Wednesday, August 22, 2007

Υλιστικός Εσχατολογισμός

Πάντα αναρωτιόμουν γιατί τα εκλογικά σώμματα των κουμμουνιστών και των ακροδεξιών συνδέονται τόσο στενά. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μεγάλες συναλλαγές ψηφοφόρων μεταξύ ΚΚΕ-ΝΔ/ΛΑΟΣ, φασιστόμουτρα τύπου Τσάκαλου χρησιμοποιούν αριστερή ρητορική, άτομα όπως η πανάθλια Κανέλλη εμφανίζονται δίπλα-δίπλα με Λιακόπουλους/Χριστόδουλους, ενώ γεροξεκούτηδες "εργατοπατέρες" όπως ο Μίκης Θεοδωράκης ή ο μακαρίτης Φλωράκης σε δηλώσεις τους έχουν ταχτεί ανοικτά υπερ της ΝΔ, με τον πρώτο να ενστερνίζεται ακόμη και τον εθνικισμό ή τον αντισημιτισμό.

Γιατί λοιπόν οι αφόρητα σκληροπυρηνικοί αριστεροί βρήσκουν πλέον καταφύγιο στην Δεξιά; Είναι απλά μία σύγκληση απόψεων ανελευθερίας;

Η απάντηση έρχεται μελετώντας το φαινόμενο απο την ανάποδη, παρατηρώντας τις κοσμοθεωρίες των ακροδεξιών. Και πράγματι, οι περισσότερες στηρίζονται στην Εσχατολογία, με κύριο πυρήνα την καταστροφή του κόσμου και την Αποκάλυψη. Μάλιστα, σε πάρα πολλούς σκληροπυρηνικούς κύκλους ρεπουμπλικάνων των ΗΠΑ, υπάρχουν τερατώδεις θεωρίες όπου υποστηρίζουν τον πόλεμο και την καταστροφή με απώτερο στόχο να φέρουν πιο γρήγορα την Αποκάλυψη, άρα και την σωτηρία των ευσεβών επι της Γης!!!

Το τελευταίο πραγματικά με συγκλόνισε, με αποτέλεσμα να το μελετήσω περισσότερο ψάχνοντας αναλογία με άλλους πολιτικούς χώρους. Και πράγματι, ανακάλυψα σε αριστερούς κύκλους θεωρίες που λένε, οτι αφού ο Μαρξ προέβλεψε την πτώση του Καπιταλισμού, στηρίζοντας την Δεξιά επιταχύνουμε την άφιξη της Επανάστασης!!!

Φυσικά αυτό δεν αποτελεί σε καμμία περίπτωση επίσημη θέση του ΚΚΕ, αλλά βλέπουμε ότι ακόμη και στην περίπτωση του απόλυτου υλισμού και πραγματισμού που εκφράζει ο Κουμμουνισμός, υπάρχουν ιδεολογίες που στηρίζονται σε εσχατολογικές προσδοκίες. Είναι μία ιδιότυπη μορφή αίρεσης, ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους των παρηκμασμένων μαρξιστών που μη έχωντας συνέλθει από την πτώση του Υπαρκτού (καθ'ότι ο 50άρης ελληναράς της μεταπολίτευσης ποτέ δεν πρόκειται να παραδεχτεί ότι ίσως έκανε λάθος) και βλέπωντας την αλματώδη ανάπτυξη του υπόλοιπου κόσμου, καταφεύγει σε κάθε λογής παρα-θεωρίες.

Λέτε όλοι αυτοί οι σύγχρονοι πολιτευτές όπου με την πρώτη ευκαιρία δίνουν διαπιστευτήρια για το "αριστερό παρελθόν" τους και το "προοδευτικό" παρόν τους, να πιστεύουν τέτοια πράγματα;

15 comments:

Γιώργος Μαργαρίτης said...

Απλά με έστειλες!

Anonymous said...

Διάβασα σήμερα το μπλογκ σου. Γενικά τα κείμενα είναι ενδιαφέροντα και καλογραμμένα.

Αλλά από τον τρόμο που απευθύνεσαι σε μερικούς σχολιαστές φαίνεται να είσαι πολύ μεγάλος μαλάκας.

