Saturday, August 19, 2006

Η παράνοια των αντικαπνιστών καταστέλει κοινωνικές ελευθερίες

δεν κατάλαβα; δεν θα προσλαμβάνουν οι εταιρίες καπνιστές;;;;;;;;
ξέρω ξέρω λίγο παλιά νέα αλλά χθες είχα μία κουβέντα γύρω από το θέμα.

εγώ ξέρετε τί αντιπροτείνω; να βάλουμε όλοι μία σβάστικα στο μπράτσο μας και να ξαναανοίξουμε το ένδοξο Νταχάου. γιατί όχι; αφού πρόκειται να καταλήσουμε ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ εργατικά δικαιώματα ας το κάνουμε με στυλ.

η γελοιότητα αυτών των ΓΡΟΘΩΝ των αντικαπνιστών έχει φτάσει σε σημείο να λένε ότι ο καπνιστής εργαζόμενος είναι λιγότερο παραγωγικός (κάνει διάλειμμα να καπνίσει -ΘΕΟΣ ΦΥΛΑΞΟΙ!) και είναι άρρωστος. ωραία λοιπόν, ας κάνουμε σαπούνια όλες τις γυναίκες (δε θα μείνουν έγκυες κάποια στιγμή;), όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ακόμη και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα ή διαβήτης (δεν θα χρειαστεί να κάνουν διάλειμα τις γνωστές τους ανάγκες;)

καλά ρε ΚΟΠΑΝΟΙ εδώ έχουν γίνει ΜΕΓΑΛΟΙ αγώνες για να προσλαμβάνονται όλες οι κοινωνικές ομάδες πχ αλλόθρησκοι, αλλοδαποί, ομοφυλόφιλοι, ανάπειροι, κτλ κτλ κι εσείς θα μας πάτε 100 χρόνια πίσω; Δεν είναι μόνο το ότι γίνεται κοινωνικός ρατσισμός, αλλά γεννά και όλο τον ψευτό-καθωσπρεπισμό και ρουφιανιά ενός φασιστικού καθεστώτος.

φυσικά και να απαγορεύεται το κάπνισμα στον χώρο εργασίας! είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ και ΩΦΕΛΙΜΟ για την δημόσια υγεία και για τους μη-καπνιστές. και να υπάρχουν χώροι για κάπνισμα είναι καλό για τους καπνιστές που θα μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα να χαλαρώσουν. Συμφωνούμε! ΑΛΛΟ αυτό κι ΑΛΛΟ να γίνονται διακρίσεις! Αλλά τα ΖΩΑ οι αντικαπνιστές, όπως και κάθε κομπλεξική πολιτική/κοινωνική ομάδα που την ενοχλεί να συμφωνούνε με αυτούς τους οποίους παλεύουν, είπαν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα!

τα όρια έχουμε αρχίσει να τα ξεπερνάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, όταν φτάνουν σε σημείο να νομοθετούν κάποια στελέχη αντικαπνιστικών εταιριών που μπορεί να χάσανε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο από καρκίνο νομίζουν ότι με αυτές τις υπερβολές θα το φέρουν πίσω. ΝΑΙ! τέτοιες συμπεριφορές μόνο εκεί ανάγονται!

κάποιοι σύνδεσμοι που βρήκα στα γρήγορα:
σύνδεσμος1
σύνδεσμος2
σύνδεσμος3

17 comments:

Ανδρέας said...

Δώσε κανένα link. Που και υπό ποιες προϋποθέσεις δε θα πορσλαμβάνουν οι εταιρείες καπνιστές;

Και ηρέμησε :)
Εδώ δεν έχει απαγορευτεί το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους ακόμα...

Stormrider said...

παραπομπή στο post

Phantasmak said...

Εδώ ήδη το έχουν κόψει παντού εκτός από τις παμπ και τα μπαρ. Στις παμπ θα το κόψουν του χρόνου και κάτι ακούγεται και για τις στασεις λεωφορείων.

Stormrider said...

στη Σκωτία ισχύει ήδη για τις παμπ και μπορώ να πω ότι αν κ αισθάνομαι λίγο άβολα μου αρέσει η αίσθηση του να μπαίνω σε ένα μέρος χωρίς να μυρίζει τσιγαρίλα.

για τις στάσεις των λεωφορείων πιστεύω ότι είναι άλλη μία βλακώδης υπερβολή

Ανδρέας said...

Mάλιστα.

Δε βλέπω που είναι η διάκριση. Η συζήτηση δεν γίνεται για τα αν θα πρέπει να προσλαμβάνονται καπνιστές άλλα αν θα μπορούν οι εργοδότες να συμπεριλάβουν στα κριτήρια πρόσληψης το αν ο υποψήφιος καπνίζει ή όχι. Ποια ακριβώς ατομική ελευθερία παραβιάζει αυτό παρακαλώ;

Stormrider said...

