Friday, December 14, 2007

Ανεκτικότητα και τα όρια της

Ένα απο τα μεγαλύτερα δείγματα ωριμότητας τόσο του ατόμου όσο και της κοινωνίας γενικότερα είναι η συνειδητοποίηση οτι δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Η κατανόηση κι αποδοχή της διαφορετικότητας απαιτεί μία μακρά διαδικασία καλλιέργειας κι εκπαίδευσης, που λίγες κοινωνίες έχουν τους πόρους να την παρέχουν στα μέλη τους.

Παρ' όλα αυτά εγώ, αν και στηρίζω τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς που επιτρέπουν την ελευθερία της γνώμης και την έκφραση της διαφορετικότητας, δεν θεωρώ τον εαυτό μου αναγκασμένο να σέβεται τις διαφορετικές απόψεις, παρα μόνο το δικαίωμα καθεαυτό που επιτρέπει σε αυτές να εκφράζονται.

Βλέπω κατα καιρούς εκπομπές στην τηλεόραση που αναφέρονται σε διάφορες φυλές τσιγγάνων, όπου παντρεύουν τα παιδιά τους απο τα 12. Αν κι εκτιμάω αφάνταστα κάποιες πτυχές του τσιγγάνικου πολιτισμού (πχ μουσική), δεν σέβομαι σε καμμία περίπτωση αυτήν τους την πρακτική την οποία θεωρώ βάρβαρη. Για την ακρίβεια, αν ήμουν εισαγγελέας θα έψαχνα διεξοδικά για το παραμικρό νομικό παράθυρο ωστε να καταδικάσω τα άτομα αυτά τα οποία καταπατούν τα δικαιώματα των παιδιών τους.

Για να χοντρύνουμε λίγο περισσότερο το θέμα, ας πάρουμε τους άραβες. Ο σεβασμός μου στην Τέχνη και τις Επιστήμες που άνθισαν στην Ανατολή είναι τεράστιος, ενώ παράλληλα επικροτώ προσπάθειες για οργανωμένη μουσουλμανική κοινότητα στον τόπο μου, όπου εκεί θα μπορούν να συνεστιάζονται, να εξασκούν την θρησκεία τους, ενώ αν πούνε και καμμιά (αντιδυτική) κουβέντα παραπάνω στο τζαμί δεν με πειράζει. Έχουν την ελευθερία της γνώμης τους και σε τελική ανάλυση καλύτερα να ξεδίδουν δημόσια παρά να οργανώνουν στα μουλωχτά παράνομες ενέργειες.
Παρ' όλα αυτά, αν μάθω οτι η μουσουλμανική κοινότητα που εδρεύει στον τόπο μου εφαρμόζει την πρακτική της περιτομής των κοριτσιών, ή του λιθοβολισμού των γυναικών, ειλικρινά πετάω στα τάρταρα κάθε σεβασμό στα ήθη/έθιμα και τη διαφορετικότητα τους. Εκεί επεμβαίνει ο Νόμος της κοινωνίας της οποίας τους φιλοξενεί, όσο ανεκτικός κι αν είναι στην ύπαρξη τους.

Ομοίως και για τους χριστιανούς, όσο κι αν είναι επικρατούσα δύναμη στην Ελλάδα. Σέβομαι απόλυτα τις γιορτές τους και θεωρώ τρισμέγιστα καραγκιοζιλίκια τις πράξεις κάποιων που προσπαθούν να σαμποτάρουν (αντί απλά να απέχουν) έθιμα που πραγματοποιούνται δημόσια (=σκάω μύτη μπροστά στη γριούλα με σουβλάκι κατα την λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ επαναστάτη). Παρ' όλα αυτά, αν υποπέσει στην αντίληψη κοινωνικού λειτουργού οτι οικογένειες επιβάλλουν σκληρή νηστεία στα παιδιά τους (=ούτε καν νερό μέχρι τη δύση του ήλιου, δεν είναι μόνο στο Κοράνι αυτό) καλά θα κάνει να αναλάβει δράση.

