Sunday, June 04, 2006

Τα ευρύτερα αίτια του εγκλήματος

γι άλλη μία φορά, οι προσπάθειες να γίνει κατανόηση της ψυχολογίας νεαρών δολοφόνων, καταλήγουν στην αναπαραγωγή των γνωστών γελοίων κλισέ τύπου "φταίνε τα video-games, η τηλεόραση, το διαδίκτυο" κτλ. γι άλλη μία φορά θα επαναλάβω ότι όλα αυτά είναι απλά εθελοτυφλία και υποκρισία.

καταρχάς, ποτέ μου δεν κατανόησα την κοινή παραδοχή ότι τα παιδιά είναι ανίκανα για κάτι κακό. εγώ πιστεύω ότι βιώνουν αισθήματα όπως το μίσος, η ζήλεια, η μισαλλοδοξία στην πιό καθαρή κι ακατέργαστη μορφή τους. στην περίπτωση της Βέροιας, έχουμε το κλασσικό σενάριο όπου οργανωμένη ομάδα παιδιών επιτίθεται σε κάποιο διαφορετικό ή χαρισματικό παιδί, είτε πετώντας πέτρες, είτε χειροδικώντας. αυτό συμβαίνει ΠΑΝΤΟΥ, απλά στην προκειμένη περίπτωση η μπουνιά/πέτρα (ή ότι άλλο ήταν) έτυχε να πετύχει "καλά" το στόχο της.
όλοι γενιούνται μισαλλόδοξοι και ρατσιστές και το να αλλάξεις την νοοτροπία ενός παιδιού γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν οι αντιλήψεις αυτές επικρατούν και στους ενήλικες. μην μου πείτε ότι η κατίνα μάνα ή ο κομπλεξικός πατέρας ενός από αυτά τα παιδιά ποτέ δεν ζήλεψε τον Άλεξ και δεν αναρωτήθηκε με φθόνο "πως γίνεται αυτοί οι λεχρίτες μετανάστες που δεν είναι έλληνες να είναι καλύτεροι από εμάς;"
αυτό είναι η πηγαία αιτία του κακού. όμως τα γεγονότα δεν έμειναν σε μία απλή συμπεριφορά μίσους ακριβώς γιατί δεν υπήρχε καμμία κοινωνική δομή να κάνει "damage control".

η πρώτη από αυτές τις δομές που έπρεπε να παρέμβει είναι το σχολείο. έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι το ελληνικό σχολείο είναι ο απόλυτος βόθρος κι επικίνδυνο για τα ικανά παιδιά. στην συγκεκριμμένη περίπτωση, κανείς δεν πήρε την πρωτοβουλεία να σταματήσει αυτά τα επεισόδια μίσους κάνοντας τους ανίξερους. αυτή φυσικά είναι πάγεια πολιτική των βρωμερών κοιλαράδων που έχουν ριζώσει στην δημόσια εκπαίδευση, αφού και στο δικό μου σχολείο γίνονταν συνέχεια πράξεις εγκληματικής φύσεων και πάντα ο σιχαμερός σύλλογος καθηγητών έκανε τα στραβά μάτια.

η δεύτερη είναι η ευρύτερη κοινωνία. σε πρώτη φάση χαμογελάω διαβολικά γι αυτούς που δεν σταματάνε να λένε ότι στις μικρές πόλεις υπάρχει "ανθρωπιά και αγάπη" σε αντίθεση με αυτές του "τρισκατάρατου" δυτικού κόσμου. γι άλλη μία φορά τα ηλίθια κλισέ συντρίβονται μπροστά στην ωμή πραγματικότητα: στην επαρχία επικρατεί "ο νόμος της σιωπής", "ο κόσμος το χει τούμπανο", "ομερτά", όπως θέλετε πείτε το. όλοι κάνουν τους ανίξερους ενώ ο θεός ξέρει, πέρα από την συγκάλυψη, πόσο ο ευρύτερος κύκλος της οικογένειας του άτυχου παιδιού με τη ζήλεια και το μίσος του συντέλεσε στο ίδιο το έγκλημα.