μα δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην αξιολόγηση πρόσληψης εξω-επιχειρησιακά κριτήρια είτε αυτά είναι τρόπος ζωής (κάπνισμα) είτε πολιτικές-θρησκευτικές πεποιθήσεις για τι τότε έχουμε διάκριση!

azrael said...

Καλημέρα. Σου εύχομαι να το κόψεις. Αυτό είναι το θέμα.

Βρωμερή συνήθεια , κάπνιζα επί 15 χρόνια.

Ανδρέας said...

Η σύγκριση με θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις είναι τουλάχιστον ατυχής. Θα θέλατε πολύ η καπνιστές να έχει το κάπνισμα την ίδια ισχύ και αξία με τις πολιτικές πεποιθήσεις - είναι ένα ωραίος τρόπος να δικαιολογείς στον εαυτό σου μια κακή συνήθεια - άλλα δεν είναι έτσι.

Η ελευθερία των πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων έχει κατοχυρωθεί επειδή προστατεύει και προάγει την κοινωνική ευημερία (έχει αποδειχτεί ιστορικά).

Το μόνο που προάγει το κάπνισμα, εκτός από την ατομική ευχαρίστηση, είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και τα καρδιακά νοσήματα. Και είναι μεν αποδεκτό να ευχαριστείς τον εαυτό σου όπως γουστάρεις, και ο εργοδότης όμως έχει το δικαίωμα να αναζητά υγιείς εργαζόμενους που θα είναι συγκεντρωμένοι στην εργασία τους (ως γνωστόν οι καπνιστές είστε junkies ελαφράς μορφής).

Μπορώ πάντως να φανταστώ πολλά επαγγέλματα στα οποία το κάπνισμα σαν κριτήριο δεν παίζει κάποιο ρόλο.

Αν πάντως σαν εργοδότης είχα μπροστά μου δυο ακριβώς ισοδύναμους υποψήφιους με μόνη διαφορά πως ο ένας καπνίζει αρκετά (π.χ. ένα πακέτο την ημέρα) θα προτιμούσα το μη καπνιστή και δεν θα το έχριχνα στην τύχη ακόμα κι αν για την υποψήφια θέση δεν εέπαιζε ρόλο το κάπνισμα. Στατιστικά, ο καπνιστής έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσει οπότε όλοι οι κόποι, το χρήμα και ο χρόνος για να εκπαιδευτεί και να εμπεδώσει τη δουλειά μπορεί να πάνε χαμένοι.

Stormrider said...

η επιλογή είναι επιλογή άσχετα με το τί λέμε στον εαυτό μας για να απαλλαχθούμε από τυχόν τύψεις, και ισχύει τόσο για το κάπνισμα όσο και για άλλα πράγματα όπως πχ ακραία πολιτικά/θρησκευτικά συστήματα.

εσύ αποκόπτεις το κάπνισμα από την ελευθερία επιλογών συγκρίνοντας κάτι γενικό (αξίες όπως ελευθερία έκφρασης) με κάτι επιμέρους (κάπνισμα ως πράξη) που φυσικά το κάνει εντελώς ευάλωτο:
"Η ελευθερία των πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων έχει κατοχυρωθεί επειδή προστατεύει και προάγει την κοινωνική ευημερία (έχει αποδειχτεί ιστορικά).
Το μόνο που προάγει το κάπνισμα, εκτός από την ατομική ευχαρίστηση, είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και τα καρδιακά νοσήματα."

Stormrider said...

α, επιπλέον αυτό που μπορεί να πει η εταιρία στην προκύρηξη της για πρόσληψη είναι "δεν επιτέπρεται το κάπνισμα στους χώρους μας και ούτε δίνουμε λεφτά για ειδικό χώρο καπνίζοντων με εξαερισμό κτλ κι αν σας αρέσει" πράγμα που το βρίσκω αρκετά δίκαιο, κι όχι να κάνει διακρίσεις σε βάρος μου.

Ανδρέας said...

εσύ αποκόπτεις το κάπνισμα από την ελευθερία επιλογών συγκρίνοντας κάτι γενικό (αξίες όπως ελευθερία έκφρασης) με κάτι επιμέρους (κάπνισμα ως πράξη) που φυσικά το κάνει εντελώς ευάλωτο

Εσύ το συνέκρινες με κάτι γενικό όπως οι πολιτικές πεποιθήσεις και απλώς επισήμανα πως μια τέτοια σύγκριση δε στέκει. Όπως συγκρίνεις επίσης το κάπνισμα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες. Αυτοί όμως που έχουν τις χρόνιες παθήσεις φυσικά δεν τις επέλεξαν, αδυνατούν να απαλλαχτούν από αυτές και δεν αντλούν καμιά ευχαρίστηση από αυτές. Είναι δε αξιοαθαύμαστοι όσοι από αυτούς δεν το βάζουν κάτω και δουλεύουν κανονικά και σαν ομάδα πρέπει να προστατεύονται σε κάποιο βαθμό.