Τέλος, για τους gay. Όσο και να γκαρίζει η κάθε κρυφαδερφή παπάς/πολιτικός/δημόσιο πρόσωπο ενάντια τους, εμένα ποσώς με ενδιαφέρει τί κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του. Παρ' όλα αυτά, αν γίνει καμμία gay pride parade όπου μου σκάσουν μύτη με τα δερμάτινα, τα μαστίγια και τους κώλους έξω όπως βλέπω στην τηλεόραση, εγώ θα αντιδράσω με την ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσα αν γινόταν μέρα μεσημέρι στην πλατεία της πόλης μου και μπροστά σε παιδάκια ένα S&M show ετεροφυλόφυλων. ΟΚ, είσαι gay και δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά δεν βρίσκω λόγο να το βάζεις φωτεινή επιγραφή πάνω σου, ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ!

Κλείνοντας, θα παραθέσω μία ατάκα απο τον φοβερό και τρομερό βρετανό Pat Condell:
I dont respect your opinions and I don't care if you are offended. Cheers!...

8 comments:

Phantasmak said...

Ο Pat Condell είναι ωραίος, έχω δει μερικά από τα βιντεο του στο youtube.

Η Βρετανία έχει γίνει πολύ politically correct και με τον Gordon Brown έχουν χειροτερέψει τα πράγματα λίγους μήνες που είναι πρωθυπουργός. Άλλοι μουσουλμάνοι κηρύττουν μίσος σε τζαμιά και τηλεοράσεις κι άλλοι ετοιμάζουν τρομοκρατικές ενέργειες (η ΜΙ5 παρακολουθεί 2000 υπόπτους κι αυτοί είναι όσοι γνωρίζουν). Ναι στη διαφορετικότητα αν δε θέλουν να μας επιβάλλουν το δικό τους τρόπο ζωής. Οι γεννημένοι εδώ μουσουλμάνοι είναι πιο σκληροπυρηνικοί από τους γονείς τους (δες τις στατιστικές που λένε τι σκέφτονται για τις βόμβες στο μετρό το 2005 και μετά έλα πες μου ότι είναι μια "μικρή μειοψηφία". Μειοψηφία μεν, αλλά μεγάλη). Νόμιζα ότι ήρθαν εδώ για να ξεφύγουν από τον τρόπο ζωής που τους ξεφτυλίζει έτσι και ότι ψάχνουν κάτι καλύτερο. Θεωρούν τον τρόπο ζωής μας παρακμιακό. Μπορούν να πάνε σε άλλες χώρες όπου και σαρία έχει και όλα τα άλλα που θέλουν να φέρουν στην Ευρώπη. Αλλά δε φεύγουν γιατί εδώ και ευημερία έχουν και καλά λεφτά. Δεν καταλαβαίνουν ότι η ευημερία μας είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας; Αν ζούσαμε όπως αυτοί θα ήμαστε φτωχοί και υλικά και πνευματικά.

Δεν τους βάζω όλους στον ίδιο τορβά. Υπάρχουν στη Βρετανία μουσουλμάνοι που δεν ακολουθούν το Κοράνι κατά γράμμα αλλά γνωρίζουν μόνο από προσευχή και νηστεία. Δε θέλουν να πειράξουν κανέναν αλλά θέλουν να ενσωματωθούν. Το πρόβλημα είναι στους εξτρεμιστές αλλά κυρίως στους πολιτικούς ηγέτες που θα γίνουν όσο πιο πολιτικά ορθήοί μπορούν ώστε να να μη χάσουν τις καρέκλες τους. Θα δώσουν σαρία στους σκληροπυρηνικούς, θα συλλάβουν εσένα αν πάς να πεις κάτι εναντίον τους (πρόσεξε: να μιλήσεις, όχι να χειροδικήσεις), θα βρουν ελαφρυντικά στα "εγκλήματα τιμής" που κάνουν, θα μιλούν σε "εκπροσώπους της μουσουλμανικής κοινότητας" πριν κάνουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και φυσικά δε θα πάρουν ποτέ ξεκάθαρη θέση για τίποτα ούτως ώστε να ικανοποιήσουν όλα τα πολιτικά φάσματα (δυνητικούς ψηφοφόρους). Καλομελέτα κι έρχεται και προς τα κάτω μεριά.

Eugenia said...

Agreed. I also feel the same about the gay pride parades. I don't see the point of them, in fact, I find them stupid. Some of my friends are gay, and I love them and respect them. But gay parades are a circus and I don't support them.

