Tuesday, July 29, 2008

Το Dark Knight ΚΟΒΕΙ ΚΩΛΟΥΣ

για την ακρίβεια είναι αυτό που λέμε pinnacle of human achievement: καλύτερο κι απο την ανακάλυψη του τροχού, την Ακρόπολη, την Μόνα Λίζα, τα εμβόλια, τα ταξίδια στο Διάστημα.

Κρίμα που στην πόλη μου δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη ο κινηματογράφος (=το καλοκαίρι έχουμε ένα θερινό που παίζει μια ταινία όλη τη σαιζόν -το Mamma Mia φέτο..) έτσι αναγκάστηκα να μπω στην μιζέρια του να ψάχνω ένα σοβαρό camrip... Μετά απο trial and error βρήκα μία καλή έκδοση με ανεκτή αναλογία seeders/leechers (την LTT) κι έμεινα έκθαμβος μπροστά σε αυτό το θείο δημιούργημα.

Η αλήθεια είναι οτι αυτό το νέο κύμα των τελευταίων χρόνων του να βγαίνουν ταινίες με βάση κάποιο κόμικ δεν έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα: τα Spiderman, Hulk κι Xmen είναι μετριότατα ενώ κάτι εκτρώματα όπως το Fantastic Four πρέπει να απαγορευθούν με εντολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το δε Iron Man κάτι έλεγε, αλλά το χαρακτήριζες πολύ ωραίο μόνο βάζοντας το δίπλα στις βλακείες που είχαν βγει πριν.

Αλλά το Dark Knight... ειλικρινά δεν έχω δει ποτέ τόσο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ συνδυασμό φαντασίας κόμικ και ρεαλισμού. Οι δημιουργοί της ταινίες ξέφυγαν τελείως απο την τεχνοτροπία που ήθελε αυτούσια την μεταφορά τόσο της αισθητικής (καταλήγωντας να είναι η ταινία μία αποκριάτικη παρέλαση) όσο και των χαρακτήρων του κόμικ (καταλήγωντας να είναι γελοίοι και να απευθύνονται σε 5χρονα και καθυστερημένους). Αντιθέτως, σκέφτηκαν πώς θα ήταν αν υπήρχε η μυθολογία του Batman σε μία πραγματική αμερικάνικη πόλη.

Έτσι, ο Batman δεν είναι μία αστεία φιγούρα με αποκριάτικη στολή που αναρωτιέσαι ποιός τον παίρνει στα σοβαρά, αλλά μία σκοτείνη, τρομακτική κι επιβλητική φιγούρα. Τα όπλα του δεν είναι βγαλμένα απο κινούμενα σχέδια των Looney Tunes αλλά ρεαλιστικότατα gadgets που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι εξοπλισμός ειδικών δυνάμεων. Αυτό που με έστειλε τελείως, είναι το πώς αποκτά την αίσθηση sonar που έχουν οι νυκτερίδες μέσω του δικτύου τηλεπικοινωνιών της πόλης. ΑΠΛΑ ΙΔΙΟΦΥΕΣ!!! Και η φωνή του φυσικά... απίστευτη!..

Όσο για τον Joker, τί να πω. Όταν πρωτοάκουσα οτι θα τον υποδυόταν ο Heath Ledger μπορεί να είχα φρικάρει (ειδικά αν σκεφτεί κανείς προκάτοχος του ήταν ο Jack Nickolson) αλλά η ερμηνεία του απλά με κόλλησε στον τοίχο. Ο Joker δεν είναι σε αυτήν την ταινία ο γραφικός παλιάτσος, ο καραγκιόζης-κακός των αμερικάνικων ταινιών, ή ο comic-relief character. Είναι απο την κορφή ως τα νύχια ένας σχιζοφρενής, διεστραμμένος, ψυχανώμαλος που λατρεύει το Χάος και θέλει να το σκορπίσει παντού.

Στα ίδια περίπου υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και οι υπόλοποι χαρακτήρες της ταινίας, τους οποίους εξάλλου πλαισιώνουν και καταπληκτικοί ηθοποιοί: Micheal Cain, Gary Oldman και Morgan Freeman.

Τώρα, η ταινία αυτή είναι καλύτερη απο την αξέχαστη μεταφορά του 1989 απο τον φοβερό και τρομερό Tim Burton; Για μένα ναι. Μπορεί να μην έχει την γκόθικ αισθητική του Burton, τον υπέροχο Micheal Keaton, έναν τιτάνα όπως τον Nickolson ή τα υπέροχα μουσικά θέματα του Danny Elfman, αλλά είναι πιο ώριμο, πιο σκοτεινό, πιο απαισιόδοξο, πιο σοβαρό, πιο αρρωστημένο.

