Thursday, May 15, 2008

Μίκης Θεοδωράκης my ass

  Ειλικρινά έχω σιχαθεί αυτή τη νοοτροπία του "ΟΦΕΙΛΕΙΣ να σου αρέσει ο Θεοδωράκης". Κι ΟΧΙ ΑΠΛΑ η μουσική του, αλλά και να τον θαυμάζεις ως άνθρωπο.

  Όσον αφορά τη μουσική του, τί να πω, γούστα είναι αυτά. Εμένα δεν μου αρέσει. Το πραγματικά τραγικό στην όλη ιστορία είναι η πλύση εγκεφάλου που τρώμε απο μικροί, οτι δηλαδή κριτήριο επιπέδου μουσικής παιδείας είναι το πόσο σου αρέσει ο εν λόγω συνθέτης. Πρόσφατα σε ένα τραπέζι άκουσα ένα κοριτσάκι να λέει το γνωστό ποιηματάκι που του μάθαν οι γονείς του: "...εγώ αηδιάζω με τη σύγχρονη μουσική, ακούω μόνο Θεοδωράκη...". Εκεί ήταν που  έπρεπε να παρέμβαινα εγώ και να της έλεγα "άντε άκου καμμιά Shakira και Madonna κοριτσάκι μου, που θα μπεις απο τώρα στο λούκι της ψευτοκουλτούρας!..."

  Όσον αφορά το άτομο, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ανατριχιαστικά: ο γνωστός διμούτσουνος σταλινιστής κουμμουνοφασίστας, ο μάστορας του διπλού ταμπλώ και του λαϊκισμού. Άλλοτε εργατοπατέρας, άλλοτε εθνοπατέρας, άλλοτε εξολοθρευτής των Εβραίων κι άλλοτε χριστιανοταλιμπάν. Ποιός θα ξεχάσει την δήλωση του για την καταστροφή της Ν. Ορλεάνης οτι είναι Θεία Τιμωρία ενάντια στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (που για κάποιο λόγο την πλήρωσε η φτωχολογιά);; Για να μην αναφέρω καν το γράμμα στην εκπομπή του επίσης αθλιοτάτου Λαζόπουλου.

  Είναι προφανές οτι αυτό το ραμολιμέντο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως λαμπρός εκπρόσωπος της ελληνικής μουσικής στο παγκόσμιο στερέωμα. Ποιός είναι αυτός; Αυτό σε ξεχωριστό post.

6 comments:

Eugenia Loli said...

PERFECTLY said. I feel EXACTLY the same about him. I *hate* his music, and I can't stand him as a person either. I don't need to personally know him, his actions and sayings over the years have ruined it for me.

Elias said...

Επιτρέψτε μου να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου:
Το 1997 πήγα για πρώτη φορά στη ζωή μου στο Πέραμα, περνώντας από Δραπετσώνα και από άλλες φτωχές περιοχές του Πειραιά. Μου βγήκαν τα μάτια έξω. Είχα μείνει μ’ ανοιχτό το στόμα και μονολογούσα συνέχεια: «Μα καλά, πώς ζούνε αυτοί οι άνθρωποι εδώ;…»

Θέλω να πω, όλοι ξέρουμε ότι στην Ινδία, στη Βραζιλία και αλλού υπάρχουν παραγκουπόλεις και απίστευτη φτώχεια. Δεν τα φανταζόμαστε όμως όλα αυτά σε μία ώρα απόσταση από την Πλατεία Συντάγματος.

Σκεφτείτε τώρα στα χρόνια του ’60, που οι αντιθέσεις ήταν ακόμα πιο έντονες. Εκατομμύρια Αθηναίοι έκαναν τη –λιγότερο ή περισσότερο– τακτοποιημένη ζωή τους, μη θέλοντας καν να σκεφτούν ότι λίγο πιο μέρα από τη μακαριότητά τους ζούνε οι άθλιοι του Ουγκώ. Κάποια από τα παλιά τραγούδια του Θοδωράκη, «στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή κ.λπ.», έκαναν πολύ μεγάλο έργο. Τόνιζαν ότι υπάρχει και μία καλά κρυμμένη πίσω αυλή της Αθήνας, έδιναν φωνή στους κολασμένους της πρωτεύουσας.

