Friday, March 31, 2006

Με αφορμή ένα άρθρο του "Καφενέ"

http://www.okafenes.gr/?p=399

Περί μέτρησης της ευφυϊας. Καταρχάς να πώ ότι με έχει κουράσει να ακούω για "έρευνες" (χωρίς να αναφέρει ποιοί, πως, από που, με ποιά μεθοδολογία κτλ) έδειξαν "κάτι", το οποίο είναι συνήθως κάτι τσιτάτο ή πικάντικο. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση δημιουργούνται κάποιοι νέοι αστικοί μύθοι ενώ στην χειρότερη το κοινό με έλειψη γνώσεων δημιουργεί διαστρεβλωμένες αντιλήψεις για βασικά επιστημονικά θέματα.
Στην περίπτωση της ευφυϊας, όπου η μέτρηση της έχει εξελιχθεί σε μία τεράστια βιομηχανία όπου ο κάθε κομπλεξικός μαυρίζει κουτάκια και λύνει λογοπαίγνια του στυλ "πόσες ανηφόρες έχει η ελβετία;" απάντηση: "όσες και κατηφόρες". Έτσι καταλήγουμε στο να βλέπω τους κλασσικούς παπαρολόγους στις καφετέριες να λένε ότι έχουν ΙQ 160 (ο Αϊνστάιν λένε ότι είχε 145) ή να δημιουργούνται κάτι γελοία κλαμπάκια όπως η ΜΕΝΣΑ της οποία δεν γνωρίζω κανένα μέλος να έχει προσφέρει κάτι δημιουργικό στην ανθρωπότητα.
Αλλά εκτός από τα τραγικά αποτελέσματα που έχει η προσέγγιση του θέματος της ευφυϊας από ηλίθιους, οι προεκτάσεις είναι ακόμη χειρότερες. Βλέπω να ανακυκλώνονται αντιλήψεις που έχει ξεπεράσει χρόνια τώρα η επιστήμη, με πρώτη και καλύτερη ότι το μέγεθος του εγκεφάλου παίζει ρόλο. Το θέμα δεν χρειάζεται και πολύ επεξεργασία, ας συγκρίνουμε το μέγεθος του κεφαλιού ενός μπασκετμπολίστα με του Αϊνστάιν. Όχι μόνο δεν μετριέται η εξυπνάδα με το κιλό, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο αν "ανοίξουμε" τον εγκέφαλο ενός έξυπνου κι ενός βλάκα να διακρίνουμε ποιός είναι ποιός. Όταν δώρισε ο μεγάλος φυσικός τον εγκέφαλο του στην επιστήμη, δεν διακρίνανε κάποια ιδιαίτερη δομή σε σχέση με άλλους εγκεφάλους εκτός από ανεπτυγμένο "οπτικό μέρος"που υπεραναπτύχθηκε λόγω τις προσύλωσης του στην κατανόηση περίπλοκων γεωμετρικών δομών (Α. Δοξιάδης, από την εκπομπή "Θεματική Βραδιά του Κούλλογλου) .
Α, και μία άλλη γελοιότητα, διάσημη μεταξύ ηλίθιων της μεταφυσικής: "χρησιμοποιούμε το 10-20% του εγκεφάλου μας μόνο, αν χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο θα πετάμε, αυτογιατρευόμαστε κτλ". Ισως να ισχύει αυτό το ποσοστό, αλλά το άλλο κομμάτι του εγκεφάλου λειτουργεί για αυτοματοποιημένες διαδικασίες του σώματος (έλεγχος μεταβολισμού κτλ΄) κι όχι για μεταφυσικές ΜΑΛΑΚΙΕΣ! Σε τελική ανάλυση ρε ΗΛΙΘΙΟΙ, αν κάτι δεν χρησιμοποιεί το σώμα ατροφεί με την πάροδο της εξέλιξης κ θα είχαμε σήμερα κεφάλι γάτας!
Να καταλήξω ότι αφού ο εγκέφαλος είναι η πιό περίπλοκη γνωστή δομή στο σύμπαν, το να μετρήσεις ευφυϊα δεν είναι θέμα ερωτηματολογίου που μας στέλνει κάποιος spam server. Ούτε κάποιος πιό επίσημος φορέας. Ούτε οι βαθμοί στο λύκειο. Γι αυτό όσοι απο εσάς βγάλατε 200 σε κάποιο τεστ (όπως ενας αρχι-καραγκιόζης καθηγητής μου στο λύκειο, ο οποίος ήταν ο κλασσικός ηλίθιος αρχιξύστης δημόσιος υπάλληλος που δεν ήξερε καν το μάθημα του) μην κοκορεύεστε ότι έχετε πιό πολύ εξυπνάδα από τον Αϊνστάιν, για την ακρίβεια ένας σπασίκλας με γυαλάκια που έγραψε το τεστ σας έφαγε τα λεφτά.
Καλό σαβ/κο! Posted by Picasa

7 comments:

Anonymous said...

Πάντως η Sharon Stone που έχει (λένε) I.Q. 146 φαίνεται πολύ smart (οκ, smart-ass ώρες-ώρες). Το ξέρεις εκείνο το θρυλικό της "of course women fake orgasms- men fake whole relationships!".

