλους του μόνο όταν βρίσκονται πελάτες στο μαγαζί και πάντα φωναχτά.

*Έχει "κοννέ" τους τοπικούς μπάτσους και πολιτικούς άρχοντες. Παίζει ο πρώην δικηγόρος του να είναι δήμαρχος, και ο νυν δικηγόρος του πρώην δήμαρχος. Με τον αστυνομικό διευθυντή ήταν συμμαθητές ή ακόμα και κολλητοί. Τα προηγούμενα εξηγούν γιατί έχει δέκα χρόνια να πάρει κλήση και γιατί δεν έχει ακουστά τους όρους "υγειονομικό" και "επιθεωρητής εργασίας".

*Είναι παράγοντας του τόπου και φροντίζει να το δείχνει κάθε φορά που σουλατσάρει στις καφετέριες χαιρετώντας φωναχτά τους υπόλοιπους παράγοντες που συχνάζουν εκεί.

*Επίσης είναι και αθλητικός παράγοντας γιατί ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Στηρίζει οικονομικά την ποδοσφαιρική ομάδα του τόπου του και λέει ότι έχει "μετοχές" άσχετα αν η ομάδα είναι ερασιτεχνική. Έχει
δείρει τουλάχιστον δύο διαιτητές και τρεις επόπτες. Δεν υπάρχει μάνα διαιτητή στο τοπικό πρωτάθλημα που να μην την έχει πιάσει στο στόμα του.

*Δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος και πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία, κάθε Πάσχα την ανάσταση, για να χαιρετήσει τους υπόλοιπους τοπικούς παράγοντες που βρίσκονται εκεί για τον ίδιο λόγο. Το ότι κατεβάζει
χριστοπαναγίες για ψύλλου πήδημα δεν έχει καμία σημασία, αφού ο μητροπολίτης είναι φίλος του.

*Έχει βάλει τουλάχιστον μια φορά υποψήφιος για δημοτικός/νομαρχιακός σύμβουλος

*Έχει ψηφίσει τουλάχιστον μια φορά ΠΑΣΟΚ. Έχει ψηφίσει τουλάχιστον μια φορά ΝΔ.

*Το Σαββατόβραδο είναι ιερό και αφιερωμένο στα μπουζούκια. Το ένα Σάββατο θα τον δεις πρώτο τραπέζι πίστα παρέα με τους κολλητούς και τις γυναίκες τους. Πίνει με μέτρο και δεν ξεδίνει ιδιαίτερα γιατί είναι κουρασμένος. Το επόμενο Σάββατο θα τον δεις στο ίδιο μπουζούκι, στο ίδιο τραπέζι, με τους ίδιους κολλητούς και τις γκόμενές τους. Το ουίσκι ρέει άφθονο και τα λουλούδια γεμίζουν ανθοπωλείο.

*Πιστεύει πως η γκόμενα πάνω απ'όλα είναι μόδα. Τη δεκαετία του 90 της μόδας ήταν να έχεις γκόμενα αλλοδαπή. Τώρα τα έχει με φοιτήτρια.

*Ξέρει όλα τα μπουρδέλα και τα στριπτιζάδικα του νομού. Τον ξέρουν σε όλα τα μπουρδέλα και τα στριπτιζάδικα του νομού.

*Σκέφτεται να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και στο εξωτερικό. Βουλγαρία, Σκόπια...Βουλγαρία, εεε...τα Σκόπια τα είπαμε; Όταν το ξανασκέφτεται καλύτερα, αποφασίζει τα λεφτά που του περισεύουν να τα φαέι με τη γκόμενα στο καζίνο. Εννοείται σε Βουλγαρία και Σκόπια.

Stormrider said...

ΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧ

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ και τα 2 σχόλια μέχρι στιγμής!

ευχαριστώ πολύ παιδιά!

Elias said...

* Θλίβεται απέραντα όταν συμπληρώνει επιταγή. Την κόβει από το μπλοκ πάντα με δεύτερη προσπάθεια.

* Σκέφτεται να κάνει επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά.

* Παλιότερα, σκεφτόταν να επενδύσει και σε βιοντήζελ, όμως τώρα δε βλέπει να υπάρχει μέλλον εκεί.

* Αγοράζει υλικά/προϊόντα/μηχανήματα κ.λπ. πάντα «στην καλύτερη τιμή», αφού «βρήκε την πηγή».

* Ξέρει ποιος έκανε τις υποκλοπές και τι περιέχει το αμοντάριστο DVD.

* Οι ανταγωνιστές του είναι γνωστοί «καραγκιόζηδες», «απατεώνες», «μαφία σκέτη», «κωλοχανεία» κ.λπ.

* Χαίρεται απέραντα όταν σε δει, ήσουν ό,τι πιο σημαντικό συνέβη στη μέρα του, σε ρωτάει με πολύ ενδιαφέρον τα νέα σου και δεν περιμένει ν’ ακούσει την απάντηση.

* Θα σε συμβουλεύσει να επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά –προς Θεού όμως, ΟΧΙ σε βιοντήζελ.

* Μπορεί να μάθει οποιαδήποτε πληροφορία της αγοράς μόνο «με μισό τηλεφώνημα».

* Θα σου πει με δυο λόγια το μυστικό της επιχειρηματικής επιτυχίας. Ίσως χρησιμοποιήσει και παροιμίες.

* Αν είναι εργολάβος, θα σου πει με δυο λόγια και το μυστικό της σεξουαλικής επιτυχίας.

* Επίσης, αν είναι εργολάβος, θα σου πει με δυο λόγια και το μυστικό της φωτοβολταϊκής επιτυχίας (= να μην επενδύσεις σε βιοντήζελ).

* Αν έχει συνεργείο, θα σου πει ιστορίες με μηχανήματα που βρήκε τη βλάβη τους, την ώρα που οι υπεύθυνοι της αντιπροσωπείας ψάχναν στο εξωτερικό απελπισμένοι.

* Αν έχει λογιστικό γραφείο και είναι παλιός, δε χρησιμοποιεί Η/Υ επειδή το μυστικό είναι να οργανώσεις καλά τα αρχεία σου –απλά πράματα.

* Αν έχει λογιστικό γραφείο και είναι νέος, σε ρωτάει συνεχώς πώς κάνουμε αυτό κι εκείνο στο Excel, γιατί το ‘χει κάνει ένα σωρό φορές αλλά τώρα κόλλησε το μυαλό του.

* Αν είναι εργολάβος, θα σου αναφέρει ότι έχει κρούση από την τάδε επιχείρηση συμφερόντων Κόκκαλη για να πουλήσει την εταιρεία του –θα ζητήσει και τη γνώμη σου γι’ αυτό. Επίσης, θα ετοιμάζει κοινοπραξία για φωτοβολταϊκά.

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ said...

΄΄Πιστεύει ότι το ΄΄Venture Capital΄΄ είναι lounge μπαρ στην παραλιακή΄΄

΄΄Πιστεύει ότι η καινοτομία σημαίνει ΄΄κάνω οικονομία΄΄ στα Βλάχικα΄΄

Anonymous said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,聊天室,情色,a片,AV女優