αλλά φοβάμαι ότι δεν θα διδαχθούμε τίποτα από όλα αυτά. θα ξεκινήσει γι άλλη μία φορά ένα "κυνήγι μαγισσών" ενάντια στην τηλεόραση, μουσική, videogames κτλ και κανείς δεν θα κοιτάξει τουλάχιστον τα μούτρα του στον καθρέπτη, γιατί για τα παιδιά του ούτε λόγος. να τους δίνουμε λεφτά για φαϊ, ρούχα, φροντιστήρια και "καθαρίσαμε" με τα καθηκοντά μας ως γονείς.

15 comments:

Ergotelina said...

Εναντια σε κατι internet cafe...

Eκει συχναζουν κατι τετοιες
συμμοριες..

το σχολειο κοιμαται...

οι συνδικαλιστες
ξερουν καλυτερα..

Ανδρέας said...

Καλά, αν μου πει κανένας πως φταίνε τα video games θα τον δείρω επιτόπου και θα του πως ...παίζω πολύ Unreal Tournament στο PS2.

unclejack said...

@ ergotelina: τί ήταν αυτό "οι συνδικαλιστές ξέρουν καλύτερα"??
α. Αισχρό
β. Λογικό Σκάνδαλο

@ σπαίκλας: μετά απο χρόνια θεραπεία και πλύση εγκεφάλου, ξεκόλλησα απο τα fps, όσο είναι καιρός κόψε (αλλά για αυτό που λές, συμφωνό και επαυξάνω!!)

@ storm: δεν σχολιάζω ακόμα το γεγονός, γιατί θέλω να δω που θα βγεί θα επανέρθω σε αυτό.

Οσο για αυτό που λές για τα σχολεία, δεν μπορώ (και πιστεύω κάθε λογικός άνθρωπος) να διαφωνήσω.

Optimus said...

Πολύ καλό άρθρο. Μακάρι να έδινε ο κόσμος περισσότερη σημασία σε αυτά που λες. Πολλές φορές στο παρελθόν με εκνεύριζαν τέτοιες απόψεις ότι τα games και οι υπολογιστές φταίνε και προσπαθούσα να προστατεύσω το hobby μου. Αργότερα όμως κατάλαβα κάτι που και εγώ ο ίδιος δεν έβλεπα. Ότι έτσι απομακρυνόμαστε περισσότερο από τα πραγματικά προβλήματα. Ακόμα και εγώ παγιδευόμουνα στην ανάλυση αν ο υπολογιστής με κάνει έτσι όπως είμαι αντί να βρω τον εαυτό μου. Πάντα βρίσκει ο πολύς ο κόσμος ένα αντικείμενο για να του κολλήσει κάποιο φτέξιμο, έτσι όμως ξεχνάμε τι συμβαίνει πραγματικά στον εσωτερικό κόσμο ή γύρω από το περιβάλλον του θύτη/θύματος/συμβάντος. Ξορκίζουμε το "κακό" και έτσι βάζουμε περισσότερο στην αφάνεια τα πραγματικά αίτια. Και αυτές οι κρίσεις μπορεί να μπερδεύουν και το ίδιο το θύμα της ιστορίας..

υ.γ. Σπασίκλας, παίζεις UT; Μου τα έχουν ζαλίσει όλοι με το counter strike, UT player ούτε για δείγμα, έχω χρόνια να παίξω με μεγάλη παρέα.
υ.γ.2. Ναι, τα fps πολύ κάψιμο, τώρα το άλλαξα και πέρασα στα rpg, παίζω oblivion, ακόμα μεγαλύτερο κάψιμο. Τουλάχιστον τα πρώτα τα τερματίζεις σε 2-3 μέρες και ησυχάζεις. Uninstall έπειτα και πιάνεις ότι δουλειά άφησες πίσω. Ή μάλλον relax για μισή μέρα γιατί το κεφάλι μου γίνεται σκατά..

Stormrider said...

@optimus
το oblivion ήταν πάρα πολύ μικρό (το βασικό quest για την ακρίβεια) μετά το ψιλοπαράτησα επειδή βαριόμουν να ανεμογυρίζω κάνοντας μικρο-quest (=τσατσιλίκια)

Loreley-lucyluce said...