Γράφεις πολύ ώριμα για τα κυβικά σου. Well done!

(δεν ξέρω αν θα φανεί το όνομα, η aphrodite είμαι)

Optimus said...

Πολύ σωστά τα λες!

Πραγματικά τι καλείται τελικά εξυπνάδα και πόσο μετράει; Υπάρχουν πολλά επίπεδα εξυπνάδας. Άλλοι είναι κινητά CD-Roms (data, data, data,. φωτογραφική μνήμη), άλλοι έχουν τρελή φαντασία, ανάλυτικη σκέψη ή τάσεις για δημιουργικότητα και άλλοι απλά είναι πολύ κοινωνικοί και έτσι τα καταφέρνουν καλύτερα σε άλλους σημαντικούς τομείς. Άλλοι είναι καλύτεροι στο λόγο και άλλοι έχουν μια διαφορετική αντίληψη για τη ζωή που τους βοηθάει να προχωρήσουν εκεί που κολάνε οι υπόλοιποι. Άλλοι έχουν τρελά ταλέντα. Μερικοί μιλάνε και για συναισθηματική νοημοσύνη. Και η λίστα είναι ατελίωτη.

Ίσως και μερικά από αυτά να μην ανήκουν στην σφαίρα αυτού που καλούμε νοημοσύνη (ή όπως το καταλαβαίνει ο καθένας) αλλά το καθένα από αυτά μετράει. Πιο είναι το νόημα/μαγκιά του να βγάζει κανείς 180 IQ; Κατά πόσο τον βοηθάει να προχωρήσει στη ζωή; Το σημαντικό στην νοημοσύνη είναι το αν μπορείς να λύσεις τεστάκια ή σε ποιούς τομείς της ζωής σε βοηθάει αυτό; Μετράνε όλα τα παραπάνω λοιπόν. Ίσως να μην θεωρούνται νοημοσύνη αλλά μου είναι πιο ενδιαφέροντα από έναν αριθμό που ανάγεται από τεστάκια. Και ακόμα παραμένει το ερώτημα τη είναι νοημοσύνη (τι θεωρούμε), ποιών ειδών νοημοσύνες υπάρχουν και σε τι εξυπηρετούν. (Και γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον όσων συνεχίζονται οι έρευνες πάνω στη λειτουργία του εγκεφάλου)

Και όσον αφορά τη γνωστή ρήση (του Einstein;) για το 10% του εγκεφάλου, κάπου διάβασα ότι είναι μύθος (εδώ).
Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τι εννοεί αυτός που τον διατύπωσε και τι θέλουν αυτοί που τον αναπαράγουν. 1) 10% από την περιοχή του εγκεφάλου είναι ενεργή; 2) Ή το ότι στις περισσότερες σκέψεις μας δεν λειτοργεί ταυτόχρονα παραπάνω από το 10%;

p.s. Ε ρε γκίνια, σήμερα βρήκε να είναι πρωταπριλιά και δεν μπορώ να διαβάσω το άρθρο του καφενέ; =)))

p.p.s. Πολύ καλό blog (το διαβάζω συχνά), συνέχισε!

Stormrider said...

@αφροδίτη
το έχω ακούσει κι εγώ αλλά δεδομένου του τρόπου που λειτουγούν οι δημόσιες σχέσεις των σταρ και της αμφίβολης αξιοπιστίας της ΜΕΝΣΑ δεν θα μου έκανε εντύπωση αν ήταν ψέμα αυτό. πάντως είναι γενικά μία έξυπνη γυναίκα. όσο για το ρητό, προτιμώ το "άνδρες-γυναίκες τα ίδια σκ... όλοι"

@optimus
είχα δει μάλιστα σε μία εκπομπή έναν τυπάκο (αυτιστικός) ο οποίος είχε απομνημονεύσει ολόκληρες βιβλιοθήκες. αλλά δεν είχε καμμία συνθετική ικανότητα επομένως είτε απομνημόνευε τηλεφωνικούς καταλόγους είτε Σαίξπηρ δεν καταλάβαινε την διαφορά! από την άλλη πρόσωπα όπως ο Αϊνστάιν ή ο Σαίξπηρ αμφιβάλω αν μπορούσαν να απομνημονεύσουν πάλω από 20 νούμερα (ειδικά ο συμπαθής φυσικός) αλλά υπήρξαν ακραία παραδείγματα δημιουργικής (=πραγματικής) ευφυίας.

PsyxiatroZ said...

who gives a shit anyway?

Stormrider said...

έχω αυτοπροσδιοριστεί "scholar of useless information", μην μας βγει και το όνομα!

dop said...

Ο Sir Clive Sinclair, που διαμόρφωσε το τοπίο των προσωπικών υπολογιστών και προσέφερε αρκετά στην τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων ετών, ήταν για κάποια χρόνια πρόεδρος της MENSA.

Για τα μέλη της δε μπορώ να αποφανθώ συνολικά.

Loreley-lucyluce said...

Ωραία αυτά που λες και συμφωνώ, βέβαια εγώ είπα κάτι άλλο. Πιστεύω να στο διευκρίνησα στο ποστ μου.