Κομπλεξικός, ξερόλας μαλάκας για την ακρίβεια.

Αλήθεια, είχες ποτέ αμφιβολίες για τον εαυτό σου και τις απόψεις σου;

Αναρωτήθηκες ποτέ μήπως έχουν κάποιο δίκιο και οι άλλοι από καμιά φορά;

Μάλλον όχι. Μαλάκας που λέγαμε...

Αλλά δεν πειράζει. Στη χώρα που ζεις θα έχεις πολύ παρέα και στο μέλλον!

Α, και μην ξεχάσεις: πάνε γλύφε εκεί που παλιά έφτυνες (Δήμου κλπ.). Είναι καλό για τα hits σου!

vpapanik said...

@anonymous : Δηλαδή εσύ που κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία σου είσαι καλύτερος ;

@storm : Αυτό που είπες ότι στηρίζοντας την δεξιά επιταχύνεις την επανάσταση πως γίνεται ; :)

Stormrider said...

@μαργαρίτης
στον 7ο ουρανό ε;

@ανώνυμος
στους χαρακτηρισμούς ξέχασες να προσθέσεις και το "πράκτορας των αμερικάνων".

@vpapanik
μα ο καπιταλισμός θα καταρρεύσει απο μόνος του, μέσω της ολοένα κι αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας... με το βοηθήσεις στην εφαρμογή ειδεχθών αντιλαϊκών μέτρων επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία!

rockordie said...

Ενώ εσύ ανώνυμε στην χώρα που ζείς η παρέα σου δεν θα ξεπεράσει το 6% του πληθυσμού.

Τέρμα δεξιά και τέρμα αριστερά είναι εκεί που κλείνει ο "κύκλος" λογικό είναι να συμφωνούν σε πολλά.

ο δείμος του πολίτη said...

Νομίζω λίγο ότι ξέφυγες στην επιχειρηματολογία σου. Ειναι σαφές ότι το ΚΚΕ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καρπωθεί ψήφους δυσαρεστημένους, ενώ το ΠΑΣΟΚ του το αντιστρέφει. Από την άλλη, μην ξεχνάς ότι στη μαρξιστική λογική τα δύο κόμματα εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα. Η λογική της συνεργασίας που θέτεις είναι μακράν της αλήθειας. Το ότι πολλά μέλη -μέσα στην ιδεολογική και δογματική παραζάλη τους- κάνουν λόγο για δράση της δεξιάς εν όψει της επανάστασης, δεν έχω να πω τίποτε παραπάνω από το σχόλιό μου.

Κουνουπι said...

Storm, νομίζω ότι οι ακροδεξιοί και οι αριστερόπληκτοι ταυτίζονται επειδή και οι δύο εμφορούνται από τον ίδιο συντηρητικό φόβο για την αλλαγή και το καινούργιο.

Τα ισοπεδώνεις λίγο, είναι αλήθεια, αλλά σε γενικές γραμμές καλά τα λες.

Anonymous said...

@stormrider:

στους χαρακτηρισμούς ξέχασες να προσθέσεις και το "πράκτορας των αμερικάνων".

Άσχετο!

Τώρα οι αμερικανοί που κολλάνε;

Δεν έχω τίποτα με τις ΗΠΑ. Μια χαρά θα μου καθότανε να την έκανα μονίμως για καμιά Νew York.

Οι χαρακτηρισμοί δεν αφορούν τις ιδέες σου.

Αλλά τη συμπεριφορά σου απέναντι σ' αυτούς που διαφωνούν μαζί σου.

Ξεκόλλα και χαλάρωσε. Όλοι μαλάκες με προσωπικές γνώμεις είμαστε άλλωστε.

Απλά οι κολλημένοι (σαν κι εσένα) δεν το βλέπουν.

Με το να ψάχνεις "μάγισσες" -όποιος δε σε πάει είναι μάλλον Μαοϊστής Επαναστάτης από τα ΕΑΑΛ και καλά- αποδεικνύεις μια φορά ακόμα πόσο κολλημένος είσαι.