Και φυσικά ο Christian Bale είναι θεός.

7 comments:

Antonios said...

καταρχήν, ο μπατμαν είχε εξαρχής ενήλικη εκδοχή ακόμα και στην κόμικ βιβλιογραφία του. π.χ. "batmam year one" kai "batman the dark night returns" του frank Miller ή το "Long Halloween" toy Loeb. Θέλω να πω οτι σε αντίθεση με τα αλλά κόμικ που δεν είχαν ούτως η άλλως που να στηρίξουν τους ήρωες τους το batman είχε υπόβαθρο.

Τώρα σύγκριση με την ταινία του Burton δεν μπορεί να γίνει καθώς έχουν τελείως διαφορετική οπτική. Το ένα είναι παραμύθι αλλα Βθρτον και το άλλο Θρίλερ. Η ταινία του Νόλαν είναι ποιο κοντά στο κόμικ, του Burton με απογοητεύει σε πιστότητα αλλά είναι ένα ακόμα γλυκόπικρο παραμύθι αλλα Burton.

Sourotiri said...

μπορεις μηπως να γραψεις το ακριβες filename του αρχειου που κατεβασες;

Ανδρέας said...

Εγώ βρήκα το ίδιο καλό και το Batman begins.

Ζηλέυω πάντως τρελά όσους το είδαν σε IMAX.

Stormrider said...

@antonios
πράγματι το batman έχει πολύ μεγαλύτερο υπόβαθρο απο οτι τα υπόλοιπα κόμικς, γι αυτό και πάντα το προτιμούσα.

γενικά θεωρώ οτι στο batman σκιαγραφήθηκε καλύτερα το μοντέλο της διττής προσωπικότητας του ήρωα, κι όλα τα υπόλοιπα που ακολούθησαν απλά είναι παραλλαγές του.

@sourotiri
The.Dark.Knight.[2008.Eng].Telesync.DivX-LTT

αλλά δοκίμασε και το
The.Dark.Knight.PROPER.TS.XViD-mVs
είναι 2 αρχεία (1.2GB σύνολο) δεν το χω δει, αλλά λενε οτι έχει ακόμη καλύτερη ποιότητα. είναι επίσης και το μόνο που βρίσκεις υπότιτλους.

@ανδρέας
καλά, αυτά είναι άλλα κόλπα. Εδώ στη πόλη μου σοβαρό σινεμά δεν έχουμε, ουτέ καν μπαίνω στην διαδικασία να ονειρεύομαι IMAX...

Eugenia said...

Heh, I am a Marvel fangirl. I just don't like DC's comics almost at all. Batman is not too bad of an idea, but the Superman, catwoman etc, I never liked them. On the other hand, I find a lot of depth on the Marvel characters.

This movie is the best super-hero movie ever though. One interesting thing about the writer/director, Christopher Nolan. He is the favorite director of most directors. Which I think says a lot.

Ο Αιρετικός - The Heretic said...

Ο Batman είναι ίσως ο μόνος υπερήρωας που έχει μια σχετικά ρεαλιστική ιστορία στο υπόβαθρό του και που θα μπορούσε ΙΣΩΣ κάποιος να γίνει σαν κι αυτόν. Άντε, να βάλουμε και τον Τιμωρό (The Punisher) στο παιχνίδι. Ο Σούπερμαν είναι εντελώς για μπάτσες. Ένας εξωγήινος με τρελή αλλεργία στην παρουσία ενός ορυκτού... Έλεος.

Αλλά ωραιότατη σάτιρα κάνανε σε όλο το συνάφι των υπερηρώων οι δημιουργοί του Least I Could Do:

Με χρονολογική σειρά...

http://www.leasticoulddo.com/comic/20080714

http://www.leasticoulddo.com/comic/20080715

http://www.leasticoulddo.com/comic/20080716

http://www.leasticoulddo.com/comic/20080717

http://www.leasticoulddo.com/comic/20080718

http://www.leasticoulddo.com/comic/20080719

http://www.leasticoulddo.com/comic/20080721

http://www.leasticoulddo.com/comic/20080722

http://www.leasticoulddo.com/comic/20080723

http://www.leasticoulddo.com/comic/20080724

http://www.leasticoulddo.com/comic/20080725

http://www.leasticoulddo.com/comic/20080726

Όλα τα λεφτά, ε; Ειδικά το "kryptonite yo-yo"!

Stormrider said...

χαχααχ πολύ πλάκα τα links