Καλησπέρα!
Συμφωνώ για τις ευθύνες γονέων και κοινωνικού σώματος που περιλαμβάνει και τους εκπαιδευτικούς.
Παλιότερα είχα κάνει ποστ για την ταινία los olvidados, που κατά μιά τρελλή σύμπτωση πραγματεέυεται το ίδιο ακριβώς θέμα.
Ακούσια ανθρωποκτονία από συμμορία ανηλίκων και η συγκάλυψή της από την τοπική κοινωνία για να μη μπλέξουν...
Το compilation που ήθελα να γράψω το αφήνω για πιο εύθετο χρόνο, που η διάθεση θα ξαναγίνει καλοκαιρινή..
:-)

Loreley-lucyluce said...

Καλησπέρα!
Συμφωνώ για τις ευθύνες γονέων και κοινωνικού σώματος που περιλαμβάνει και τους εκπαιδευτικούς.
Παλιότερα είχα κάνει ποστ για την ταινία los olvidados, που κατά μιά τρελλή σύμπτωση πραγματεέυεται το ίδιο ακριβώς θέμα.
Ακούσια ανθρωποκτονία από συμμορία ανηλίκων και η συγκάλυψή της από την τοπική κοινωνία για να μη μπλέξουν...
Το compilation που ήθελα να γράψω το αφήνω για πιο εύθετο χρόνο, που η διάθεση θα ξαναγίνει καλοκαιρινή..
:-)

Loreley-lucyluce said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Stormrider said...

@λούσυ
καλησπέρα! το είδα το ποστ...
το compilation όποτε θες! περιμένω :)

User83 said...

Τρελά πράγματα...σε μας έχουν βγει όλα τα νερτντς της σχολής μου και έχουν κατατρομάξει... ένας έλεγε για θανατική ποινή ανεξαρτήτου ηλικίας! (τελικά το sleepers μόνο η γενιά μας το έχει δει;). Πρέπει να διαβάσετε τι λένε ότι φταίει το fame story και η τηλεόραση!!Και το λένε παιδιά 19 χρονών... Αυτοί είμαστε... Το μόνο που χρειάζεται είναι παιδεία..από οικογένεια και σχολείο. Δεν νομίζω και τα παιδιά να το είχαν προμελετήσει κι όλας. Αλλά η έλλειψη υπευθύνοτητας των πράξεών μας είναι το πρόβλημα εδώ. Αλλά όταν οι γονείς καμαρώνουν που τα παιδιά τους είναι μάγκες και θα επιζήσουν σε αυτόν τον σκληρό κόσμο, τέτοια μυνήματα περνούν στα παιδιά τους. Live and let die

Stormrider said...

@γιούσερ-ογδόντα-τρία
δεν ήταν προμελετημένο, έκατσε η στραβή. αλλά αφού έκατσε, δεν υπήρξε κανείς να οδηγήσει το άτυχο παιδάκι σε νοσοκομείο, αντιθέτως καθοδήγησε τα παιδιά στο να το συγκαλύψουν. φρίκη

Optimus said...

@stormrider

Ναι, από όσο έχω παίξει μέχρι τώρα, έχω την εντύπωση ότι το oblivion το πετσοκόψανε όσον αφορά το μέγεθος του κόσμου και κάποιες άλλες λεπτομέριες σε σχέση με τα προηγούμενα της elder scrolls σειράς (Έχω παίξει μόνο το daggerfall). Άραγε μόνο αυτός είναι ο χάρτης στο oblivion; Μικρός μου φαίνεται. Άντε να κάνω μισή ώρα για να πάω από τη μια άκρη του χάρτη στην άλλη. Το dagerfall μου λένε έχει έναν χάρτη με πραγματική έκταση όσο η Αγγλία!

Ανδρέας said...

@optimus

Το UT είναι από τα λίγα παιχνίδια που έχω σε PS2. Έχω χρόνια να το παίξω. Την τιμητική είχε πάντα η Λάρα. Πρόσφατα τελείωσα το Legend.

Anonymous said...

I'm impressed with your site, very nice graphics!
»

Anonymous said...

I find some information here.