Tέσπα, δεν υπάρχει νόημα, οπότα hasta la vista!

Anonymous said...

Για να είμαστε καθαροί και ξάστεροι πάντως, για αυτά που λες για τη φαιοκόκκινη συμμαχία των Κανελο-παπαρηγο-καρατζαφέρηδων, you got it all right to the point!

Άλλο είναι το θέμα και από παλιότερα ποστ...

@rockordie:

Το ΚΚΕ μάλλον 7% θα πάρει, αλλά εγώ δεν έχω σχέση με τους παλαιοκομμουνιστές, sorry to disappoint you so badly!

Τέσπα, κeep on talking κολλημένα αγόρια, δεν πειράζει! Και οι από την άλλη μεριά τα ίδια κάνουν...

Πολύ μεγάλη μαγκιά!

Stormrider said...

@anonymous

Δυστυχώς έχω πολλές φορές μιλήσει άσχημα σε σχολιαστές, αλλά (στο βαθμό που θυμάμαι) ή με προκάλεσαν με κάποια έκφραση τους, ή είναι γνωστοι μου απο την πραγματική ζωή και κάναμε πλάκα που (φυσικό είναι) 3οι την παρεξηγούν.

Στο internet κυριαρχεί μία αρχή: ο κάθενας ψάχνει στο χάος τον πληροφοριών δεδομένα που να υποστηρίζουν την κοσμοθεωρία του. Η επαφή με αντίθετες ιδέες προκαλεί φόβο και βίαιες αντιδράσεις. Παραδέχομαι ότι δεν είναι λίγες οι φορές που παρέκλινα απο αυτό.

Που να διαβάσεις και σχόλια στο youtube: σε ένα βιντεάκι περι αυτοκινήτων, να σχολιάζει ένας (άκρως πολιτισμένα) ότι του άρεσει το εν λόγω αυτοκίνητο, κι ακριβώς μετά ένας άλλος να του βρίζει τη μάνα, μόνο και μόνο επειδή διαφωνεί. Τα παραδείγματα είναι χιλιάδες

Anonymous said...

Τέσπα, να μη σε απασχολώ και άλλο. Απολογούμαι για τον χαρακτηρισμό στο πρώτο comment, αλλά μου την είχαν δώσει κάποια σχόλια. Μην νομίζεις κι εγώ όπως όλοι μας κολλημένος είμαι...

Για το ότι είμαι "ανώνυμος", sorry dudes, αλλά βαριέμαι να κάνω account για να γράψω δυο comments εδώ.

Λοιπόν, σας αφήνω και καλή επιτυχιά στις εξετάσεις...

vpapanik said...

Οσον αφορά τη σχέση παρόντος-παρελθόντος, σε παραπέμπω εδώ !

vpapanik said...

Βάλε με βρε κ συ ένα link στο blog σου, τόσες χιλιάδες hits σου στέλνω ! χαχααχα :)

Pixie said...

Ενδιαφέρον άρθρο όπως πάντα που προβληματίζει.Νόμίζω οτι εςίναι σύνηθες ανθρωποι με ακραίες απόψεις να ταυτιζονται και ας έρχονται απο ακραίες πολιτικές παρατάξεις.Εξάλλου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και στις δύο περιπτώσεις.Είναι λίγο τρομακτικό αν το σκεφτείς.Και δες και ακραιους υποστηρικτές π.χ Χρυσαυγίτες με άτομα που υποστηρίζουν τον νετσάγιεφ

aKINDYNOS said...

Συμφωνώ με την Pixie. Όλες οι ακραίες απόψεις κάπου συναντιόνται. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι και συνάδουν. Πάντως δυστυχώς στην πολιτική δεν βρίσκεται εύκολα το μέτρο. Πρέπει να αξιολογούμε κάθε σύστημα και να αξιοποιούμαι τα καλύτερα στοιχεία του. Τα κριτήρια πρέπει να είναι ηθικά, ιστορικά αλλά και πρακτικά…Έτσι ίσως να υπάρξει ουσία…Θεωρητικά μιλώντας πάντα ;) (έγινα αριστερός τώρα;;; χαχαχα).