Προσωπικά τότε μόνο το κατάλαβα την αξία των τραγουδιών εκείνων, όταν είδα με τα μάτια μου το Πέραμα και τη Δραπετσώνα. Γι’ αυτό και μόνο συγχωρώ τον Θοδωράκη, δεν μπορώ να τον μισήσω πραγματικά ό,τι κι αν πει ή ό,τι κι αν κάνει.

Elias said...

Όσο για τη μουσική του... περί ορέξεως κ.λπ.
Η "Νήσος των Αζορών" (και 2-3 άλλα) καλό δεν είναι;

Eugenia Loli said...

In all fairness, some of his early, 60s music, is kinda listenable, but not my cup of music really.

spooky said...

Και κάτι ακόμα: οι νοικοκυρεμένοι, τακτοποιημένοι κλπ, έκατσαν μια χαρά να τους εξουσιάσουν κάτι δοσίλογοι και ταγματασφαλίτες (Παπαδόγκωνας, Παπαδόπουλος κλπ κλπ κλπ).

Σε ό,τι αφορά την "αριστερά" τώρα, το ΚΚΕ με άτομα σαν το Ζαχαριάδη και το Βαφειάδη έπαιξε αρκετά βρώμικα παιχνίδια (ιδίως σε ό,τι αφορά το μακεδονικό, όπως αναφέρω σε παλιότερες δημοσιεύσεις μου στο ιστολόγιό μου).

Ο Θεοδωράκης έδωσε φωνή σε όλους όσους μπήκαν στο περιθώριο στη μετεμφυλιακή (εμφύλιος πόλεμος στην Ψωροκώσταινα: δυο πουτάνες είπαν ν'ανοίξουν δικό τους μπουρδέλο και πιαστήκανε μαλλί με μαλλί γιατί διαφωνήσανε στο ποιον θα βάλουν νταβατζή) μας πραγματικότητα, επειδή ακολούθησαν τη "λάθος" πλευρά.

Ο Θεοδωράκης έκανε - με την τεχνοτροπία που γνώριζε και υπηρετούσε - ό,τι ακριβώς κάνουν σήμερα οι Active Member. Σε ό,τι αφορά δε τις δηλώσεις του τα τελευταία χρόνια, η τελευταία εύστοχη δήλωσή του ήταν η καταδικαστική του ιαχή κατά της βορβορώδους, ρατσιστικής και μισελληνικής Παλαιάς Διαθήκης, δήλωση που τον έβαλε στο στόχαστρο των υπερασπιστών της ιδιότυπης ασυλίας που χαίρει το Ισραήλ. Από εκεί κι έπειτα, γέρασε και κάπου δεν την πολυπαλεύει πια (όπως απέδειξε και η συνεργασία με τον Ρέμο).

Anonymous said...

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,A片,A片,情色,A片,A片,情色,A片,A片,情趣用品,A片,情趣用品,A片,情趣用品,a片,情趣用品

A片,A片,AV女優,色情,成人,做愛,情色,AIO,視訊聊天室,SEX,聊天室,自拍,AV,情色,成人,情色,aio,sex,成人,情色

免費A片,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛

情色文學,色情A片,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,言情小說,愛情小說,AV片,A漫,AVDVD,情色論壇,視訊美女,AV成人網,成人交友,成人電影,成人貼圖,成人小說,成人文章,成人圖片區,成人遊戲,愛情公寓,情色貼圖,色情小說,情色小說,成人論壇

免費A片,AV女優,美女視訊,情色交友,色情網站,免費AV,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,成人影片,情色網

A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,.18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人網站,成人圖片,AV女優,成人光碟,色情,色情影片,免費A片下載,SEX,AV,色情網站,本土自拍,性愛,成人影片,情色文學,成人文章,成人圖片區,成人貼圖