I am a videographer, but I don't get the rest of the Canon HV20 fanatics to camp outside of each photography store to convince (and annoy) customers to buy the HV20. ;)

rockordie said...

Εγώ ως πνεύμα αντιλογίας να αναφέρω ότι το gay parade έχει απίστευτο γέλιο και ας μην είμαστε τόσο ομοφοβικοί.
Μερικές φωτογραφίες από το gay parade του Amsterdam εδώ. Δείτε κόσμο, δεν είναι όλοι gay, απλά είναι show.

Eugenia said...

I don't think any of us is homephobe. As I mention I have gay friends who I love and respect. It's just that some of us don't care to see a parade celebrating the sexual preferences of some people. As I don't see national celebration parades as worthwhile either.

Celebrate when you've won over global warming, or found a cure for a terrible disease, or when you've won against an alien threat.

But celebrating in the streets about sexuality, or because you want to remember that 65 years ago you've won a battle against the (completely disorganized) Italians, it is stupid in my mind.

If I want to see a show, as you described the gay parades, I'd just go to Broadway. There is no reason to close down roads and annoy people who use the roads to transport themselves.

It's kinda silly really. The fact that you called us "homephobes" just because we don't see parades the way you do, it's a bit disconcerting and disturbing. So what does that mean? That we either support gays on whatever they do 1000%, or we are homephones? Is the Bush logic governs this too? "You are either with us or you are against us"? ;)

rockordie said...

Είπα "ας μην είμαστε" και όχι "ας μην είστε". Και εννοώ όλους στον κόσμο και όχι μόνο εσάς.

Με την ίδια λογική ας μην γίνονται ούτε παρελάσεις για τα καρναβάλια αφού μερικοί μπορεί να ενοχλούνται από ανθρώπους μεταφιεσμένους.
Ας μην γίνονται ούτε παρελάσεις και γιορτές όπως για την κατάκτηση του Euro γιατί μπορεί να μερικοί μπασκετικοί να παρεξηγηθούν.
Επίσης να απαγορευτούν οι μίνι φούστες και τα κοντά μπλουζάκια γιατί σοκάρονται οι χριστιανοί κτλ.

Όπως βλέπεις είναι πολύ εύκολο να πάρει η μπάλα πολλά και πολλούς αν αρχίσουν οι απαγορεύσεις ανάλογα με το τι γουστάρει ο καθένας.
Αυτό που λέω είναι ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει αρκεί να μην ενοχλεί τον άλλο, και δεν εννοώ να μην τον ενοχλεί με την έννοια του "προσβάλει" αλλά με την έννοια του "καταπιέζει".

Και θα εππιμείνω στο ότι η gay parade ήταν πολύ καλά οργανωμένη χωρίς x-treme και shocking καταστάσεις.

Eugenia said...

Now, you are taking my words kai tis diastrevlwneis. It is NOT about the shock value, don't change my words. I don't get shocked.

Stormrider said...

@phantasmak

ειλικρινά κάποιους απο τους μουσουλμάνους μετανάστες δεν μπορώ να τους καταλάβω.

Όπως όλοι οι οικονομικοί πρόσφυγες, φεύγουν απο μια κόλαση κι αντί να προσπαθήσουν να εγκλιμαστούν στον τρόπο ζωής της νέας τους πατρίδας προσπαθούν να την κάνουν σαν την προηγούμενη!

@rockordie+eugenia

απο την μία συμφωνώ ότι μπορεί ο καθένας να διαδηλώσει για το οτιδήποτε (στο βαθμό που δεν προξενεί ζημιά στους άλλους) απλά κατακρίνω το να διαδηλώνει κάποιος τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Έλεος δηλαδή.

Να κατέβω κι εγώ στο δρόμο να φωνάζω οτι μου αρέσουν οι μακαρονάδες. Έχω κάθε δικαίωμα να το κάνω αυτό αλλά να μην περιμένω να με πάρει και κανένας στα σοβαρά

Vaios said...

θα συμφωνησω με τον rockordie....αυτου του ειδους οι εκδηλωσεις ειναι περισσοτερο show.Και εσενα stormrider αφου σου αρεσουν οι μακαροναδες διοργανωσε ενα φεστβαλ μακαροναδας.Γιατι οχι?Να εισαι σιγουρος οτι θα σε τιμησουμε....