Saturday, March 27, 2010

Οι "ειδικοί" εκτιμούν

... το κακό τους το καιρό.

Όταν η ελληνική τρισάθλια δημοσιογραφία κάνει επίκληση σε αυθεντία λέγοντας "ειδικοί λένε/εκτιμάνε/προβλέπουν κτλ", πάντα αναρωτιόμουν σε ποιούς αναφέρονται. Φυσικά, ο τυπικός έλληνας ρουφιάνος δημοσιογραφίσκος αρέσκεται πάντα στο να κάνει μεγαλόστομες προβλέψεις, χωρίς ποτέ να αναφέρει τις πηγές του. Μερικά παραδείγματα:

Οι "ειδικοί" λοιπόν κάποτε λέγανε οτι θα πεθάνουμε όλοι απο κάποια αρρώστια (AIDS, γρίπες πτηνών και χοίρων κτλ). Για την ιστορία, κάτι τέτοιο ποτέ δεν γράφτηκε σε κανένα επίσημο ιατρικό περιοδικό.

Οι "ειδικοί" που προβλέπανε το 90' οτι στην αρχή του επόμενου αιώνα η Microsoft θα έχει γίνει παγκόσμιο μονοπώλιο χωρίς κανέναν αντίπαλο (γιατι έτσι είναι ο καπιταλισμός και η ρουφιάνα η τεχνολογία). Τώρα όλοι είμαστε μάρτυρες του ανταγωνισμού MS-Google-Apple-open source.

Οι "ειδικοί" προβλέπανε το τέλος του βιβλίου, με την άνοδο του διαβολικού ίντερνετ. Μέχρι που βγήκε το "Χάρυ Πότερ" κι όλα τα παιδιά ήταν με ένα βιβλίο στο χέρι. Μέχρι που βγήκε ο "Κώδικας ντα Βίντσι", που τον διάβασε μέχρι και η τελευταία ελληνίδα μπίμπο. Το δε Amazon έγινε βιομηχανία εκατομμυρίων, ανεβαίνωντας σε διασημότητα ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το internet.

Οι "ειδικοί" προβλέπανε πολέμους, καταστροφές, πλημμύρες, μετεωρίτες κτλ... μα πού τα ξέρουν όλα αυτά; μα ποιός είναι τελικά αυτός ο "ειδικός" που όλοι οι έλληνες δημοσιογράφοι μας παραθέτουν την σοφία του; Ας δώσουμε λοιπόν έναν ορισμό:

"Ειδικός θεωρείται στον ελληνικό Τύπο αυτός που κάνει μία random απαισιόδοξη πρόβλεψη, τέτοια ώστε να επιβεβαιώνει τον λόγο ύπαρξης είτε α) του παπά της ενορίας μας είτε β) του γραμματέα του τοπικού γραφείου του ΚΚΕ."

Φυσικά, μία μεγάλη κατηγορία "ειδικών" είναι αυτοί που γράφουν στα τρισάθλια "εκλαϊκευμένης επιστήμης" περιοδικά όπως το γλοιώδες "Focus" (για το ελληνικό μιλάω, όχι το γερμανικό), καθώς και στον ελληνικό "ειδικό Τύπο" (RAM, 4τροχοί, κτλ). Αυτοί συνήθως είναι σαπιοκοιλιάδες ξερόλες 60άρηδες που βγάλαν λεφτά απο την μεταπολίτευση και την είδαν φωστήρες.

Ξεχάστε λοιπόν την παράθεση πηγών όταν κάνετε "επίκληση στην αυθεντία" κάποιου. Κατα την σύγχρονη δημοσιογραφική δεοντολογία, μία δήλωση όπου φέρει συναισθηματική φόρτιση ή/και ιδεολογική επιβεβαίωση σε αυτούς που τη διαβάζουν, καθίσταται αυτόματα έγκυρη.

2 comments:

Sourotiri said...

Να προσθεσω φυσικα και τις εκτιμησεις των ειδικων οτι θα αφανιστει ο μισος πληθυσμος της γης απο το μεγαλο κακο που θα μας εβρισκε και ακουγε στο ονομα "Η1Ν1", οπως επισης και ολα τα παρομοια που ειχαν ακουστει πριν, τρελες αγελαδες, τρελα ψαρια, τρελα κοτοπουλα και ξερω 'γω τι αλλο.

Συμφωνω μεχρι τελειας στο κειμενο σου. Νισαφι πια.

J D Rennison said...

Πάντως κανά δύο φορές που ο βρετανικός τύπος ανέφερε την "αυξημένη απειλή βρώμικης βόμβας", από το "καλά, μαλακίες" που είναι η default μου απάντηση απλώς σκέφτηκα "όλους εδώ τους άφησαν να έρθουν, τι περίμεναν;"