Γενικά, μας παρουσιάζεις το κάπνισμα σαν κοινωνική ελευθερία και έχεις και το θράσος να απαιτείς από τον εργοδότη να αναλάβει το ρίσκο του κόστους που μπορεί να έχει η συνήθεια του καπνίσματος (λες και δεν του φτάνουν τα ρίσκα). Παρομοίως να απαιτούμε να προσληφθεί ο κάθε αλκοολικός επειδή αλλιώς παραβιάζουμε τις προσωπικές του επιλογές! Έχουμε τρελαθεί εντελώς;

Πάρτε το απόφαση οι καπνιστές: είστε ελεύθεροι να καπνίζετε, θα πρέπει να δεχτείτε όμως και τα τιμήματα που έχει μια τέτοια επιλόγη. Ένα από αυτά μπορεί να είναι και πως δεν θα είστε ανταγωνιστικοί στον εργασιακό χώρο όπως ένας μη καπνιστής.

Stormrider said...

"έχεις και το θράσος να απαιτείς από τον εργοδότη να αναλάβει το ρίσκο του κόστους που μπορεί να έχει η συνήθεια του καπνίσματος (λες και δεν του φτάνουν τα ρίσκα)."

Ε-Λ-Ε-Ο-Σ!!!!!!!!!!!!!!

ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΕΙΠΑ!!!! ότι το σωστό είναι να πει ο εργοδότης "εγώ δεν επιτρέπω το κάπνισμα, δεν αναλαμβάνω ευθύνη γι αυτό, ούτε ξοδεύω λεφτά για να ειδικές αίθουσες καπνίζματος κτλ κι αν σας αρέσει" αντί να ψαχουλεύει τα προσωπικά του κάθε υποψηφίου.

έτσι η ευθύνη μεταφέρεται στον υποψήφιο υπάλληλο!

Stormrider said...

καλά και μη το γ#$σουμε τώρα, να παρουσιάζονται οι καπνιστές ως άτομα που είναι 364 μέρες από τις 365 του χρόνου άρρωστοι στο κρεβάτι.

το αν αρρωσταίνουν οι καπνιστές συχνότερα (=απέχουν από την εργασία λόγω αυτού) επιβεβαιώνεται στατιστικά σε μεγάλο βάθος χρόνου

Eugenia said...

Stormrider is right to say that this is not something that a potential worker should make public via a CV/resume or elsewhere. It's a personal detail.

I believe that the employer should also have the right to not employ smokers though. He should clarify that his offered position is only for non-smokers.

You see, if is made paramount to always say if you are a smoker or not, this will eventually create bigotry. Think if everyone must state by law if he is a vegeterian or not, a vegan or not or a meat eater or not. Believe it or not, it's the same kind of thing. If in 200 years from now most people are vegeterians and there is such a law, that 10% of people who still eat meat they will be thought to be animals...

Kostas said...

Ο Stormrider έχει δίκιο, μέχρι που τραβάς την γραμμή δηλαδή? Στους καπνιστές? Στους χοντους? Σε αυτούς που έχουν καλό ιατρικό ιστορικό?

Ας το πάμε και ποιο πέρα. Σε αυτούς που τρώνε μόνο βιολογικά? Στους όμορφους και όμορφες?

Πλέον δεν υπάρχουν (ή θα σταματήσουν να υπάρχουν) δουλειές εφ όρου ζωής. Αυτό που έχει σημασία είναι τα skills.

Phantasmak said...

Και να σκεφτείς ότι κάποτε είχες και κάποια σιγουριά σε μια δουλειά αν είχες περάσει τα τριανταφεύγα.

καπνοφετιχιστής said...

ΠΕΣΤΑ ΜΕΓΑΛΕ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΗΞΑΝΕ!!!

Να πάνε να γαμηθούν οι αντικαπνιστές φασίστες!

Εγώ γουστάρω και S&M με μαστίγιο άμα λάχει! Μήπως θα με παίρνει μάτι το φασιστόμουτρο ο εργοδότης, για να με απολύσει, επειδή το μαστίγιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία;!;!;!

Άντε στο διάβολο, μαλάκες αντικαπνιστές! Η βλάβη της υγείας που μάς προκαλούν οι ξυνισμένες φάτσες σας όταν μας τα πρήζετε και δεν μας αφήνετε να ευχαριστηθούμε ένα τσιγαράκι, έχει μετρηθεί;;;

Να πάτε να γαμηθείτε! Εγώ δεν σας ζήτησα τον λόγο που τον παίρνετε από πίσω, εσάς ποιος σας ρώτησε αν γουστάρω εγώ καπνοφετιχισμό;! Πιάστε πράμα, εγώ έτσι την βρίσκω:

Smoke Signals--the ultimate smoking fetish site!

Female Celebrity Smoking List

Smoking Celebs.com-for those with the smoking fetishΟι Ινδιάνοι κάπνιζαν και χασικλώνονταν πέντε χιλιάδες χρόνια. Μέχρι να έρθουν οι λευκοί, ήταν μια χαρά.